Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Boston: Két gyanúsítottat keres az FBI

A gyanúsítottakról fotókat és videofelvételeket mutattak be egy sajtótájékoztatón.
23:31 - Két gyanúsítottat keres az FBI

Két gyanúsítottat keres a bostoni maratonon elkövetett kettős bombamerénylettel kapcsolatban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - jelentette ki csütörtökön Richard DesLauriers, az FBI bostoni kirendeltségének vezetője.

A DesLauriers által tartott sajtótájékoztatón fotókat és videofelvételeket mutattak be a gyanúsítottakról.

Az FBI illetékese a lakosság segítségét kérte a két férfi kézre kerítésében, de arra figyelmeztetett, hogy a gyanúsítottak fegyvert viselnek, és veszélyesek, ezért aki tud róluk, az hívja a hatóságok forró vonalát.

15:12 - Két férfira összpontosít a nyomozás

Két olyan "potenciális gyanúsítottra" összpontosítanak a nyomozók a bostoni maratonon elkövetett kettős robbantással kapcsolatban, akik felvételek tanúsága szerint a merénylet előtt a helyszínen jártak - közölték csütörtökön hatósági forrásokra hivatkozva amerikai tömegtájékoztatási eszközök.

A New York Post című bulvárlap szerint a hatóságok tudják, hogy kik láthatók a fotókon, de nincs ellenük bizonyíték, a CNN hírtelevízió ezzel szemben úgy értesült, hogy a két férfi személyazonosságát még nem sikerült megállapítani. Az egyiknél egy fekete hátizsák, a másiknál egy kék vászonzsák volt.

Azt sem a lapnak, sem a hírtelevíziónak nem sikerült megtudnia, hogy vajon a két körözött"potenciális gyanúsított" valamelyike is azonos-e azzal a gyanús férfival, akinek jelenlétét szerdai közlések szerint két biztonsági kamera is rögzítette a második robbantás helyszínén.

A kiszivárgott értesüléseket hivatalosan nem erősítették meg. A nyomozó hatóságok által szerda délutánra meghirdetett, majd estére halasztott sajtótájékoztató végül elmaradt. Az információk ellentmondásosságára jellemző, hogy a CNN szerda délután hatósági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy őrizetbe vettek egy feltételezett elkövetőt, majd a saját hírét kénytelen volt cáfolni.

A bostoni Szentkereszt székesegyházban csütörtökön ökumenikus szertartáson emlékeznek meg a merénylet áldozatairól. Az eseményen részt vesz Barack Obama elnök és Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt is, aki 2003 és 2007 között Massachusetts állam kormányzója volt. A küszöbönálló esemény miatt a városban rendkívüli készültséget vezettek be a biztonsági erőknél.

A bostoni merénylet következtében hárman életüket vesztették, és több mint 180-an megsebesültek. A két robbantást házilag készített pokolgépekkel követték el.

SZERDA

20:47 -
Korrigált a CNN: nem vettek őrizetbe senkit

Korrigált a CNN: az amerikai hírtelevízió saját korábbi jelentését cáfolva közölte, hogy mégsem vettek őrizetbe senkit a bostoni maratonon elkövetett kettős robbantással kapcsolatban.

Kormányzati források a CNN-t és az AP amerikai hírügynökséget is úgy tájékoztatták, hogy a feltételezett elkövető személyazonosságát még nem sikerült megállapítani.

Azt viszont megerősítették, hogy két kamera is rögzítette, amint egy férfi egy táskát helyezett el a második robbantás helyszínén.

20:06 - Őrizetbe vettek egy gyanúsítottat

Őrizetbe vettek egy gyanúsítottat a bostoni kettős robbantásos merénylettel összefüggésben - közölte szerdán a CNN amerikai hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A CNN szerint a hatóságok a feltételezett elkövetőt egy videofelvétel alapján azonosították. Egy üzlet biztonsági kamerája rögzítette, ahogy "egy sötét bőrű férfi" megközelítette a második robbantás helyszínét, ahol egy fekete táskát helyezett el. A lehetséges tettesről egy közelebbről meg nem nevezett másik kamera is készített felvételt. A gyanúsítottat hamarosan szövetségi bíróság elé állítják.

A merénylet ügyében nyomozó hatóságok közép-európai idő szerint este 11 órakor sajtóértekezletet tartanak. A bostoni terrorcselekmény következtében hárman életüket vesztették, és több mint 180-an megsebesültek.

Eddig hivatalosan annyit közöltek, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a maraton célegyenesében felrobbantott, két, fémdarabokkal, szegekkel és csapágygolyókkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép közül legalább az egyiket egy hatliteres gyorsfőző edényben rakták össze. Ennek fedőjét egy épület tetején megtalálták. A másik robbanószerkezetet is fémtartályban helyezték el, de arról nem bizonyosodott be, hogy kukta volt.

Ráleltek olyan huzal-, áramkör-, fém-, hátizsák- és műanyag zsákdarabokra is, amelyek a pokolgépek alkatrészei vagy tartozékai lehettek. Ezeket az FBI quanticói laboratóriumába küldték, ahol megkísérlik rekonstruálni a robbanószerkezeteket. A nyomtatott áramkör maradványáról azt gyanítják, hogy a detonátor alkatrésze lehetett. Egy, a CNN által megszólaltatott rendőrségi forrás szerint a pokolgépeket időzítő szerkezet hozhatta működésbe, de ezt az FBI nem erősítette meg.

A nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a bombákat valahol a kettős merénylet közelében szerelhették össze, mert hosszabb szállítás esetén az is előfordulhatott volna, hogy a szerkezetek idő előtt felrobbannak. Emiatt a környékbeli szállodákat átkutatták.

A merénylet két sérültjének állapota továbbra is válságos. Szerdán több tucatnyi sebesült szorult még mindig kórházi ápolásra. Voltak olyan páciensek, akinek a testéből 10-40 fémdarabot, golyót vagy szöget kellett eltávolítani.

19:15 - CNN: azonosították a merénylet feltételezett elkövetőjét.

A hatóságok valószínűleg azonosították a feltételezett tettest a bostoni maratoni futóversenyen elkövetett kettős robbantásos merénylet helyszínén készített felvételek alapján - közölte szerdán a CNN amerikai hírtelevízió.

A felvételek rögzítették, ahogy a feltételezett elkövető megközelítette a helyszínt, és ott elhelyezett egy csomagot. Az elkövető állítólag egy sötét bőrű férfi.

A bostoni terrorcselekmény következtében hárman életüket vesztették, és több mint 180-an megsebesültek.

15:21 - Megtalálták az egyik pokolgép fedelét

Bostonban egy épület tetején megtalálták egy kukta tetejét, amelyet a robbantáshoz használt pokolgép tartályaként használtak - közölte szerdán a CNN.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a két, fémdarabokkal, szegekkel és csapágygolyókkal még inkább pusztítóbb erejűvé tett robbanószerkezet közül legalább az egyiket egy hatliteres gyorsfőző edényben rakták össze. A másik pokolgépet is egy fémszerkezetben helyezték el, de arról nem bizonyosodott be, hogy kukta volt.

A The Wall Street Journal című napilap értesülése szerint a nyomozók nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a pokolgépeket valahol a kettős merénylet közelében szerelhették össze, mert hosszabb szállítás esetén az is előfordulhatott volna, hogy a szerkezetek idő előtt felrobbannak.

08:59 - A bostoni merényletről is tárgyal Amerikában az izraeli rendőrség vezetője

Amerikába utazott munkalátogatásra a bostoni maratoni futáson történt robbantások után az izraeli rendőrség vezetője, Jóhánán Daninó - írta szerdán a Mááriv című izraeli napilap.

A három magas rangú rendőrtiszt társaságában utazó Daninó a tervek szerint találkozik az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőjével, valamint New York-i és washingtoni rendőrségi vezetőkkel.

Az izraeli rendőrség azt közölte, hogy előre eltervezett látogatásról van szó, de a bostoni merénylet nyomán szó lesz együttműködésről a terror elleni küzdelem területén is. Daninó rendőrtisztek mellett tárgyal az internetes bűnözéssel foglalkozó szenátorokkal is Washingtonban.

Előkészítik az izraeli és az amerikai bűnüldöző szervek közötti együttműködési megállapodások aláírását a nyomozati anyagok cseréjéről, valamint a szervezett bűnözés és a terror elleni összehangolt küzdelemről.

03:42 - Nem volt összeesküvés, nincs gyanúsított, Obama a helyszínre utazik

Semmi jel nem utal arra, hogy része lenne egy szélesebb összeesküvésnek a bostoni maratonon elkövetett két robbantás, amely három ember életét oltotta ki, és több mint 180-at megsebesített - közölte kedden Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter.

A tárcavezető éberségre szólította az amerikaiakat, arra kérte őket, hogy azonnal jelentsék a hatóságoknak, ha valami gyanúsat észlelnek. Az amerikai nagyvárosokban megszigorítják az óvintézkedéseket, a rendőrök fokozzák a járőrözést a repülőtereken és a vasútállomásokon, illetve olyan helyeken, ahol általában nagyobb tömegek gyülekeznek.

Napolitano nyilatkozatával egy időben Richard DesLauirers, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékese közölte, hogy továbbra sincsenek egyértelmű információk a robbantások elkövetőiről, azt sem tudni, hogy egy ember vagy többen hajtották végre a merényleteket, és az indítékok sem ismertek. A bostoni hatóságok ötvenezer dollárt ajánlottak fel annak, aki a tettesek nyomára vezeti a hatóságokat.

A bostoni maraton idején hétfőn elkövetett két robbantásban három ember halt meg. Legfrissebb hírek szerint 183-an megsebesültek, s 17-nek közülük válságos az állapota. Köztük van egy 9 éves lány és egy 10 éves fiú. Összesen legalább nyolc sebesült gyereket ápolnak kórházban.
Azonosították közben a robbantások harmadik halálos áldozatát. Kína New York-i főkonzulátusa közölte, hogy kínai állampolgárról van szó, de a hozzátartozók azt kérték, hogy a nevét ne hozzák nyilvánosságra. A sebesültek között is van egy kínai állampolgár, s az ő állapota stabil.

Két halálos áldozatról már korábban kiderült, hogy egyikük egy nyolcéves amerikai kisfiú, név szerint Martin Richard - akinek hatéves húga és édesanyja is súlyosan megsebesült -, illetve a 29 éves Krystle Campbell, aki egy étteremnek volt a vezetője. A harmadik áldozat kiléte eddig nem volt ismert. Annyit lehetett tudni róla, hogy a Bostoni Egyetem diákja.

Nyomozati forrásokból ismertté vált, hogy a tettesek hatliteres kuktákban helyezték el a robbanóanyagot, az edényeket fekete vászonzsákba tették, megtöltötték fémdarabokkal, szegekkel és csapágygolyókkal, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát. A pokolgépet a földre tették, de korábban olyan információk láttak napvilágot, hogy a tettesek kukákba rejtették a robbanószerkezeteket. A CNN fényképet tett közzé az egyik robbantás helyszínéről, amelyen a detonáció előtt a biztonsági kordonnál látható egy elhagyott csomag, de a detonáció után már nem volt ott. A hírtelevízió azt feltételezi, hogy a felvételen látható csomagban volt a pokolgép.

Az FBI és a belbiztonsági szolgálat egyik, három évvel ezelőtti jelentése szerint kuktás pokolgépeket korábban afganisztáni, indiai, nepáli és pakisztáni robbantásokban használtak, de ilyen volt a New York-i Times Square-n 2010 májusában elkövetett merényletkísérletben használt három pokolgép egyike. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya három évvel ezelőtt az interneten a "magányos merénylők" figyelmébe ajánlott egy részletes angol nyelvű leírást arról, hogyan kell készíteni ilyen pokolgépet.

A Fehér Ház bejelentette: Barack Obama elnök csütörtökön Bostonba utazik, hogy részt vegyen a kettős merénylet áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen. A Fehér Ház keddi közlése szerint Obama emiatt lemondta a péntekre tervezett kansasi útját.

A bostoni maraton szervezői közben bejelentették, hogy a hétfői tragikus események dacára jövőre is, 118-ik alkalommal megrendezik a futóversenyt, amely régi hagyománya és szerves része a város történelmének.

Jerome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette, hogy szigorítani fogják a biztonsági intézkedéseket a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, és kérni fogják ehhez a titkosszolgálatok, a katonaság és az interpol segítségét, az ország egész területét pedig éjjel-nappal műholdak fogják figyelni.

01:38 - Az egyik áldozat kínai állampolgár

Kínai állampolgár a bostoni maratonon elkövetett kettős merénylet harmadik halálos áldozata - jelentette szerdán a Hszinhua hírügynökség.

Kína New York-i főkonzulátusa megerősítette, hogy egy kínai állampolgár meghalt és egy megsebesült a bostoni robbantásokban. A sebesült állapota stabil.

Két halálos áldozatról már korábban kiderült, hogy egyikük egy nyolcéves amerikai kisfiú, név szerint Martin Richard - akinek hatéves húga és édesanyja is súlyosan megsebesült -, illetve a 29 éves Krystle Campbell, aki egy étteremnek volt a vezetője. A harmadik áldozat kiléte eddig nem volt ismert. Annyit lehetett tudni, hogy diákról van szó.

KEDD

19:17 - Több ország vezetője is elítélte a bostoni terrorista akciót

A kínai vezetők és számos más ország között Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Románia vezetői is élesen elítélték kedden a bostoni maratoni futóverseny idején elkövetett terrorcselekményt.

Hszi Csin-ping kínai államelnök Barack Obama elnöknek és az amerikai népnek címzett üzenetében mély együttérzését és őszinte részvétét fejezte ki a halálos áldozatokat is követelő bostoni robbantásos merénylet miatt - jelentette az állami Hszinhua hírügynökség.

Megtartják a vasárnapi London Marathont

Az eredetileg kiírt vasárnapi időpontban megtartják a London Marathont azok után, hogy a hétfői bostoni maratoni futóversenyen terrortámadás történt, amelyben három ember meghalt, 176-an pedig megsebesültek.

Nick Bitel, a londoni viadal főszervezője kedden elmondta: a legmagasabb szintű biztonsági megbeszélést folytatták le a rendőrségi vezetőkkel és más hatóságokkal.

A London Marathont a helyszínen körülbelül egymillióan nézik, és közel 40 ezer futó indul, köztük a tavalyi londoni olimpia három dobogósa. Ott lesz továbbá Mo Farah, a britek kétszeres olimpiai bajnok hosszútávfutója, igaz, ő a félmaratoni távon áll rajthoz.

Az eseményen a brit királyi család képviseletében tiszteletét teszi Harry herceg.

Az angol fővárost 2005-ben öngyilkos terrortámadás érte, amelyben 52-en haltak meg.

A kínai média és az online közösség nagy figyelemmel kísérte a bostoni történéseket, az interneten tömegek fejezték ki megdöbbenésüket a drámai esemény miatt. Az ország lakosságát érzékenyen érintette, hogy a bostoni egyetem egyik kínai kutatója is a sérültek között van; a nő kómában fekszik, de állapota stabilizálódott. A bostoni nemzetközi maratoni futásra regisztráltak között 86 kínai nemzetiségű volt.

Petr Necas cseh miniszterelnök "elfogadhatatlan és visszataszító terrorista cselekedetnek" minősítette a bostoni támadást. "Az ilyen barbár és kegyetlen viselkedésnek nincs helye a világban" - nyilatkozta Necas. Leszögezte: bízik abban, hogy sikerül felkutatni és bíróság elé állítani az elkövetőket.

A bostoni merényletre való tekintettel Prágában megerősítették az Egyesült Államok nagykövetségének őrizetét. Bár a cseh titkosszolgálat szerint Prágában jelenleg nincs semmiféle terrorveszély, a testület közölte: a május közepén megtartandó prágai maratonra a korábbiaknál szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptet életbe.

Bronislaw Komorowski lengyel államfő mélységes szomorúságának adott hangot a tragikus esemény miatt, elítélve az általa hitványnak minősített cselekményt. "Ezt a gonosz tettet, amelyet egy békés esemény idején követtek el, a legnagyobb fokú megvetéssel kell elítélni" - mondta a köztársasági elnök. A lengyelek nevében szolidaritását fejezte ki az amerikai néppel és mindazokkal, akik attól félnek, hogy az ilyen sportesemények" ördögi szándékú emberek célpontjává válhatnak".

Ivan Gasparovic szlovák elnök is részvétét fejezte ki az Obama elnöknek és az amerikai népnek küldött üzenetében, elítélve az ünnepi sportesemény idején elkövetett terrorcselekményt.

Traian Basescu román államelnök is együttérzésének adott hangot üzenetében, külön felhívva a figyelmet az amerikai és a román nép közötti szoros kapcsolatokra. Úgy fogalmazott: a két nép együttes kötelessége megvédeni a demokrácia és a szabadság értékeit, szolidaritást vállalni és párbeszédet folytatni egymással ebben az erőszak által megtépázott világban.

Victor Ponta román kormányfő is a két ország szoros viszonyára, stratégiai partnerségre helyezte a hangsúlyt. Megállapította, hogy két szövetséges országról van szó, amelynek közösek az ellenségei. Ponta biztosította az amerikaiakat: a román nép e tragikus pillanatban is együtt érez partnereivel.

17:41 - Obama: terrorcselekmény történt

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrortámadásként kezeli a bostoni maratonon elkövetett kettős robbantásos merényletet, mert minden pokolgéppel elkövetett támadás annak számít - jelentette ki kedden Barack Obama amerikai elnök.

Obama elmondta: az amerikai hatóságok még mindig nem tudják, hogy ki lehet felelős a támadásért és hogy mi lehetett annak indítéka, de ismételten hangsúlyozta, hogy a vétkest vagy vétkeseket felelősségre fogják vonni.

Az amerikai elnök "förtelmes és gyáva" cselekedetnek nevezte a bostoni kettős pokolgépes támadást, amelynek célpontjai civilek voltak. Elmondta, hogy nemzetbiztonsági kabinetjének tagjai tájékoztatták őt a nyomozás állásáról.

"Amit még mindig nem tudunk, az az, hogy ki követte el ezt a cselekményt és milyen célból, hogy azt egy külföldi vagy hazai terrorszervezet hajtotta-e végre, vagy az egy rossz szándékú egyén cselekedete volt-e" - hangoztatta Barack Obama.

Az elnök a bostoni bombarobbantások utáni első, hétfőn elhangzott nyilatkozatában még tartózkodott attól, hogy terrorcselekménynek minősítse az ügyet.

Obama elnök kedden elrendelte, hogy a bostoni merénylet áldozatai előtti tiszteletadás jeleként a Fehér Házon, valamint minden szövetségi középületen, külképviseleten, katonai bázison és hadihajón eresszék félárbocra az ország zászlaját. A rendelet szombat napnyugtáig érvényes.

A kormány tagjai közül az elnököt megelőzően, kedden Chuck Hagel védelmi miniszter minősítette "kegyetlen terrorcselekménynek" a bostoni robbantásokat.

A merénylet következtében a kedd délelőtti hivatalos tájékoztatás szerint hárman vesztették életüket és 176-an szenvedtek sérüléseket. 17 sebesült állapota továbbra is válságos. A robbantások miatt eddig senkit sem tartóztattak le.

A hatóságok a merénylethez felhasznált két pokolgép kivételével más robbanószerkezet nem találtak. A Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) nincsen tudomása további fenyegetésről.

Áder János nyilatkozatban ítélte el a történteket

Áder János köztársasági elnök határozottan elítéli a Boston Marathon versenyzői és nézői ellen elkövetett robbantásokat - az államfő erről szóló nyilatkozatát Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója juttatta el kedden az MTI-nek.

Egy futóverseny békés résztvevői elleni gyalázatos támadásra nincs, és nem is lehet elfogadható magyarázat - fogalmazott az államfő.

A köztársasági elnök együttérzését fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesülteknek.

Helyi idő szerint hétfő délután hárman meghaltak, több mint 140-en pedig megsebesültek, miután két pokolgép robbant fel a bostoni maraton célegyenesében. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt.

A magyar Külügyminisztérium szintén együttérzését fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

17:21 - Hagel kegyetlen terrorcselekménynek nevezte a merényletet

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter kedden kegyetlen terrorcselekménynek nevezte a bostoni maratonon elkövetett kettős robbantásos merényletet.

A Pentagon vezetője elismerte, hogy az amerikai hatóságok számára még mindig nem világos, hogy ki lehet a felelős a merényletért és hogy annak célpontja miért éppen a nagy múltú sportesemény volt.

Barack Obama elnök kedden elrendelte, hogy a bostoni merénylet áldozatai előtti tiszteletadás jeleként a Fehér Házon, valamint minden szövetségi középületen, külképviseleten, katonai bázison és hadihajón eresszék félárbocra az ország zászlaját. A rendelet szombat napnyugtáig érvényes.

17:07 - Családi tragédiát okozott a merénylet

Családi tragédiát okozott a bostoni kettős bombamerénylet: az egyik halálos áldozatnak, egy nyolcéves kisfiúnak az édesanyja és húga is súlyosan megsebesült - közölték kedden amerikai médiaforrások.

Martin Richard a közönség első sorában állt, hogy láthassa, amint apja célba ér a maratoni futóversenyen.

A kisfiú hatéves húga elvesztette az egyik lábát. Az anya a fején sebesült meg, rajta agyműtétet hajtottak végre, és jelenleg is válságos az állapota. A Richard család harmadik gyermeke, aki szintén nézője volt a bostoni maratonnak, nem sérült meg.

Az apa a massachusettsi Dorchester önkormányzatának egyik vezetője, az anya a helyi iskola alkalmazottja.

A merénylet következtében a kedd délelőtti hivatalos tájékoztatás szerint hárman vesztették életüket és 176-an szenvedtek sérüléseket. 17 sebesült állapota továbbra is válságos.

A bostoni rendőrfőnök keddi tájékoztatása szerint a merénylettel kapcsolatban eddig senkit sem tartóztattak le.

Rendőrök biztosítják a helyszínt: pokolgép robbant a 117. bostoni maratonon. Fotó: MTI (galéria)

A CBS News értesülése szerint ugyanakkor a rendőrség őrizetet rendelt ki egy bostoni kórházban égési sérülésekkel ápolt szaúdi állampolgár mellé. A férfit, akit az FBI is kihallgatott, nem gyanúsították meg. Az illetőt egy polgári személy fogta el, amikor menekülni próbált a robbantások helyszínéről.

A szaúdi a CBS szerint tagadja, hogy köze lenne a merénylethez és együttműködik a hatóságokkal. Az Egyesült Államokban diákvízummal tartózkodó férfi Boston egyik elővárosában található lakását a massachusettsi rendőrség még hétfőn átkutatta. A nyomozók szemtanúk szerint több papír- és műanyagzacskót, valamint egy zsákot is magukkal vittek az épületből.

Massachusetts állam kormányzója, Deval Patrick kijelentette, hogy a merényletben két pokolgép robbant fel, a hatóságok más robbanószerkezet nem találtak. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kedden közölte, hogy nincs tudomása további fenyegetésről. A szövetségi nyomozók ugyanakkor a lakosság segítségét kérte a nyomozásban.

"A hirkozpont@lapcom.hu címre várjuk amerikai olvasóink fotóit, információit a bostoni robbantásokkal kapcsolatban."

14:51 - Külügyminisztérium: "gyalázatos tett"

A Külügyminisztérium fájdalommal értesült a bostoni robbantásokról, a népszerű futóverseny résztvevői és nézői ellen elkövetett "gyalázatos tettre" nincs és nem is lehet elfogadható magyarázat - közölte a tárca kedden az MTI-vel.
Kiemelték: együttérzésüket fejezik ki az elhunytak hozzátartozóinak, a sebesülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánnak.

Hangsúlyozták, a robbantás körülményei alapján elképzelhető, hogy a bostoni futóversenyt terrortámadás érte. Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, és az Egyesült Államok szövetségeseként továbbra is elkötelezett a terrorizmus elleni harc folytatása mellett - olvasható a közleményben.

Hétfő délután hárman meghaltak, 144-en pedig megsebesültek, miután két pokolgép robbant fel a bostoni maraton célegyenesében.

A merénylet elkövetését eddig senki nem vállalta magára. A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik legrangosabb futóversenye, amelyen idén több mint 23 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják.

Rendőrök biztosítják a helyszínt: pokolgép robbant a 117. bostoni maratonon. Fotó: MTI (galéria)

14:47 - Sportolók reagálásai: szomorú, rettenetes, undorító

Számos profi sportoló reagált kedden megdöbbenéssel a Boston Marathonon történt hétfői robbantásos merényletre, amelyben három ember meghalt, s több mint 140-en megsebesültek.

"A futás összehozza az embereket, de ami Bostonban történt, az rettenetes" - írta twitter-oldalán Haile Gebrselassie, az etiópok kétszeres olimpiai bajnok hosszútávfutója.

"Micsoda szomorú hírek, imádkozom mindenkiért" - írta Usain Bolt hatszoros ötkarikás bajnok jamaicai sztársprinter.

A legendás német teniszező, Boris Becker a sportvilág szomorú napjáról beszélt, míg Lukas Podolski és André Schürrle, a német labdarúgó-válogatott két játékosa egyaránt megdöbbenését fejezte ki a bostoni esettel kapcsolatban.

"Mi az ördög történik az emberekkel?" - tette fel a kérdést a ghánai Kevin-Prince Boateng, az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő AC Milan futballistája.

Jan Frodeno olimpiai bajnok triatlonos úgy fogalmazott, "undorító", hogy épp egy sporteseményen történik bombatámadás, egy ilyen rendezvényre ugyanis nemzetiségtől, vallástól és bőrszíntől függetlenül a világ minden részéről érkeznek versenyzők és nézők egyaránt.

14:27 - A konzuli szolgálat az információs lehetőségekről tájékoztat

A Külügyminisztérium konzuli szolgálata a bostoni maratonon hétfőn elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban honlapján tájékoztat azokról a lehetőségekről, amelyek révén a magyarok az amerikai városban tartózkodó hozzátartozóikról érdeklődhetnek.

A bostoni hatóságok információs vonalán (001 617 635 4500) érdeklődhetnek az aggódó rokonok, hozzátartozók. Ugyanezt megtehetik a vöröskereszt honlapján (www.redcross.org/safeandwell) - olvasható a külügyi tárca honlapján.

A bostoni robbantással kapcsolatban a Google úgynevezett személykeresőt indított az aggódó hozzátartozóknak a http://google.org/personfinder/2013-boston-explosions internetes címen.

A konzuli szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bostonba érkező vagy onnan induló repülőjáratokat érinthetik az események, ezért érdemes a járatokkal kapcsolatban a légitársaságoknál előzetesen érdeklődni.

Hétfő kora délután hárman meghaltak, 144-en pedig megsebesültek, miután két pokolgép robbant fel a bostoni maraton célegyenesében.

A merénylet elkövetését eddig senki nem vállalta magára. A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az mondta: mind a hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig Magyarországnak az Egyesült Államokban működő külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő - két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos - indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik legrangosabb futóversenye, amelyen idén több mint 23 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott.

Robbanások a bostoni maratonon - megrázó képek. Fotó: MTI/AP (galéria)

14:10 - Részvétnyilvánítások az amerikai népnek és Obama elnöknek

Számos állam- és kormányfő, vezető politikus együttérzését nyilvánította ki az amerikai népnek és Barack Obama amerikai elnöknek a bostoni maratoni futóversenyen történt hétfői robbantás kapcsán, amelyben három ember meghalt, több mint 140-en megsebesültek.

Vlagyimir Putyin orosz államfő barbár bűncselekménynek nevezte a bostoni merényletet. Kifejtette meggyőződését, hogy a terrorizmus elleni harchoz az egész nemzetközi közösség intenzív együttműködésére van szükség. Hangsúlyozta, szükség esetén Oroszország készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az amerikai hatóságoknak a nyomozásban.

Az orosz belügyi hatóságok azt hangoztatták, hogy készen állnak az Oroszországi Föderációban megrendezendő nemzetközi sportversenyek biztonságának garantálására. Július elején Kazanyban lesz a 27. Universiade, augusztusban pedig Moszkvában atlétikai világbajnokságot rendeznek.

Angela Merkel német kancellár is élesen elítélte a robbantást. Kifejtette: semmi sem igazol egy ilyen aljas támadást, amelyet egy békés sportrendezvényen összegyűlt emberek ellen követtek el. Reményét fejezte ki, hogy felelősségre vonják az elkövetőt vagy elkövetőket. A bostoni maratonon hagyományosan sok német futó indul. A berlini külügyminisztérium szerint nincsenek adatok arról, hogy német áldozata vagy sérültje lenne a robbantásoknak.

Mario Monti olasz ügyvivő kormányfő a Barack Obama amerikai elnöknek írt üzenetében "gyáva erőszaknak" nevezte a Bostonban történteket.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke rettenetes, elítélendő bűncselekménynek minősítette a robbantást. A politikus az Európai Unió együttérzéséről és támogatásáról biztosította az amerikai népet.

Mély együttérzését fejezte ki Barack Obama amerikai elnöknek az ukrán államfő. Viktor Janukovics hangsúlyozta: "Sajnálatos, hogy egy sportesemény, amelynek a békét és az emberek egyesítését kellene szolgálnia, véres tragédia színhelyévé változott". Hozzátette: Ukrajna elítéli a terrorizmus minden formáját.

Részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkára. Kijelentette: "Elítélem ezt az értelmetlen erőszakot, amely még inkább rémületbe ejt amiatt, hogy olyan rendezvényen történt, amely az egész világból érkezett embereket egyesíti".

Kisida Fumio japán külügyminiszter részvéttáviratában azt hangoztatta, hogy Tokió "kiemelt figyelemmel követi a helyzetet". Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig leszögezte, ha bebizonyosodik, hogy terrorcselekmény történt, akkor "a nemzetközi közösségnek határozott üzenetet kell küldenie", válaszul a robbantásokra.

A Fidesz közleményben fejezte ki megdöbbenését a bostoni merénylet kapcsán, részvétét az áldozatok családjának és együttérzését a sérülteknek. A párt közölte, "minden erőszakos cselekedetet és mások életére törő szélsőséges megnyilvánulást határozottan elítél".

11:00 - Franciaország megerősíti terrorkészültségét

Franciaország teljes szolidaritásáról biztosította kedden Francois Hollande államfő az amerikai népet és hatóságokat a halálos áldozatokkal járó bostoni pokolgépes merénylet kapcsán. Manuel Valls belügyminiszter pedig azonnali hatállyal elrendelte a terrorkészültség jegyében járőröző rendőri egységek megerősítését.

Közleményében a francia elnök legmélyebb megrendülését, az áldozatok hozzátartozóinak pedig részvétét fejezte ki.

A francia külügyminisztérium az Egyesült Államokban tartózkodó diplomatáinak "mozgósításáról" biztosította Washingtont. "A bostoni konzulátusunkat, a washingtoni nagykövetségünket, valamint az Egyesült Államokban tartózkodó valamennyi diplomatánkat mozgósítottuk, honfitársaink rendelkezésére állnak" - olvasható a külügyi közleményben.

A mali katonai beavatkozás kezdete óta a terrorveszélynek különösen kitett Franciaországban a belügyminiszter elrendelte a járőrözők megerősítését.

"Óvatosnak kell lenni. Franciaországban évek óta terrorfenyegetettség van, de különösen néhány hónapja, a mali szerepvállalásunk kezdete óta" - mondta Manuel Valls az RTL kereskedelmi rádióban. Jelezte: arra kérte a prefektusokat, hogy azonnali hatállyal erősítsék meg a terrorkészültség keretében járőröző rendőri egységeket. Hozzátette, hogy a középületek környékén a megelőző biztosítás továbbra is prioritást élvez.

Franciaországban már januártól "megerősített, piros színű" terrorkészültség van érvényben, amióta a francia hadsereg a mali kormány kérésére feltartóztatta az afrikai országban dél felé nyomuló iszlamista erőket. Ennek keretében fegyveres terrorelhárítók védik a fontosabb középületeket, járőröznek a tömegközlekedési járműveken, a repülőtereken és a pályaudvarokon. Az ő megerősítésüket rendelte el a belügyminiszter, de a legmagasabb szintű, vörös színű készültséget nem léptette életbe.

Valls szerint olyan kiegészítő intézkedésekről van szó, amilyeneket Nagy-Britanniában is elrendeltek a jövő vasárnapi londoni maraton miatt. "Franciaországban nincs konkrét fenyegetettség, hónapok óta állandó veszély van. A terrorizmus a modern társadalmak része, globális világjelenség, óvatosnak kell lennünk" - fogalmazott a belügyminiszter.

10:52 - A pakisztáni tálibok tagadták, hogy közük lenne hozzá

A pakisztáni tálibok közölték, hogy nincs közük a bostoni maratonon elkövetett hétfői kettős robbantáshoz, amelyben három ember életét vesztette és több mint 140-en megsebesültek.

"Helyeseljük az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokat, de nem vettünk részt ebben a (bostoni) merényletben" - mondta Aszanulla Ahszan, a pakisztáni tálibok mozgalmának, a Tehriki-Talibánnak (TTP) a szóvivője telefonon az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség tudósítójának egy meg nem nevezett helyről, feltehetően Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos vidékéről.

A TTP évek óta ezen a vidéken támadja a pakisztáni biztonsági erők tagjait, a síita kisebbséget, a külföldi érdekeltségeket és a világi pártok képviselőit.
A csoport ugyanakkor korábban fenyegetőzött azzal, hogy amerikai területen is hajt végre merényletet. Faisal Shahzad, az a pakisztáni származású amerikai, aki merényletet kísérelt meg 2010 májusában a New York-i Times Square-en, azt állította, a TTP-nél kapott kiképzést Pakisztánban az Afganisztánnal szomszédos törzsi területen

Live Info videó

10:25 - Két szálon folyik a nyomozás

Két fő iránya van a bostoni maratonon hétfőn elkövetett robbantásos merénylet tettesei után folyó nyomozásnak: a rendőrség és a titkosszolgálatok szerint vagy egy belföldi kormányellenes csoport vagy radikális iszlamisták lehetnek a háttérben - tudta meg a Reuters hírügynökség a nyomozásban részt vevő tisztségviselőktől.

A merénylet időzítéséből arra lehet következtetni, hogy belföldi szélsőségesek az elkövetők. Hétfőn volt Massachusetts államban - amelynek Boston a székhelye - a hazafiak napja, amelyen az amerikai függetlenségi háborúra emlékeznek.

Április 15. egyébként az Egyesült Államokban az adóbevallás határideje, és az adófizetési kötelezettség több államellenes csoport számára központi probléma.

Ezen a héten van két korábbi nagyobb merénylet évfordulója is: az 1993-as wacói ostromé és az 1995-ös oklahomai robbantásé.

A texasi városban 1993-ban elbarikádozta magát egy erőszakos cselekményekért és más jogsértésekért körözött szektavezető nyolcvan fanatikus hívével együtt. Az FBI ostromzár alá vette az épületet. A patthelyzetnek az vetett véget, hogy az épületben tűz ütött ki, és a szektatagok tűzhalált haltak.

Oklahoma Cityben pedig egy öbölháborús veterán, a később halálra ítélt és kivégzett Timothy McVeigh hajtott végre merényletet a wacói események második évfordulójára időzítve. A pusztító robbantásban 170 ember meghalt, csaknem 700-an megsebesültek, az anyagi kár meghaladta a 650 millió dollárt. 2001. szeptember 11-ig ez volt az Egyesült Államok területén elkövetett legsúlyosabb merénylet.

A másik teória szerint a bostoni robbantás elkövetői közvetlenül vagy közvetve radikális iszlamistákkal állhattak kapcsolatban. Ezt a verziót erősíti, hogy két robbanás történt gyors egymásutánban, ami az al-Kaida terroristahálózatra jellemző módszer. Egy magát az al-Kaida jemeni szárnyának nevező csoport honlapján olvasható egy angol nyelvű felhívás a nyugaton élő muszlimokhoz, hogy a maguk szerény eszközeivel hajtsanak végre merényleteket ott, ahol élnek. A honlapon van egy részletes leírás arról, hogy miként lehet házilag robbanószerkezetet készíteni.

09:14 - Törölték a Boston-Indiana NBA-összecsapást
A Boston Marathonon történt hétfői robbantások miatt törölték a keddre kiírt Boston Celtics-Indiana Pacers mérkőzést az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának utolsó fordulójából.

A liga közleménye szerint nincs szükség új időpontra, ugyanis a rájátszásba már mindkét gárda biztosította helyét, ráadásul a végeredmény sem befolyásolná a csapatok helyezéseit.


Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) elhalasztották a Boston Bruins-Ottawa Senators összecsapást.

A bostoni maratonfutáson magyar idő szerint hétfő este a célegyenesben két pokolgép robbant, a detonációban három ember meghalt, több mint 140-en megsebesültek, közülük 17 ember állapota válságos.

07:42 - A rendőrség házkutatást tartott egy külvárosi lakásban

Átkutatott egy lakást a rendőrség helyi idő szerint hétfő éjjel Boston külvárosában; a hatóságok megerősítették, hogy a házkutatás a nagyvárosban rendezett maratoni futás célvonalánál elkövetett robbantással függ össze.

A WBZ tévéállomás szerint a rendőrség nem közölte, kinek a lakását kutatták át Revere városrészben, és mit kerestek. A hatóságok egyelőre nem közölték, milyen nyomon indultak el a hétfő esti robbantásos merénylet tettesei után.

Barack Obama elnök hangsúlyozta, nem lehet tudni, ki áll a merénylet mögött. Mint mondta, még nincsenek birtokában minden ténynek, nem szabad elhamarkodott következtetést levonni.

A detonációban három ember meghalt, több mint 140-en megsebesültek, közülük 17 ember állapota válságos.

A merénylet ügyében az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezeti a nyomozást.

Robbanások a bostoni maratonon - megrázó képek. Fotó: MTI/AP (galéria)

04:28 - Ban Ki Mun: értelmetlen erőszakcselekmény

Értelmetlen erőszakcselekménynek nevezte és elítélte a hétfői bostoni robbantásokat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

"Elítélem ezt az értelmetlen erőszakot, amely még inkább rémületbe ejt amiatt, hogy olyan rendezvényen történt, amely az egész világból érkezett embereket egyesíti" - közölte Ban Ki Mun a világszervezet New York-i központjában, a ruandai népirtás áldozatainak emlékére tartott rendezvényen.

A főtitkár részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azt ígérte, hogy a későbbiekben hivatalos nyilatkozatot tesz a történtekkel kapcsolatban. "Egyelőre csak azt akarom mondani, hogy gondolatban Boston lakóival vagyok" - tette hozzá.

A hétfőn bostoni maraton idején két robbanás történt, a rendőrség szerint a detonációkban ketten meghaltak és többtucatnyian megsebesültek. A hatóságok szerint terrorcselekmények történtek.

0:18 - Obama: kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt

Az Egyesült Államok ki fogja deríteni, hogy ki is miért hajtotta végre a bostoni robbantásokat, és felelősségre fogja vonni a tetteseket - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

"Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért" - mondta Barack Obama, s hozzátette, hogy a hatóságok még mindig nincsenek az összes válasz birtokában.

"Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát" - hangsúlyozta az elnök.

Az elnök az országos amerikai televíziós hálózatok által élőben közvetített, háromperces beszéde folyamán mindvégig kerülte a "terrortámadás" kifejezés használatát és azt hangoztatta, hogy a tények maradéktalan ismerete nélkül nem kell elkapkodni a következtetések levonását.

Robbanások a bostoni maratonon - megrázó képek. Fotó: MTI/AP (galéria)

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban a tettesek több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, "nyilvánvaló", hogy terrorcselekmény történt és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni.

Azt majd a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre.

A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt, de az első jelentésekkel ellentétben még senkit sem vettek őrizetbe. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.


Bostonban hétfőn két, szinte azonos idejű robbanás történt a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. Tűz ütött ki a JFK Könyvtárában is, de Ed Davis, bostoni rendőrfőnök a nap folyamán cáfolta a korábban felmerült feltételezést, hogy a két eset között összefüggés lehet. A városban további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak.

A CNN rendőrségi információkra hivatkozva közölte, hogy a futóversenyen történt detonációkat házilag készített robbanószerkezetek okozták, amelyeket kukákban rejtettek el a tettesek. A viszonylag kis méretű pokolgépeket golyócsapágyakkal töltötték meg, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát.

Robbanások a bostoni maratonon - megrázó képek. Fotó: MTI/AP (galéria)

Az első két robbantásnak legkevesebb 2 halottja van, akik közül az egyik sajtóértesülések szerint egy 8 éves gyermek. A CNN kórházi forrásokra hivatkozva 134 sebesültről számolt be. Közülük legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A sebesültek közül legalább nyolcan gyerekek.

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig a külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő - két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos - indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

A maratoni finisnél történt két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A környéket, a közeli zöld metróvonalat, a Charles-folyó hídjait, de még Boston légterét is lezárták. A bostoni robbanások nyomán elővigyázatosságból Bostonban, New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.

Robbanások a bostoni maratonon - megrázó képek. Fotó: MTI/AP (galéria)

Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítéséhez. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte együttérzését.

A hétfői maratonfutás versenyzőinek egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják.

Felülvizsgálják a londoni maraton biztonsági előkészületeit

Felülvizsgálják a vasárnapi londoni maratoni futóverseny biztonsági előkészületeit a hétfői bostoni versenyen történt robbanások után.

A minden áprilisban megrendezett londoni maraton Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sportrendezvénye; a tavalyi versenyen 38 ezren álltak rajthoz.

Nick Bitel, a versenyt rendező London Marathon vezérigazgatója a halálos áldozatokkal járó bostoni detonációk után, hétfőn éjjel nyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését az amerikai nagyvárosban történtek miatt, és kijelentette, hogy a hétfői nap "a sport nagyon szomorú napjává vált".

Bitel közölte azt is, hogy a vasárnapi londoni maratoni verseny biztonsági terveit a szervezőcég a Scotland Yarddal közösen dolgozta ki, és a London Marathon a bostoni robbanások hírére azonnal kapcsolatba lépett a londoni rendőrséggel.

Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a vasárnapi londoni futóverseny biztonsági előkészületeinek irányítója hétfő éjjeli nyilatkozatában kijelentette, hogy a londoni rendezvény biztonsági terve már elkészült, de ezeket a London Marathonnal együtt most felülvizsgálat alá veszik.

A Scotland Yard közölte ugyanakkor, hogy a múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher néhai miniszterelnök szerdára tervezett temetési szertartásának biztonsági terveit a Bostonban történtek nem érintik, mert a ceremónia biztosítására kidolgozott tervek eleve rendkívül "széleskörűek", és egyébként is "teljesen más természetű eseményről van szó".

Margaret Thatchertől a londoni Szent Pál-székesegyházban vesznek végső búcsút; a szerdai szertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.


0:10 - FBI: terrortámadás törént


A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrortámadás történt Bostonban, ahol két robbanás történt a maraton célja közelében - közölte helyi idő szerint hétfőn a CNN.

A hírtelevízió szerint az FBI még nem tudja, hogy bel- vagy külföldi elkövetők állnak-e a támadás mögött.

Az ügyben a szövetségi nyomozóhatóság szerint eddig senkit sem vettek őrizetbe.

0:05 - Négy magyar indulója volt a versenynek

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, akik magyar sérültről nem rendelkeztek hivatalos értesüléssel, és magyar állampolgároktól a képviseletekre segélykérés sem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő indult.

0:00 - Biztonsági intézkedések az Egyesült Államokban

A washingtoni Fehér Ház környékét a bostoni robbanások nyomán lezárták, és elővigyázatosságból New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.

Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.

23:55 - Van egy gyanúsított?

A CNN-en a rendőrség cáfolta, hogy már lenne gyanúsítottjuk. A New York Post korábban arról számolt be, hogy egy szaúdi férfit gyanúsítanak a nyomozók. A húszas éveiben járó férfit állítólag egy kórházban őrzik, többen ugyanis bilincsben láttak egy sérültet.

Magas rangú kormányzati tisztviselők arról tájékoztatták a New York Timest, hogy a helyi rendőrség mellett az FBI is beszállt a nyomozásba. A hatóságok nem kaptak semmilyen fenyegetést a napokban, ami a maratonnal kapcsolatba hozható lett volna. Az esetet egyelőre nem nevezik terroristatámadásnak - írja az index.hu.

23:40 - Kormányzó: 4 bomba volt Bostonban

Massachusetts kormányzója egy rövid sajtótájékoztatót tartott, az ott elhangzott hivatalos adatok a következőek: 4 bomba volt Bostonban, 3 a befutónál, melyek közül egy nem robbant fel. Ezt utólag találták meg és hatástalanították. A JFK könyvtárban történt harmadik robbantásnak nincsen sérültje.

Robbanások a bostoni maratonon - megrázó képek. Fotó: MTI/AP (galéria)

23:30 - Nincs sérültje a könyvtári robbanásnak

Ed Davis rendőrfőnök arról nem nyilatkozott, hogy szerinte terrortámadás történt-e, ugyanakkor felszólította a bostoniakat, hogy maradjanak otthon és őrizzék meg nyugalmukat.

Az első hírek szerint a JFK könyvtárnál történt detonációnak nincs sérültje.

23:20 - Két további bombát is találtak

Az NBC News-on egy rendőri illetékes kis házi készítésű robanószerkezetről beszélt, ugyanitt 50 sérültről tesznek említést. Bombakeresők időközben még két fel nem robbant szerkezetet találtak. A felrobbant szerkezet egy házi készítésű bomba volt - írja az index.hu.

23:10 - A mobilhálózatot leállították, repülési korlátozások Bostonban

A CNN szerint a rendőrség nem tudja, hogy a maratonon történt robbánások és a könyvtári robbanás összefügg-e egymással.

Bostonban leállították a mobiltelefon-hálózatokat, megelőzendő az esetleges további robbanásokat. Egy szakértő szerint mobillal, távirányítással robbantották fel a bombákat. Lezárták a repteret is, emellett fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be Washingtonban és New Yorkban is.

A Boston Globe legfrissebb információi szerint a sérültek száma 100-nál is több, sokan kritikus állapotban vannak.23:00 - Egy harmadik robbanás is történt a JFK Könyvtárban

A CBS információi szerint 75 perccel a verseny céljánál történt robbanások után felrobbant egy bomba az onnan mintegy 8 kilométerre lévő JFK könyvtárnál is. Az információt a Ed Davis, a város rendőrfőnöke megerősítette.

Boston maraton

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vesz részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén tartják.

22:50 - Halottjai vannak a bostoni maraton helyszínén történt robbanásoknak

Legkevesebb két halottja és több súlyos sérültje van annak a két robbanásnak, amely hétfő délután történt, a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében.

A sebesültek száma a rendőrség szerint 23, egyes sajtóforrások szerint ennél többen is lehetnek. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellet végrehajtani. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. A belváros több épületét kiürítették.

A washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, és New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében.

Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.

22:00 - Robbanások a bostoni maraton célja közelében

Két robbanás történt hétfő délután a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. A robbanások oka egyelőre ismeretlen. A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el.

A CNN úgy tudja, hogy a Mandarin Hotelben egy bombának gyanított tárgyat találtak. A The Boston Globe szerint a Lenox Hotelt kiürítették.

A lap és a Fox News szerint három halott van, a sérültek számával kapcsolatban az első értesülések ellentmondásosak. A CNN szerint eddig négy embert szállítottak kórházba, ám a The Boston Globe úgy értesült, hogy több tucatnyian sebesültek meg.

Robbanások a bostoni maratonon - megrázó képek

A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli metróvonalon leállították a közlekedést.


New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Agáta 2013. április 18. 19:31
  „Nem Amerika irányában érzek részvétet, hanem az embereket sajnálom. Jóérzésű ember így tesz.”
 • 25. Óperenciás 2013. április 17. 22:00
  „Amerikát jobban kell sajnálnunk mint más országokban történt szerencsétlenségeket?
  Amerika mikor állt mellénk, amikor mi bajban voltunk?
  56-ban is cserben hagytak!”
 • 24. Agáta 2013. április 17. 14:42
  „Döbbenettel olvasom a hozzászólásokat. Milyen ember az, aki nem érez részvétet? Elolvastátok egyáltalán a cikket? Hallgattátok a tudósításokat? Az elhunyt 8 éves kisfiú 6 éves húga elvesztette az egyik lábát, az édesanya fejsérülést szenvedett és válságos az állapota. Bele gondoltatok enne a családnak a tragédiájába? A futásban részt vett apa és a harmadik gyerek nem sérült csak. Sajnálok minden polgári személyt, aki a világban bárhol áldozata a fegyveres konfliktusoknak, itt Mo.-on is volt elég az évszázadok során. Azonban az még jobban rémisztő, hogy elmész egy rendezvényre, és ez történik. A rohadékok kuktába tették a robbanó anyagot (a jó vastag fém széttörve milyen nagy sérüléseket tud okozni), mellé még golyóscsapágyakat tettek, hogy minél nagyobb sebesülést tudjanak okozni az embereknek. Sokan veszítették el valamelyik végtagjukat. Ez itt nem verseny, hogy hol, milyen tevékenység mit okoz. A cikkben most bostonról van szó. Egyébként úgy látom, hogy jobbára a magyar csatornákat nézitek. Külföldi csatornákon más cselekményekről is beszámolnak. Ja, ahhoz nyelvet is kell tudni, vagyis tanulni kellene!”
 • 23. zero 2013. április 17. 09:12
  „Legalább öt ember meghalt, hét megsebesült szerda reggel Pakisztán északnyugati részén, törzsi területen pilóta nélküli amerikai repülőgépről végrehajtott rakétacsapásban.
  A jelentések szerint két rakéta csapódott be egy falusi házban az Afganisztánnal szomszédos Dél-Vazirisztán régióban, Vana város körzetében. A ház összedőlt, helyszíni tudósítások szerint nem lehet kizárni, hogy további holttestek vannak a romok alatt.”
 • 22. Mozimasiniszta 2013. április 16. 21:25
  „Bocsánat vassmazsola ! elírtam !... a 17-es x_y nevű népi egyednek szól eredetileg.”
 • 21. Mozimasiniszta 2013. április 16. 21:00
  „18#-as ! úgyis mint őstulok ! vörös volt a leges-legközelebbi felmenődé... !”
 • 20. hős 2013. április 16. 20:57
  „Vári!

  Te miről beszélsz?Hol írtam én azt,hogy örülök annak,hogy távol történt???A következő arab országban bekövetkezett robbantás után nézd meg,hogy a tv mennyit foglalkozik vele!Mennyi "biztonságpolitikai szakértőt" fognak behívni?Fognak e tudósítani percről percre az utána történtekről?No ugye,hogy nem!Okos tojások vagyunk?Tudtommal Líbiát,Irakot azért támadták meg,mert ott"demokráciát" akartak teremteni.É.Koreában talán régebben van igen kemény diktatúra,mégsem foglalkoznak vele.Nincs ott semmi rabolni való.Ennyi a történet.”
 • 19. vassmazsola 2013. április 16. 19:16
  „Most jut még eszembe,amerika nem kéri TEK segítségét??? Hihetetlen túlképzett és túlfizetett hadsereg áll rendelkezésünkre!!!!!! Mindenkit elkapnak, K.József bolti tolvaj is megadta nekik magát......”
 • 18. vassmazsola 2013. április 16. 19:12
  „az biztos,ha amerikában történik ilyen dolog az egész világ hasra esik és vezető hír lesz, nem kell messze menni MAGYARORSZÁGON NAPONTA TÖRTÉNIK TÁMADÁS A MAGYAROK ELLEN!!!!! Ez érdekli amerikát ???? NEM!!!! de ahogy a Rammstein mondja: WE ARE LIVE IN AMERIKA.AMERIKA!!!!!”
 • 17. X_Y 2013. április 16. 17:10
  „3.Mozimasiniszta 2013.04.16. 08:14
  7.Ballas 2013.04.16. 08:47

  Meg is lepődtünk volna ha a magokfajta őskommunisták nem éljeneznek a gyilkosság miatt.. hiszen nektek a baltás gyilkos is nemzeti hős volt.”
 • 16. +36 2013. április 16. 15:46
  „Szövetségesként mi is potenciális célpont vagyunk. A repülőtereken kívül szinte nincs ellenőrzés a vonatokra felszállóknál. ( a parlamentben van..érthető okokból....)
  (pl. Spanyolország vagy Kína)
  Nincs komoly vagy semmilyen ellenőrzés bárakban, diszkókban. (lásd. Veszprémi szurkálás)
  Nincs beléptető kapu a plázákban sem. Pedig a célpont mindig a nagy forgalmú hely(ek)...pl piacok, mozik...bevásárló központok iskolák.
  Itt az a szokásos menetrend, hogy amíg nincs baj nincs baj...mehet. Ne is legyen..!
  Mindenesetre felelőse nem lesz ha történne valami durva.
  A bostoni szemetesbe rejtett pokolgép azért érdekes mert a szemetes kedvelt helye a robbantós alakoknak.
  Szegeden, Rókuson a templom előtt is ott volt a csőbomba a szemetesben!
  Ha nincs szemetes...nem tudja beletenni..és látszani fog....megtalálják! (egyes repülőtereken így oldják meg, nincs és kész..)”
 • 15. vári 2013. április 16. 13:14
  „hős
  Ez hülyeség.
  Nem szép dolog, de ez afféle önvédelmi reakció - becsukjuk a szemünket, és örülünk, hogy tőlünk távol van, továbbá itt "nem olyan" a helyzet, hanem béke van. Ezt az illúziót rombolja szét egy ilyen merénylet, főleg mert hangsúlyozottan egy olyan rendezvényen történt, amely kifejezetten békés szándékú.
  Ez nem azt jelenti, hogy az ártatlan irakiakat nem sajnáljuk.”
 • 14. Zka 2013. április 16. 13:01
  „13: ugye mennyi setét hülye között élünk? És ezeknek is annyit ér a szavazata, mint a mienk.”
 • 13. Zka 2013. április 16. 13:00
  „7: huh te aztán nagyon kellettél még ide :D Te vagy itt DMen a főokos.”
 • 12. 3évesférfi 2013. április 16. 12:43
  „Sok okostóni.”
 • 11. LukSzkaivoker 2013. április 16. 11:22
  „Volt régen egy CIA terv, amely szerint az USA-ban mindenféle terrorakciókat hajtottak volna végre civil és katonai létesítmények ellen azért, hogy igazoljanak egy Kuba elleni háborút. Ezt végül lefújták, az eset ki is derült (ha jól tudom vmelyik elnök igazolta, hogy létezett ilyen terv). 9/11 is nagyon problémás. A szemtanúk és sok szakértő szerint problémás az ügy. Szerintem az USA-tól nem áll távol az ilyesmi. Mivel ott elvileg nincs diktatúra, nem hozhatnak ilyen döntéseket csak úgy. Fenn kell tartani a demokrácia látszatát, meg kell "támogatni" egy külföldi intervenciót ilyenekkel. Nem azt mondom, hogy ez az eset is emiatt történt, de nem csodálkoznék rajta, ha 50 év múlva kiderülne, hogy 9/11 vagy akár ez az eset is ilyenek miatt történt.”
 • 10. hős 2013. április 16. 10:51
  „Az előttem szólóknak ki van nyílva már a szeme.Már nem sok mindent lehet hozzáfűzni.Talán annyi,hogy Szíriában,Irakban,afrikai országokban napi szinten történnek hasonlók.Az már szinte senkit sem érdekel tTizedannyi felhajtás nincs miatta,pedig többen is meghalnak.Ja,hogy "azok" más fajta emberek.Bocs....”
 • 9. Nyenyere 2013. április 16. 10:10
  „Mindegy ki volt, csak legyen olaja. Akkor kinek is van sok olaja? Hát azok tették!”
 • 8. balihoho 2013. április 16. 09:33
  „Amerikai akció film élőben! A tv csatornák 80 százalékos arányban, amerikai véres,, erőszakkal telített akció filmeket vetítenek. Mindennek van határa, a véres filmek áradatának is, csak az a baj, hogy erre vannak vevők, normális, életszerű, a valós átlagproblémákról szóló, szakmai nyelven, művészfilmeknek, nincs nagy népszerűségük, sem Amerikában, sem Európában, Ez mindent megmagyaráz, dió héjban.”
 • 7. szandokán 2013. április 16. 09:04
  „Érdekes,hogy a robbantás után mindjárt tudták,hogy hol kell házkutatást tartani.Elötte egyszerübb lett volna.”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség szerint 5-15 halottja lehet a texasi robbanásnak

Megerősítették, hogy vannak halottak, de még nem tudják pontosan az áldozatok számát. Merényletről… Tovább olvasom