Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

˝Börtönszerű˝ táborokat épít Bulgária a szíriai menekültek számára

A nacionalisták és a polgári jobbközép párt nyomására zárt típusú táborokat építtet a baloldali bolgár kormány a Szíriából érkező menekültáradat fogadására. A kormány képviselőinek nyilatkozata alapján az egyik helyi napilap kedden "börtönökhöz" hasonlította a készülő létesítményeket.
A Sega című szófiai újság értesülése szerint a menekültek sorából a zárt táborokba nemcsak a gyanús elemeket helyeznék el, hanem azokat is, akik már hatóságilag elismert menekültjogi státust kaptak, de nincs munkájuk és bevételük, nem ismerik a helyi nyelvet vagy "nem integrálódtak" a társadalomba.

Két ilyen jellegű létesítmény már létezik a balkáni országban, az egyik Szófia közelében, a másik pedig a török határvidéken. A Sega szerint a kormány ezzel a tervével számos nemzetközi megállapodást megszeg, mivel a már elismert menekültstátussal rendelkező embereket ugyanazok a jogok illetik meg, mint a befogadó ország többi állampolgárát.

Mindeközben Bulgária-szerte folytatódnak a bevándorlók elhelyezése elleni tiltakozások. A BNT1 állami televízióadó adatai szerint az utóbbi hónapokban 6458 menekült érkezett az országba, közülük 4444 szíriai állampolgár, zömmel gyerekek és nők. Bolgár sajtójelentések szerint a következő hónapokban további 10-20 ezer menekült fogja átlépni az országhatárt.

A Bulgária középső részén fekvő, a fegyver- és rózsaolajgyártásról híres Kazanlak városában a demonstrálók úttorlaszokat emeltek és azzal fenyegetőztek, hogy leállítják a Kalasnyikov-géppisztolyok gyártását, hogy fegyverekkel lépjenek fel a bevándorlók ellen.

Manol Glisev bolgár blogger a közösségi oldalakon bírálta az 50 ezer lelkes város lakóit, emlékeztetve arra, hogy a település több mint 300 éve a rózsaolajával azért tudott magának hírnevet szerezni, mert a "rosa damascenát", vagyis a damaszkuszi rózsát használja a gyártásához. Ehhez képest a város polgárai éppen a szíriai menekültek iránt nem akarják kimutatni vendégszeretetüket - írta a blogger.

Október közepén egy bolgár tisztségviselő közölte: Bulgária harminc kilométer hosszú, három méter magas falat emel törökországi határánál a menekültek példátlan mértékű áradatának szabályozására.

A "védőkerítés" építésével az a cél, hogy a menekültek Szvilengrad határátkelőnél utazzanak be az országba, és így szabályszerűen regisztrálhassák őket. Bulgária az Európai Unió (EU) egyetlen tagja, amelyet szárazföldi úton is megközelíthetnek a szíriai polgárháború elől menekülők.

Olvasóink írták

  • 2. benq 2013. október 22. 22:03
    „legalább kikerülik őket. (okos döntés))”
  • 1. pachakuti 2013. október 22. 20:55
    „Nahát, ez a Bulgária és ezek a bolgárok!
    Világhírű, első osztályú hegyi és tengerparti üdülőik vannak és képesek táborban elszállásolni országa felvirágoztatására érkezett leendő munkaerőit és értelmiségeit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszültséget szítanak Székelyföldön a román kormány képviselői

eszültséget szítanak a székelyek és a román kormány között a kabinet Kovászna megyei képviselői -… Tovább olvasom