Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Boldoggá avatás - A lengyelek élőben, tömegesen figyelték a közvetítést

Tömegesen követték figyelemmel a néhai II. János Pál pápa vasárnapi boldoggá avatását lengyel honfitársai Varsóban és az ország más városaiban felállított óriáskivetítők előtt.
A zuhogó eső ellenére ezrek gyűltek össze a Varsó történelmi belvárosa közelében fekvő Pilsudski téren, ahol a pápa 1979-es lengyelországi látogatása megkérte a Szentléleket, "jöjjön el és újítsa meg a Föld arculatát". Szavait honfitársai bátorításnak érezték arra, hogy szembeszálljanak a kommunista rendszerrel; egy évvel később létrejött a Szolidaritás szakszervezet, a szocialista tömb első szabad szakszervezete.

"Érdemes eljönni és a többiekkel együtt közösségben megélni ezt a pillanatot, inkább, mint otthon a tévé képernyőjén megtekinteni" - mondta az AFP francia hírügynökségnek a Varsó melletti Legionow városából érkezett, 20 éves Anna.

A Pilsudski téren az óriáskivetítők mellett oltárt állítottak fel, amelynél misét mondanak a tömegnek.

A Varsó déli részén fekvő Isteni Gondviselés templomának falára kifüggesztették II. János Pál 55 méter magas és 26 méter széles képét, amely valójában egy hatalmas mozaik, 105 ezer lengyel fényképéből állították össze.

A dél-lengyelországi Krakkóban, amelynek Karol Wojtyla pápává választása előtt érseke volt, mintegy százezren gyűltek össze az Isteni Könyörület templománál, amelynek első kövét még Wojtyla rakta le.

Lengyelországban, ahol a lakosság 90 százaléka vallja magát katolikusnak, a néhai II. János Pál máig vitathatatlan erkölcsi tekintély. A CBOS intézet közelmúltbeli felmérése szerint a lengyelek 95 százaléka tartja fontos eseménynek a volt egyházfő boldoggá avatását. A lengyelek elsöprő többsége őt tartja a XX. század legnagyobb történelmi személyiségének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldoggá avatták II. János Pál pápát

Több százezer ember gyűlt össze vasárnap reggel a vatikáni Szent Péter téren II. János Pál néhai pápa boldoggá avatására. Tovább olvasom