Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Boldoggá avatták II. János Pál pápát

Vatikán - Több százezer ember gyűlt össze vasárnap reggel a vatikáni Szent Péter téren II. János Pál néhai pápa boldoggá avatására.
Benedek pápa elődje, a néhai II. János Pál „hatalmas erejét" méltatta ez utóbbi vasárnapi boldoggá avatásán, amiért képes volt „megfordítani egy visszafordíthatatlannak tűnő irányzatot" a kereszténység ellen. XVI. Benedek homíliájában úgy vélte, a lengyel származású II. János Pál segített megfordítani a marxizmus „visszafordíthatatlannak" tűnő áradatát bátorságával és hitével.

„Tanúságot téve hitéről, szeretetéről és főpásztori bátorságáról, amely nagy emberi karizmával párosult, a lengyel nép e példás fia világszerte hozzásegítette a híveket ahhoz, hogy ne féljenek kereszténynek, az egyházhoz tartozónak nevezni magukat, az evangéliumról beszélni. Egy szóval: segített nekünk abban, hogy ne féljünk az igazságtól, mert az igazság a szabadság garanciája. Még rövidebben: erőt adott nekünk ahhoz, hogy higgyünk Krisztusban (...)" - hangoztatta XVI. Benedek. A bajor pápa megemlítette azt is, hogy kommunista országból érkezett lengyel elődje magával hozta mély töprengését a marxizmus és a kereszténység összeütközéséről. II. János Pál „üzenete az volt: az egyház útja az ember, Krisztus útja az ember" - tette hozzá.

Ünnepségek világszerte II. János Pál pápa boldoggá avatása alkalmából. Fotó: MTI (galéria)

„Ezzel az üzenettel, amely a II. vatikáni zsinat nagy öröksége, (...) II. János Pál elvezette Isten népét ahhoz, hogy átlépje a harmadik évezred küszöbét. Megújított irányt adott a kereszténységnek a jövőre nézve" - fűzte hozzá. XVI. Benedek méltatta elődjét azért is, hogy „helyreállította a kereszténység igazi arcát mint a remény vallásáét... (és hirdette) az emberiesség teljességét, az igazság és a béke iránti vágyódásunk beteljesülését". A bajor pápa felidézte, hogy II. János Pál barátja volt és sok éven át a munkatársa, s megrázta elődjének 2005-ös haláltusája, amelyet azonban a lengyel pápa „kősziklaként" viselt el. XVI. Benedek megjegyezte, azt szerette volna, ha elődjét „ésszerű sietséggel" avatják boldoggá.

Összefoglaló:
Boldoggá avatta XVI. Benedek pápa elődjét, a néhai II. János Pált az e célból vasárnap a vatikáni Szent Péter téren több százezer ember részvételével tartott szentmisén.

A pápa tíz óra harmincnyolc perckor mondta el latinul az ilyenkor szokásos formulát, amellyel boldoggá nyilvánította a katolikus egyházat 1978-tól 2005-ös haláláig vezető II. János Pált. XVI. Benedek közölte, hogy a boldog ünnepnapja október huszonkettedike lesz, 1978-as pápai beiktatásának napja. A boldoggá avatás a szentté avatási eljárás első része. II. Jánost Pált (1920-2005) a modernkori időben rekordgyorsasággal, halála után mindössze hat évvel és egy hónappal avatták boldoggá.

Boldoggá avatták II. János Pál pápát. Fotó: MTI (galéria)

Ezt követően a tömeg üdvrivalgása közepette bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata felett helyeztek el, és II. János Pál egy 1995-ös fényképe alapján készült. A boldoggá avatást Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke kérte, aki előzőleg ismertette II. János Pál életrajzát.

Világszerte ünneplik II. János Pált

A katolikusok világszerte ünneplik II. János Pál pápa boldoggá avatását. A Fülöp-szigeteken, ahol sokan rocksztárnak kijáró hévvel imádják II. János Pált, a hívők két emléktárgy megtekintésére siettek: az egyik a néhai pápa reverendájának gyógyító hatással felruházott egy darabja, a másik pedig egy étkészlet, amelyet azóta sem mostak el, hogy a pápa 16 évvel korábbi Fülöp-szigeteki látogatásán használta. A pápának nagyszámú követője van a Fülöp-szigeteken - Ázsia legnépesebb katolikus többségű országában -, amelynek hatóságai megakadályoztak a pápa elleni merényletet 1995. évi látogatása idején. A pápalátogatás óta közel tízezer csecsemőt neveztek el róla egy lapjelentés szerint. Bár II. János Pál boldoggá avatását máshol bírálták a gyorsasága és az egyházra árnyat vető papi pedofil botrányok miatt, számos Fülöp-szigeteki ritka jó hírként üdvözli az ember okozta és természeti katasztrófák sújtotta, elszegényedett országban. "Miért is ne?" - kérdezte John Paul Bustillo orvostanhallgató, aki több mint háromezer más hívővel együtt vett részt a Manilai-öbölben tartott mise utáni 10 kilométeres menetben. "Követendő példa és ihlet volt, aki rendkívüli karizmájával egyesítette a világot" - mondta. Manila belvárosában, Quiapo negyed egyik templomában állították ki II. János Pál pápa egykor viselt reverendájának egy darabját, amelyet a Vatikán ajándékozott egy Fülöp-szigeteki papnak. Ezrek álltak sorba, hogy csókkal illethessék a ritka emléktárgyat. Egy hasonló öltözékdarab - szintén a Vatikán ajándéka - több pácienst meggyógyított a manilai állami kórházban - állítja Jose Clemente Ignacio, a quiapói templom főpapja. Quezon City manilai előváros egyik kínai éttermében kiállították azokat - az azóta is elmosatlan - tányérokat, kanalat, villát, poharat és késeket, amelyekből a pápa 1995-ben grillezett halat és sült garnélarákot fogyasztott a manilai pápai nunciatúrán 1995-ben a tiszteletére adott vacsorán, amelyen az étterem személyzete szolgált fel. Ausztráliában százak gyűltek össze a sydneyi St. Mary székesegyházban a boldoggá avatás megünneplésére, külön istentiszteleteket tartottak a székesegyházban, amelynek környékén karneváli hangulat uralkodott. Az előudvarban kivetítőkön lehet követni élőben a vatikáni szertartást. Mexikóvárosban a Guadalupei Szűz bazilikájában több ezren vettek részt a szombati vigílián. A 19 éves Michelle Lopez elmondta: kislány volt, amikor 1999-es látogatásán először látta távolról a pápát, aki azóta fontos személy volt az életében. "Úgy nézett ki, mint egy kis porcelánbaba, nagyon kedves volt" - mondta. "Olyan számunkra, mint egy szent" - tette hozzá. Utolsó látogatásán, 2002-ben II. János Pál szentté avatta Juan Diegót, aki így az első amerikai indián szent lett. A hagyomány szerint a guadalupei Szűz Mária 1531-ben megjelent Juan Diegónak egy dombon. Lengyelország és Franciaország után Mexikóba látogatott el legtöbbször a lengyel pápa.

Ebben kitért arra, hogy a Karol Wojtyla néven született lengyel pápa egykoron munkásként dolgozott, majd pappá vált, Krakkó érseke lett, s végül több mint negyedszázadon át volt a katolikus egyház főpásztora. II. János Pál ezzel a katolikus egyház egyik leghosszabb ideig uralkodó pápája volt.

A boldoggá avatást követően elhelyezték a néhai II. János Pál ereklyéit a szabadtéri oltáron. Az ereklyéket, köztük a néhai pápa vérét tartalmazó ampullát olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezte el, majd folytatódott a szentmise, amelyet XVI. Benedek pápa a bíborosokkal koncelebrált.

* * *

11:41 A Hiszek egyet mondják a Szent Péter téren.

A Szent Péter tértől az Angyalvárig és innen a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig állnak a II. János Pál boldoggá avatásán résztvevő zarándokok. Sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézik vagy az utcán állva kisrádión hallgatják a szertartást. A zarándokok megtöltötték a Szent Péter teret, a Vatikánt és környékét és egész Rómát. A hatalmas tömeg miatt a boldoggá avatási szentmise helyszíneként kijelölt Szent Péter teret a tervezett fél hat helyett már vasárnap éjszaka kettőkor megnyitották, és reggelre az emberek már az Angyalvárig álltak, mivel sokan itt is éjszakáztak. Így a világ minden részéből érkezett zarándokok a Vatikán közeli Tiberis folyó mindkét partján sorakoztak fel, a hidakon, ahol lengyel zászlók lobognak.

Az Angyalvár barokk hídján hálózsákok, sátrak sora áll. Volt, aki megpróbált közelebb jutni: afrikai zarándokok népviseletbe öltözött csoportja zenélve, táncolva, énekelve tört át tömegen. A magyar zarándokok egy része csak az Angyalvár magasságában tudott helyet találni, de az MTI értesülései szerint a fiatalabbak, akik itt töltötték az éjszakát, a térig jutottak. Sokan a szertartást nem is látják, csak a hangszórókon keresztül tudják követni.

Aki nem fért be, az a Róma terein felállított óriás kivetítőkön nézi a szentmisét, például a szombat éjjeli virrasztás mezején, a Circus Maximusban és a Santa Maria Maggiore bazilika előtt. Mások az utcákon kisrádión hallgatják a vatikáni rádió közvetítését. Hiába Róma tapasztalata a tömegesemények megszervezésében, az, hogy a mostani boldoggá avatásra nem osztották szektorokra a Vatikán területét, azt eredményezte, hogy a tömeg öntörvényűen mozgott.

Másfél millió üveg vizet akartak szétosztani, de több ponton ez már a szentmise kezdete előtt elfogyott. Többen lettek rosszul, a szertartásra ugyanis nemcsak fiatalok, számos idős és beteg ember is érkezett. A tömegtől ellepett biztonsági folyosók miatt a mentők nehezen tudtak célba érni. Az emberek azonban türelemmel segítettek egymásnak, és egyhangúlag azt mondják, örülnek, hogy el tudtak jönni Rómába.

11:08 „Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek" – hangzik el a Szent Péter téren.

11:07 A diakónus hamarosan meghirdeti az evangéliumot.

10:55 Elhelyezték a néhai II. János Pál pápa ereklyéit a szabadtéri oltáron a vatikáni Szent Péter téren va sárnap tartott, boldoggá avatási szentmisén. Az ereklyéket, köztük a II. János Pál vérét tartalmazó ampullát olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezte el az oltáron.

10:47 Boldoggá avatta XVI. Benedek pápa elődjét, a néhai II. János Pált az e célból vasárnap a vatikáni Szent Péter téren tartott szentmisén. A pápa latinul mondta el az ilyenkor szokásos formulát. Előzőleg Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismertette II. János Pál életrajzát és kérte boldoggá avatását. Ennek megtörténtét követően leleplezték II. János Pál hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata fölött helyeztek el.

10:22 Kezdődik a boldoggá avatási szertartás. Agostino Vallini bíboros kéri II. János Pál pápa boldoggá avatását. Róma helynöke ismerteti II. János Pál életútját.

Boldoggá avatták II. János Pál pápát. Fotó: MTI (galéria)

10:10 Előimádsággal megkezdődött II. János Pál néhai katolikus egyházfő boldoggá avatási szertartása a vatikáni Szent Péter téren. A boldoggá avatási szentmisét a 2005-ben elhunyt II. János Pál utóda, XVI. Benedek pápa a bíborosokkal koncelebrálja. A pápa tíz órakor megérkezett a térre. Hivatalos becslések szerint mintegy egymillió zarándok érkezett Rómába a néhai pápa boldoggá avatásának alkalmából.


Korábban írtuk:
Ekkora tömeg még nem gyűlt össze a téren a 2005-ben elhunyt II. János Pál temetése óta. Az éneklő tömegben sokan annak az országnak a zászlaját hordták, amelyből a szertartásra érkeztek. Sokan jöttek Lengyelországból, a néhai egyházfő szülőhazájából. Éjjel kettőkor már az Angyalvárig állt a tömeg, a Szent Péter teret a tervezett reggel fel hatnál jóval korábban megnyitották, az emberek itt állva vártak vagy Róma különböző pontjain a földön aludtak.

A boldoggá avatás a Szent Péter téren vasárnap reggel imával kezdődött.
A vatikáni program szerint tíz óra előtt pár perccel a XVI. Benedek pápa vezette körmenet lép ki a Vatikán bronzkapuján és keresztül halad a Szent Péter téren egészen a bazilika lépcsőin felállított szabadtéri oltárig.

Boldoggá avatták II. János Pál pápát. Fotó: MTI (galéria)

A boldoggá avatási szentmisét a pápa a bíborosokkal koncelebrálja. XVI. Benedek elődje misekelyhét használja, és II. János Pálé volt a XVI. Benedek által viselt miseruha és püspöksüveg is. Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismerteti II. János Pál rövid életrajzát és latinul kéri boldoggá avatását. XVI. Benedek szintén latinul mondja el a beatificatio megszokott formuláját. Olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezi el az oltáron a boldog ereklyéit, így a II. János Pál vérét tartalmazó ampullát.

Ünnepségek világszerte II. János Pál pápa boldoggá avatása alkalmából. Fotó: MTI (galéria)

Bemutatják a boldog hivatalos ábrázolását, amely II. János Pálnak egy 1995-ös fényképe alapján készült. A Szent Péter téren és környékén nyolcszáz pap segédkezik majd az áldozásban. A szentmise után elsőként a pápa és a bíborosok járulnak II. János Pálnak a bazilika főoltáránál elhelyezett koporsója elé, majd a jelen levő magas rangú vendégek, püspökök és a hívők, akik hétfőn este hét óráig róhatják le kegyeletüket. Ha a sornak még nem lenne vége, megvárjuk az utolsó hívőt is és csak utána visszük át a koporsót a Szent Sebestyén kápolnába - közölte Federico Lombardi atya, vatikáni szóvivő. A Szent Péter teret olasz virágok díszítik, a Vatikán és a római egyházmegye kórusa énekel és a Santa Cecilia Zeneakadémia zenekara játszik.

Olvasóink írták

 • 12. szgy 2011. május 02. 15:13
  „@Nátrix: a zsinatos megjegyzést egyáltalán nem tudom értelmezni, ennek pont az ellenkezője igaz.

  @Lutetia: biztos nem csóválja a fejét. A boldoggá avatás nem azt jelenti, hogy felírják a nevét egy táblára, mint a jó kisdobosoknak. A boldoggá avatás nem emberi elismerés! Ez annak kimondását jelenti, hogy az illető halála után azonnal teljes közösségre lépett Istennel; a legteljesebb mértékben Istennél van és Istené. Nomármost II János Pál életében is arról tett tanúbizonyságot, hogy nagyon nagy mértékben átitatta Isten szeretete és ereje -- ezért a boldoggá avatás egy olyan valóság hivatalos elismerése, amelyet egyébként a túlnyomó többség több, mint valószínűnek tartott egyébként is.

  Örülök egyébként, hogy végre olyan egyházi hírt is lehet olvasni, ahol többnyire intelligens kommentárok sorakoznak egymás után. Ez teljesen atipikus. Én javaslom ennek a kultúrának a terjesztését is!”
 • 11. Mathiasking 2011. május 02. 14:57
  „Ez a hétvége az alábbi embereknek hozott boldogságot a világban, amit több millióan láthattak a TV-ben:
  Kate és Vilmos boldogok az esküvő miatt, II. János Pál szintén boldog, mert azzá avatták, én meg azért vagyok boldog, mert reggel felébredtem. :-)))”
 • 10. queenmargareth 2011. május 01. 20:22
  „bocs Pál jav.”
 • 9. queenmargareth 2011. május 01. 20:21
  „igen azért vette fel a II.János Pá nevet, I. János Pál után.:Gyanús, hogy megölték
  Mégis végigjárta a világot és próbálta közelebb hozni a vallásokat, embereket. Elismerte a többi vallást, összehívta a vezetőket, biztos volt, mint mindenkinek:fekete pontja, de talán itt több a piros.
  Szerintem nem is örülne ennek a cécónak.”
 • 8. Nátrix73 2011. május 01. 19:25
  „Ja, és még egy:

  http://hu.wikipedia.org/wiki/XXIII._J%C3%A1nos_p%C3%A1pa”
 • 7. Nátrix73 2011. május 01. 19:22
  „És - anélkül, hogy kisebbítenénk II. János Pál érdemeit - emlékezzünk meg egy pillanatra elődjéről, a mindössze 33 napig uralkodó I. János Pálról is. Tudom, a "Mi lett volna, ha?" a legtörténelmietlenebb kérdés, de vele kapcsolatban talán mégis érdemes lenne eljátszani a gondolattal. II. János Pál valóban nagyon karizmatikus, emberi pápa volt, akinek elévülhetetlen érdeme, hogy pozitívan szimbolizálta az általa vezetett egyházat, ugyanakkor meglehetősen konzervatív is volt (ne feledjük, az ő uralma alatt volt a Hittani Kongregáció vezetője Ratzinger bíboros) és nem igazán törte magát, hogy a II. Vatikáni Zsinat határozatait végrehajtsa.
  Akiket érdekel I. János Pál:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/I._J%C3%A1nos_P%C3%A1l_p%C3%A1pa”
 • 6. Lutetia 2011. május 01. 17:18
  „Szerintem is nagyszerű ember volt. Ha van túlvilág, minden bizonnyal a fejét csóválja most a boldoggá avatás egész cécóján.”
 • 5. queenmargareth 2011. május 01. 17:12
  „én sem vagyok hívő, pontosabban a katolikus vallás semmilyen formáját nem "szeretem", viszont Ő olyan emberi volt. Szerintem, bár erről mások jobban tudnak mesélni:hasznos munkája is volt. A fennforgást mindig is utáltam, szegényt már harmadjára temetik, pedig csak az volt a kérése:Lengyelországban temessék...
  A másik igen a pedofil botrányok, amik még mindig ugyanúgy folytatódnak.
  részemről:nyugodjon végre békében.”
 • 4. sörpocak 2011. május 01. 16:55
  „Én sem vagyok hívő, sőt!
  De.II.János Pált nagyra értékeltem. Őszintén hitt az emberekben és abban, hogy mindenki egyenlő. Nagyra értékeltem, amikor bocsánatot kért az elkövetett bűnökért, amikor a zsidóságtól is bocsánatot kért, vagy másoktól.Amikor először látogatott a szent földre, ha jól tudom, vagy össze akarta kovácsolni a .......
  Szóval, nagy ember volt és még nagyobb tetteket tudott volna véghezvinni, ha a halál el nem ragadja.
  A mostani utódja, sajnos radikális nézeteket vall.Míg II. János Pál engedékeny volt, az utóbbi már hajthatatlan, pedig lenne mit tennie a papok és magasabb rendűek között. Hogy példát mondjak, nyugodtan engedélyezhetné a katolikus papok házasságát is, mint a reformátusoknál ez lehetséges.Talán a sok pedofil botrányt megelőzhetné.
  És milyen igaz!
  A halálakor már a tömeg követelte a szenté avatását, de ugye az egyház menetében megvannak a követendő utak.Mint nálunk halandóknál is megvan a ranglétra.”
 • 3. pocokkaa 2011. május 01. 16:34
  „Az azonnali szentté avatást már a halálakor összegyűlő nagy tömeg szinte egy emberként követelte: sancto subito. Kivételes, karizmatikus erővel rendelkező vezető volt.”
 • 2. bubuska73 2011. május 01. 12:55
  „Én nem igazán vagyok hívő lélek,de ő nagyon szimpatikus ember volt!!”
 • 1. Bendegúz007 2011. május 01. 12:40
  „Most már nagyon boldog lett ez a Pali.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűntek a brit korlátozások a kelet-közép-európai EU-munkavállalók elő

Megszűnt vasárnaptól, a hétévi átmeneti időszak lejártával a közép-kelet-európai EU-munkavállalókkal szemben támasztott brit korlátozás. Tovább olvasom