Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Bizonytalan a szerbiai Nemzeti Múzeum sorsa

Továbbra is nemzeti múzeum nélkül marad Szerbia: hét évvel azután, hogy roskatag állapota miatt bezárták az épületet, a kulturális minisztérium után most a múzeum vezetése is elutasította a felújítási tervet.
Az ország legfontosabb múzeumának sorsa régóta bizonytalan. A sajtó már korábban is rendszeresen felhívta a figyelmet arra, hogy az 1903-ban emelt belgrádi épület, amelyben eredetileg bank működött, riasztó állapotban van. Az elöregedett villany- és vízvezetékek azzal fenyegetettek, hogy a kiállítási tárgyakban helyrehozhatatlan károk keletkeznek. Egyes helyeken évek óta beázik a tető, az esővíz átszivárog a falakon, aminek következtében a nyirkosság megtelepedett az épületben.

Meg nem erősített lapértesülések szerint néhány műkincset olcsó másolatokra cseréltek ki a raktárakban, és az értékes kiállítási tárgyak magáncsatornákon eltűntek.

A régészeti gyűjteményben a Kr.e. VII. évezredből származó kőfaragványokat, szobrocskákat, aranyékszereket, egy arany halotti maszkot, továbbá ókori görög és római vázákat, eszközöket őriznek. A középkori gyűjteményben ikonok és freskók vannak, és itt található a térség legrégebbi, a XII. századból fennmaradt evangéliuma is. A festészeti gyűjtemény súlypontját a XVIII. és XIX. századi szerbiai festők művei képezik, de a világ élvonalába tartozó művészek, többek között Picasso és Matisse képei is gyarapítják a kollekciót.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltaná az autókat a Szajna partról a párizsi polgármester

Megszüntetné az autóforgalmat a Szajna két partján Párizs környezetvédő polgármestere, hogy helyette… Tovább olvasom