Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Biztonságpolitikai csúcstalálkozó a Perzsa-öbölben

Abu Dzabi - Biztonságpolitikai csúcstalálkozót kezdtek a Perzsa-öböl mentén fekvő arab országok vezetői hétfőn, Abu Dzabiban. Az értekezlet középpontjában a gyanúsnak tartott iráni nukleáris fejlesztések állnak.
Fel kell készülnünk arra, hogy megvédjük népünket és a térséget az ellenséges fenyegetéstől - jelentette ki a megnyitó előtt az Egyesült Arab Emírségek vezérkari főnökének helyettese. A konferencián a kuvaiti emír "a párbeszédet, a békés eszközöket és a nemzetközi törvényesség elveinek betartását" ajánlotta az iráni nukleáris program keltette nyugtalanság megoldásként.

A kétnapos tanácskozás időben egybeesik azzal a genfi találkozóval, amelyet hat nagyhatalom és az Európai Unió tart Irán képviselőjével ugyanerről a kérdésről.

A csúcstalálkozó küszöbén derül ki a WikiLeaks honlapján közzétett amerikai diplomáciai táviratokból, hogy az öböl menti arab államokat mélységesen aggasztja egy iráni atomfegyver esetleges kifejlesztésének lehetősége, és közülük több is jónak látná, ha az Egyesült Államok lerombolná az iráni atomlétesítményeket.

A Perzsa-(Arab-)öböl menti együttműködési tanács (GCC) keretében összeült, évente rendszeresen megtartott konferencián hat arab monarchia - Szaúd-Arábia, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Bahrein és Katar - vesznek részt.

Vasárnap magas rangú katonai vezetők elmondták: az Egyesült Arab Emírségek arra készülnek, hogy továbbfejlesztik rakétavédelmi rendszereiket és összehangolják őket a térség többi öböl menti arab államának rakétaerőivel a közös védelem megerősítése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz embert temetett el földcsuszamlás Kolumbiában

Medellín - Akár 145 embert is eltemethetett egy földcsuszamlás a kolumbiai Medellín város közelében,… Tovább olvasom