Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Bíróság elé kell állnia a katolikus egyházfőnek?

A papi pedofília eseteinek eltussolása miatt két militáns brit ateista író, Richard Dawkins és Christopher Hitchens azt tervezi, hogy legközelebbi nagy-britanniai látogatásakor "az emberiesség elleni bűncselekmény" vádjával megpróbálja bíróság elé állíttatni XVI. Benedek pápát.
A pápa a múlt hét végén a papi pedofíliával kapcsolatos botrányba keveredett, amikor napvilágra került, hogy 1985-ben, a Hittani Kongregáció prefektusaként megpróbálta elodázni egy gyermekeket molesztáló pap eltávolítását az egyházból.

Dawkins és Hitchens emberi jogi szakértőket fogadott fel, hogy vizsgálják meg a jogi precedenseket és a lehetőségeket. Mint emlékezetes, Nagy-Britanniában, egy spanyol elfogatóparancs alapján, őrizetbe vették a néhai Augusto Pinochet tábornokot, amikor a volt diktátor 1998-ban orvosi kezelésre utazott a szigetországba. Tavaly decemberben Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter visszalépett egy londoni utazástól, mert palesztinbarát szervezetek kezdeményezésére elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A pápa a tervek szerint szeptember 16. és 19. között látogat Nagy-Britanniába . A két ateista értelmiségi brit törvényszék vagy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé akarja citálni a pápát.

A pápa "nem áll a törvények felett" - jelentette ki a brit sajtónak Christopher Hitchens. "A gyermekek elleni nemi erőszak intézményesített eltitkolása bűncselekménynek minősül minden jogrendben" - mondta.

Dapo Akande, az oxfordi egyetem nemzetközi jogi szakértője szerint a felelősségre vonási kísérlet kudarcra van ítélve, mert a pápa államfői minőségében mentességet élvez.

Olvasóink írták

 • 4. krisztoballit 2010. április 16. 00:38
  „"a pápa államfői minőségében mentességet élvez"

  Szóval az államfőknek mindent szabad? :) hmm, nem hangzik rosszul.
  Amúgy, nem kell ezen meglepődni, katolikus egyház... már félezer éve is pont ilyen volt, ha nem régebb óta”
 • 3. KolomparBeyonce 2010. április 13. 18:00
  „Akkor Saddam Hussein miert nem elvezett hasonlo jogokat?”
 • 2. Mathiasking 2010. április 12. 20:40
  „Polanski-t házi őrizetben tartják. A pápa kicsoda? Talán jó lenne emlékeztetni arra, hogy amikor elkövette, nem volt még pápa.”
 • 1. Carlo 2010. április 12. 20:36
  „ezeknek mindent lehet?
  az Isten citálják bíróság elé, aztán majd meglátjuk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott egy diákokat is szállító vonat - 9 halott

Kisiklott egy diákokat és ingázókat szállító vonat hétfőn délelőtt Dél-Tirolban, a helyi tűzoltók… Tovább olvasom