Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Bizalmat kapott az új szlovák kormány

Megkapta a bizalmat a parlamenttől az Iveta Radicová vezette új szlovák kormány.
A 150 tagú testületben a jobbközép négypárti kormány programnyilatkozatáról való szavazáskor 145-en voltak jelen az ülésteremben. Ebből 79-en igent mondtak, míg 66 képviselő nemmel szavazott.

A szavazatok aránya tükrözi a koalíció és az ellenzék képviselőinek arányát. Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke nem volt jelen a szavazáson.

A programnyilatkozatot éppen egy hete terjesztette a törvényhozás elé a miniszterelnök. Az ötnapos éles, indulatos és olykor személyeskedő vitában - amelyben még egy pofon is elcsattant - hatvan képviselő szólalt fel. Fico a vitában kijelentette: a gazdasági válság következményeinek felszámolásában pártja a kormány partnere kíván lenni, segédkezet nyújt neki.

Radicová záró beszédében kifejtette: a vitát végighallgatva megértette, hogy miért van Szlovákia "olyan bonyolult, hogy ne mondjam rossz állapotban". Szerinte az új kormány az erkölcsökre, az átláthatóságra, a szabályok betartására helyezi a hangsúlyt, míg az előző kormány "a többség mindenről dönt", a "győztesek és a vesztesek" elv alapján irányította az országot. "Ha jól emlékszem, ez marxista elv" - jegyezte meg a miniszterelnök, aki élesen bírálta elődje tevékenységét, és komoly változásokat ígért az élet minden területén.

Hangsúlyozta: erkölcs és jobb szabályok nélkül lehetetlen legyőzni a gazdasági válság következményeit.

Aláhúzta: kormányának legfőbb célja megújítani az emberek hitét abban, hogy Szlovákia az a hely, ahol jó, nyugodt és értelmes életet lehet élni. Leszögezte: bizalom nélkül lehetetlen a társadalom fejlesztése, a problémák megoldása, s az új szabályok kialakítása.

Megismételte kormányának hat pontba foglalt prioritásait: egészséges gazdálkodás, a korrupció elleni harc, munkahelyek teremtése, a vállalkozások támogatása, aktív polgári társadalom, az egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférés.

A szlovák kormánykoalíciót négy jobbközép párt alkotja: Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Szabadság és Szolidaritás (SaS), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd.

A miniszterelnökkel együtt 15 tagú koalíciós kormányban az SDKU-nak öt, az SaS-nek négy, a KDH-nak három, a Hídnak szintén három képviselője van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejbe lőttek egy terhes nőt - durva videó

Az afganisztáni tálibok nyilvánosan megkorbácsoltak, majd kivégeztek egy terhes özvegyet, akit paráználkodással vádoltak - közölte hétfőn az afgán rendőrség. Tovább olvasom