Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Boldoggá avatás - A Vatikán fejet hajtott a népakaratnak

Róma – Nem mindenki helyeselte a Vatikánban, hogy II. János Pált az egyházi szabályokhoz képest túl gyorsan avatják boldoggá – jelentette ki az MTI-nek a Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók vezéralakja Marco Tosatti, a La Stampa című napilap vatikanistája.
„Hatalmas, de könnyű munka volt II. János Pál boldoggá avatásának előkészítése. Így zárult le hat év alatt. Életének, pápaságának nem léteztek ismeretlen oldalai. Karol Wojtylát a lengyel titkosrendőrség 1949 óta megfigyelte, II. János Pál szolgálata a világ szeme előtt zajlott. Rendkívüli és tiszta ember volt" – hangoztatta Tosatti.

Szerinte a kanonizációt már II. János Pál temetésén sejteni lehetett. Nem a szentté avatást sürgető Santo subito! feliratú transzparensek, hanem a gyászmisét celebráló Joseph Ratzinger bíboros szavai miatt. A bíboros úgy fogalmazott, hogy II. János Pál máris az Atya házában van, és kezével az égre mutatott. A hittani kongregáció volt vezetője II. János Pál első számú bizalmasa volt.

Rómát nemcsak a zarándokok, az újságírók is ellepték, és a vatikanistáknak kiemelt szerep jut. Hiszen pápa több mint ezer éve nem avatta boldoggá közvetlen elődjét.

Zarándokok Rómában - az örök város készen áll II. János Pál pápa boldoggá avatására. Fotó: MTI (galéria)

„II. János Pált a hívők spontán akarat-nyilvánítása avatta boldoggá. A Vatikánban nem mindenki helyeselte a túl gyors beatifikációt. Afelett viszont nem hunyhattak szemet, hogy II. János Pál sírjánál hat év óta naponta tízezren álltak sorban" – mondta Tosatti. Hangsúlyozta, hogy a II. János Pál huszonhét éven át tartó pápaságát is érték kritikák, de ez nem zárta ki a boldoggá avatást. „Nem azért lesz valakiből szent, mert kiváló menedzserként irányította az egyházat, hanem mivel hősiesen élte meg a keresztény erényeket" – tette hozzá.

Marco Tosatti hangoztatta, hogy II. János Pál az egyházat is bátran irányította. Elsőként lépett fel a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben. A vatikáni bankot (IOR) érő botrány idején leváltotta Paul Marcinkus bíborost és a pénzintézetet világi szakértőre bízta.
A vatikanista úgy vélte, hogy II. János Pál szentté avatása sem fog késni. Akkorra talán ismertek lesznek azok a dokumentumok is, amelyeket a pápa végrendeletében elégetésre ítélt, személyi titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek azonban megőrzött.

A szertartáson való részvételről beszélve Tosatti reálisnak tartotta a milliós számot. Emlékeztetett, hogy Pio atya 1999-es boldoggá, majd 2002-es szentté avatásán nyolcszázezren voltak Rómában, akkor majdnem csak olaszok. „II. János Pál esetében a Vatikán fejet hajtott a lengyel pápát szentnek érző nép akaratának" – fogalmazott Tosatti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töltést emelnek a fukusimai atomerőműnél

A tervek szerint töltést emelnek a március 11-i földrengésben és szökőárban megsérült fukusimai erőmű közelében. Tovább olvasom