Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Börtönben van Berlusconi közeli szövetségese

Rendőri kísérettel péntek reggel érkezett meg Olaszországba a maffiával való szövetkezésért körözött Marcello Dell’Utri volt olasz szenátor, akit Libanon adott ki az olasz hatóságoknak. Dell’Utri a Hajrá Olaszország (FI) egyik alapítója.
Beirútból az Alitalia olasz légitársaság repülőgépével szállították Olaszországba Dell’Utrit, aki már egy olasz börtön foglya.

A 72 éves politikusnak hét évet kell letöltenie a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezettel való szövetkezésért. A vád szerint Marcello Dell’Utri a maffia és Silvio Berlusconi között volt közvetítő. Dell’Utrin keresztül került Berlusconi Milánó közeli villájába Vittorio Mangano, aki a vállalkozó-politikus lovászaként dolgozott, valójában a maffia embere volt, aki a Cosa Nostra parancsait továbbította és ezek végrehajtását ellenőrizte Berlusconi közelében.

A palermói születésű Dell’Utri egykor az egyik legbefolyásosabb olasz vállalkozónak és politikusnak számított. Fiatalkora óta Silvio Berlusconi közeli barátja, majd munkatársa volt. A Berlusconi-birodalomhoz tartozó Publitalia reklámcéget vezette, 1993-ban Berlusconival társalapítója volt a Forza Italia pártnak.

1996-2001 között a FI képviselője, 1999-2004 között a FI európai parlamenti képviselője, 2001-2008 között kétszer is a jobbközép párt szenátora volt.

A maffiával való kapcsolatai miatt Dell’Utri ellen 1994-ben indult az első ügyészi vizsgálat. A hosszú olaszországi bírósági tárgyalás után 2012-ben másodfokon hét évre ítélték. Ezt az olasz semmítőszék idén emelte jogerőre. Akkora azonban Marcello dell’Utri már Libanonban volt, ahova tavaly ősszel távozott Olaszországból diplomata útlevéllel.

Az olasz hatóságok kérésére április 12-én egy bejrúti szállodában tartóztatták le. Ezt követően kora és gyenge egészségi állapota miatt egy bejrúti kórházban tartották őrizetben. Marcello Dell’Utri Bejrútból az olasz sajtónak kijelentette, hogy kezeltetni kívánta magát Libanonba. Más vélemények szerint abban reménykedett, hogy Bejrút nem adja ki Rómának.

A FI elnökét Silvio Berlusconi, volt olasz kormányfőt tavaly ítélték el adócsalásért. Pénteken hatodik alkalommal végez közmunkát egy idősek otthonába. A FI másik vezető politikusa Claudia Scajola, a párt volt belügyminisztere szintén olasz börtönben van, májusban tartóztatták le korrupció vádjával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-koreai kompbaleset: az államfő minisztereket váltott le

Leváltott hét minisztert a dél-koreai elnök pénteken: ez volt az első komolyabb kormányátalakítás, amióta Pak Gun Hje 2013 februárjában hatalomra került. Tovább olvasom