Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Bőkezűen adakoztak az óceánok megmentésére

Több mint hatmilliárd euró gyűlt össze 112 ország állami- és magánkézből érkezett felajánlásai révén a Málta fővárosában, Vallettában megrendezett Our Ocean (A mi óceánunk) elnevezésű konferencián.
Az összegyűlt pénzösszeg csaknem felét az Európai Unió - a pénteken véget ért kétnapos konferencia szervezője -, annak 28 tagállama, valamint az Európai Fejlesztési Bank (EIB) ajánlotta fel.
    
A konferencia célja az óceánok védelmét szolgáló projektek, úgy mint a műanyaghulladékok és az illegális halászat elleni harc, valamint az éghajlatváltozás hatásainak tanulmányozására irányuló programok finanszírozása és megszervezése.
    
A tengerek szennyezettsége súlyos probléma: évente több mint 10 millió tonna hulladék kerül a nyílt vizekbe. Jelenleg a világ tengeri és part menti területeinek kevesebb mint 5 százaléka élvez törvényi védelmet.
    

A 2014 óta rendszeresen megrendezett Our Ocean konferencia révén eddig mintegy 8,7 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az óceánok védelmére, és a résztvevők elhivatottságát jelzi, hogy a 2017-es év felajánlásai felülmúlták a szervezők várakozásait.
   
 Az anyagi hozzájáruláson túl a részt vevő országok ígéretet tettek rá, hogy több mint 2,5 millió négyzetkilométernyi tengeri terület védettségéről fognak gondoskodni a jövőben.
   
 Ezen kívül a világ öt vezető biztosítótársasága is jelezte, hogy a jövőben nem köt üzletet olyan hajókkal, amelyek érdekeltek az illegális, vagy nem szabályozott halászatban.
    
A vállalások teljesítését a 2018-as konferencián fogják ellenőrizni Indonéziában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer is túlélte férje gyilkossági kísérletét egy nő - másodszor egy kilométeres zuhanást úszott meg

Kétszer is túlélte férje gyilkossági kísérletét egy nő - másodszor egy kilométeres zuhanást úszott meg
A férfi a brit hadsereg egyik őrmestere, aki először a gázcsap megnyitásával próbálta megölni… Tovább olvasom