Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Bizonytalan belpolitikai helyzet a japán képviselőház feloszlatása után

Bizonytalan belpolitikai helyzet alakult ki Tokióban, miután Noda Josihiko japán kormányfő pénteken feloszlatta a parlament alsóházát, és december 16-ra előre hozott választásokat írt ki.
Felmérések szerint az előre hozott választásokon az ellenzéki Liberális Demokrata Párt (LDP) fog nyerni, de valószínűleg nem szerez abszolút többséget a 480 fős alsóházban. Egyes elemzői vélemények szerint a konzervatív LDP az újonnan alakult, parlamenten kívüli pártokkal készül szövetségre lépni.

Sajtóértesülések szerint két, nemrég alakult politikai formáció, Hasimo Tóru oszakai polgármester Japán Restaurációs Pártja és a nacionalista nézeteiről ismert Isihara Sintaró volt tokiói kormányzó által életre hívott Nap Pártja egyesülni készül a választásokra, hogy közösen alkossanak "harmadik erőt" a két nagy párttal szemben. A restaurációs párt alig néhány héttel bejegyzése után a szigetország második legnépszerűbb politikai erejévé vált. Mindkét új formáció vezetője elutasította eddig az LDP-vel való együttműködést.

Megfigyelők szerint ha az LDP-nek sikerülne is koalíciót alakítania az alsóházban, a megosztott felsőház egységbe kovácsolása - ahol több kisebb frakció működik - valószínűtlennek tűnik a kormányzó balközép Japán Demokrata Párttal (DPJ) való megállapodás nélkül. Emiatt vélhetően a jövő júliusi felsőházi választásokig megosztott marad a törvényhozás két kamarája.

Egyes vélemények szerint a népszerűségét vesztett DPJ "politikai harakirit hajtott végre" az alsóház feloszlatásával, ugyanakkor a lépés elkerülhetetlen volt a szétforgácsolódó kormánypárt részéről, amelynek 120 fős képviselőházi többsége a héten már mindössze hat főre olvadt a sorozatos kilépések miatt.

Míg a párt 2009-es, az LDP 1955 óta tartó egyeduralmát megtörő választási győzelmét sokan történelmi sikerként értékelték, hároméves kormányzása alatt a DPJ botrányt botrányra halmozott, a kampány során beígért reformok pedig sorra elmaradtak.

A győzelmekor stabilitást és új vezetési stílust ígérő párt három év alatt kétszer váltott miniszterelnököt, s belső harcai egyre nagyobb hasonlóságot mutattak a korábban szervezeti ügyei és belviszályai miatt sokat bírált LDP-vel.

A DPJ népszerűségének rohamos eséséhez a rossz gazdasági helyzet, a tavaly márciusi természeti katasztrófa és atombaleset inkompetensnek tartott kezelése és az adóemelések is hozzájárultak. A héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a japán GDP csökkent a harmadik negyedévben, és előrejelzések szerint a negyedik negyedévet is mínuszban zárja majd.

Abe Sindzó, az LDP elnöke és miniszterelnök-jelöltje közölte: az előre hozott választás "történelmi csata" lesz. Azt ígérte, hogy pártja kormányra jutása esetén erőteljesebb monetáris lazításra és szükség esetén negatív alapkamat bevezetésére fogja sarkallni a jegybankot, továbbá elzárkózik az atomenergia feladásától az exportra termelő ágazatoknak okozott potenciális károk miatt.

Abe - aki 2006-2007-ben egy évig már volt kormányfő - emellett a védelmi költségvetés növelését is kilátásba helyezte, Kína növekvő katonai ereje ellensúlyozásának érdekében.

Abe ismételt hatalomra jutása vélhetően megnehezítené a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetek körüli vita rendezését, amely a közelmúltban jelentősen rontotta a két ország kereskedelmi-gazdasági kapcsolatait is.

Közgazdászok arra emlékeztettek az LDP-vezér ígéretei kapcsán, hogy a szigetország már közel két évtizede sikertelenül próbál monetáris lépésekkel felülkerekedni gazdasági gondjain. Elemzők szerint a japán gazdaságon csak mély strukturális reformok segítenének, ilyeneket azonban nem tartalmaz az LDP pénteken kiadott előzetes gazdasági programja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy F-22-es Raptor Floridában

Gyakorlórepülés közben egy floridai országútra zuhant az amerikai légierő egyik korszerű… Tovább olvasom