Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Bolíviai lövöldözés: nemzetközi vizsgálatot sürget Írország

Írország - Az ír állampolgár lelövése miatt az ír külügyminiszter hétfőn nemzetközi vizsgálat elrendelését szorgalmazta.
Egyre inkább nemzetközi üggyé válik a bolíviai elnök elleni állítólagos merényletkísérlet, Írország ugyanis hétfőn vizsgálatot sürgetett a múlt heti Santa Cruz-i kommandós akció kapcsán, amelyben három ember életét vesztette. A rendőri rajtaütésben az ír Michael Dwyer mellett megölték a magyar származású Eduardo Rózsa Florest és Magyarosi Árpádot is, míg a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Fardig Astorga Tadicsot terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásba helyezték.

A baloldali bolíviai kormány azzal vádolja az ellenzéki fellegvárnak számító Santa Cruz "szélsőjobboldali, ultranacionalista és szeparatista" csoportjait, hogy külföldi zsoldosokat béreltek fel Evo Morales elnök meggyilkolására. Állításuk szerint a Las Americas nevű Santa Cruz-i hotelben múlt csütörtökön megölt és letartóztatott külföldiek részesei voltak a merényletkísérletnek. Az akcióban Alvaro Garcia alelnök szerint "a hálózat legalább tíz százalékát" ártalmatlanná tették.

Az ír állampolgár lelövése miatt az ír külügyminiszter hétfőn nemzetközi vizsgálat elrendelését szorgalmazta. Micheal Martin az RTE rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy "a helyzet felettébb homályos", és a történtekről szóló beszámolók ellentmondóak. Példaként említette, hogy a hivatalos verzió szerint a rendőrök félórás tűzpárbajt vívtak az állítólagos merénylőkkel a hotelben, míg az alsóneműben lévő áldozatokról megjelent fotók azt mutatják: a külföldieket meglepte a támadás, ráadásul Dwyer keze - eddig ismeretlen okokból - meg volt kötözve.

Mint mondta, először is szeretnének biztosítékot szerezni a bolíviai hatóságoktól arra, hogy teljes tájékoztatást kapnak az esettel kapcsolatban. Egyben kijelentette, hogy Dublin támogatja Evo Morales azon javaslatát, amely egy, az esetet vizsgáló nemzetközi bizottság létrehozására irányul. Írország egyébként - amely nem tart fenn követséget Bolíviában - argentínai diplomatáját már a helyszínre irányította, akit fogadott a bolíviai belügyminiszter.

Az eset azonban már vasárnap nagy nemzetközi figyelmet kapott, amikor Barack Obama egy trinidadi konferencián kijelentette, hogy országának nincs köze a merénylettervezethez. A szintén a nemzetközi tanácskozáson tartózkodó Evo Morales korábban azt mondta: személyesen kérte az amerikai elnököt arra, hogy ítélje el az összeesküvést, amelyet jobboldali ellenfelei szőttek ellene.

A bolíviai rendőrség eközben az Interpolon keresztül amerikai és európai társszervezeteinek segítségét kérte, hogy információkat szerezzen a külföldiekről. A Tóásó Előddel együtt letartóztatott Mario Fardig Astorga Tadicsról már kiderült: a horvát hadsereg tagjaként harcolt a 1991 és 1995 közötti szerb-horvát háborúban, míg a meggyilkolt Eduardo Rózsa Flores állítólag egy nemzetközi hálózaton keresztül segítette a hadsereget. A többi külföldi katonai múltjáról egyelőre nincs információ.

Olvasóink írták

 • 2. Zejko 2009. április 21. 17:39
  „Ir es Horvatorszag ved magyarorszag feketit.”
 • 1. comet 2009. április 21. 13:19
  „az ír kormány kiáll állampolgáraiért. A magyar rendőrség Rózsa gyászmiséjére időzítve házkutatást tartott, lehetetlenné téve a méltó megemlékezést a barátoknak és ismerősöknek. A talált katonai tárgyakat (Rózsának voltak ilyenjei hiszen katona volt) a boliviaiak megkeresését megelőzve kiküldték, hogy nehezítsék a szétvert Tóásó előd védekezését. Az ellentmondásos információk ismeretében az első perctől egyértelmű volt hogy a Rózsáékat megőlő kommandó szabálytalanul járt el, és gyakorlatilag kivégzés történt.
  A hazai médiákon keresztül, gyalázatos módon megalapozatlan rágalmakat terjesztettek miszerint Rózsa géppuskával lőtt Gyurcsány képére. (valójában egy háborúban szétlőtt gk.ajtajára tette a posztert.)
  A magyar kormány cserben hagyta állampolgárait, a kétes lejárató informáciokkal együttműködött a boliviai terrorista karhatalommal magyar állampolgárok ellen.
  Gyurcsány rezsimje ismét bebizonyította nemzet ellenességét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jézus arca rajzolódott ki a nagypénteki csokin

Hollandia - Miután kettétörte a a csokit egy holland fiatalember, melyet nagypénteken vett, megdöbbenve vette észre, hogy a keresztmetszete Jézus arcát rajzolja ki. Tovább olvasom