Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Bizarr! Így büntetné meg az eladósodott országokat

Bizarr javaslattal állt elő az Európai Unió energiaügyi biztosa az eladósodott országok, köztük Görögország, megbüntetésére.
A német Günther Oettinger indítványozta ugyanis, hogy az uniós épületek előtt eresszék félárbocra a legnagyobb adósságokat felhalmozó tagállamok zászlaját. A konzervatív politikus a Bild című napilap internetes kiadásában szombaton megjelent interjúban elismerte, hogy nem szokványos javaslatról van szó, de úgy vélte: a jelképes lépésnek erőteljes elrettentő hatása lenne.

Berlini értesülések szerint Oettinger indítványát "kenyéradója", az Európai Bizottság szinte azonnal elutasítással fogadta. Közvetlenül elhatárolódott attól Angela Merkel német kancellár is.

Az energiaügyi biztos - aki kinevezéséig Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke és a CDU-ban a pártelnök Merkel helyettese volt - annak a nézetnek adott hangot, hogy a notórius adósokkal szemben eddig indítványozott szankciók nem bizonyultak célravezetőeknek.

"Egy eladósodott országot pénzbüntetéssel fenyegetni olyan, mint egy meztelen ember zsebét keresni" - érvelt a többi között a biztos. Oettinger szerint olyan szankcióknak lenne értelme, amelyeket a kormányoknak magyarázniuk kellene állampolgáraik előtt. A zászlók félárbocra engedése az adós államok közvetett megszégyenítése lenne - fűzte hozzá.

José Manuel Barroso bizottsági elnök szóvivője nevében elhatárolódott a javaslattól. Az indítványt a szóvivő sajátságosnak nevezte, hangoztatva, hogy az abban foglaltak fel sem merülhetnek. Jóval élesebben fogalmazott az unió pénzügyi biztosa. Olli Rehn szóvivője útján tudatta, hogy az Európai Bizottság az adósságválság elleni harcban csak komolyan vehető elképzelésekkel, illetve javaslatokkal foglalkozik. Úgy tudni, a pénzügyi biztost különösen felbosszantották német kollégájának javaslatai.

Oettinger párttársa, az Európai Parlament CDU-s frakciójának vezetője, a német Werner Langen a biztos indítványa kapcsán csak annyit mondott: "Szeptember első felében járunk, nem pedig április elsejét írunk". Mindehhez hozzáfűzte, hogy egy ilyen fontos vitában több komolyságra lenne szükség.

Közvetve elhatárolódott Günther Oettinger javaslatától a német kancellár is. Angela Merkel egy interjúban Görögországgal szemben több türelmet követelt. Amit éveken keresztül elmulasztottak, nem lehet egy éjszaka alatt bepótolni - érvelt a kancellár, aki ennek kapcsán a német egyesülés bonyolult folyamatára, illetve az egykori NDK nehéz újjáépítésére emlékeztetett.

Olvasóink írták

  • 2. papika56 2011. szeptember 10. 17:20
    „Ez a Merkel mindig szimpatikus volt nekem. Kár ,hogy nem itt ténykedik Mo. on. Nagy tudású, megfontolt nő ! Tőlle kellene tanácsokat kérni , oda járni tapasztalatokért--nem pl. Kínába !!!Sokat tanulhatna ov. és bandája Merkel asszonytól !
    A magyar zászló mellé --nyugodtan kitehetnék a feketét is. tükrözné a nép hangulatát.”
  • 1. Palmer2011 2011. szeptember 10. 16:28
    „Nem kellene a szóban forgó országok zászlajait azonosítani az ott lakó emberek akaratával és szándékaival. Adja Isten, hogy Magyarország államadósság az évtized végére 25 % alá csökkenjen. Kb. ilyesmi van Ausztriában is, ha jól tudom. Igazán megérdemelné sok - sok magyar ember, hogy jobb életszínvonalon éljen. Miért kellene pont nekünk lejjebb engedni a zászlónkat ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papok nélkül emlékeznek az emlékműnél

Konzervatív keresztény csoportok tiltakozását váltotta ki, hogy szeptember 11-én, az ikertornyok helyén létrehozott emlékmű felavatásán nem tartanak papok által vezetett imádságot. Tovább olvasom