Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Börtönbüntetést kaptak a neonáci csoport tagjai

Franciaország - Két és fél éves börtönbüntetéstől két hónap felfüggesztett szabadságvesztésig terjedő ítéleteket hozott a Párizs közeli Evry büntetőbírósága egy neonáci ideológiát valló fegyveres csoport tizenkét tagja ellen csütörtökön.
Az "állam megbuktatását és saját hadsereg létrehozását" célul kitűző, időközben feloszlatott Nomad88 elnevezésű félkatonai csoport 20 és 37 év közötti volt tagjait egyebek között azzal vádolták, hogy engedély nélkül szereztek be fegyvereket és lőszereket, valamint hoztak létre harci csoportot.

A szervezet egyik vezetőjének mondott 24 éves fiatalembert négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, de ebből 18 hónapot felfüggesztve három év próbaidőre. A csoport másik vezetője, egy 25 éves férfi három év szabadságvesztést kapott, ebből egy évet felfüggesztve, szintén három év próbaidőre. Emellett mindkettőjüknek öt-ötezer eurós kártérítést kell fizetnie.

A szervezet két feltételezett vezetője 2008. májusban egy párizsi külváros, Saint-Michel-sur-Orge egyik parkjában 35 lövést adott le egy Sten géppisztolyból egy fiatalokból álló csoportra. A támadás - amelyben senki nem sérült meg - állítólag bosszú volt az egyik szélsőséges társukat ért agresszióra. A lövöldözőket azonnal őrizetbe vette a rendőrség. A lakásukban végzett házkutatás során szélsőjobboldali ideológiájú köteteken kívül valóságos fegyverarzenált találtak a nyomozók: 17 puskát és pisztolyt, több, mint kilencezer töltényt és gránátokat, valamint robbanószerkezetek készítéséhez alkalmas anyagokat és eszközöket is lefoglaltak.

A 2007-ben alakult Nomad88 alszervezeteket is létrehozott, köztük a Nomad Sécurité (Nomád Biztonság) elnevezésű csoportot, amely a Droite Socialiste (Szocialista jobboldal) nevű, magát anticionistának mondó szélsőséges mozgalom tüntetésein a biztonsági feladatokat látta el.

A csoport elnevezésében a 88-as szám az ABC nyolcadik betűjére, a H-ra utal. A dupla 8-as pedig a Heil Hitler náci köszöntés kódolása. A szabályzat szerint csak olyan fehér bőrű személy lehetett a csoport tagja, aki "a harcban szenvedéllyel és gyűlölettel cselekszik, nem tiszteli az ellenséget és eltapossa, mint egy férget".

A Le Parisien című párizsi napilap szerint a nyomozás során a Nomad88 tagjai elárulták, hogy "Párizs egy részének az ellenőrzésük alá vonása" volt a céljuk, ahol aztán kebab éttermeket támadtak volna meg, valamint "kitakarították volna a mecseteket a zsinagógákat és a külvárosi negyedeket". Ezenkívül politikai ellenfeleik ellen is terveztek merényleteket. Ehhez vidéken folytattak lőgyakorlatokat.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. március 19. 07:06
    „büdös nácik. Itthon is ezt kellene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi fia elutasítja a svájci kártérítést

Svájc - Moammer Kadhafi líbiai vezető fia, Hannibal csütörtökön elutasította Genf kanton… Tovább olvasom