Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Bosznia-Hercegovina előtt is nyitva áll a NATO kapuja

A szarajevói NATO-parancsnokság a közelmúltban készített közvélemény-kutatást arról, hogy felmérjék Bosznia-Hercegovina társadalmi és politikai helyzetét, valamint a lakosság NATO-ról alkotott képét.
A NATO már kaput nyitott Bosznia-Hercegovina előtt, a helyi döntéseken múlik, hogy megtegyék azokat a lépéseket, amelyek az ország belépéséhez szükségesek - mondta Merle D. Hart, a NATO szarajevói parancsnokságának vezetője a szarajevói Butmir táborban tartott sajtótájékoztatóján.

A dandártábornok elmondta: a szarajevói NATO-parancsnokság a közelmúltban készített közvélemény-kutatást arról, hogy felmérjék Bosznia-Hercegovina társadalmi és politikai helyzetét, valamint a lakosság NATO-ról alkotott képét.

Ez a felmérés azt mutatja: erős támogatottsága van annak, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz, az is kiderült ugyanakkor, hogy az emberek nem rendelkeznek a szükséges információkkal a NATO-ról, illetve arról, hogy milyen haszna van a NATO-tagságnak. A NATO szarajevói parancsnoka szerint ezért is fontos, hogy például a szlovének, a magyarok és más környékbeli országok is megosszák a NATO-val kapcsolatos tapasztalataikat, s hogy a helyi emberek megértsék: az Európai Unió és a NATO azért van Szarajevóban, hogy segítsen. Arra törekszik, hogy ebben "a gyönyörű országban" szociális és gazdasági területen is jelentős fejlődés induljon el, hogy az országban emelkedjen az életszínvonal, és demokratikusabbá, átláthatóbbá váljon a társadalom.

Merle D. Hart kiemelte: a NATO szarajevói parancsnokságán azon dolgoznak, hogy Bosznia-Hercegovina NATO-partnerré, NATO-taggá váljon, belépjen az Európai Unióba, csatlakozzon az euro-atlanti együttműködéshez.
Bosznia-Hercegovinában korábban a NATO, 2004 óta pedig a NATO és az Európai Unió boszniai békefenntartó ereje (EUFOR) közösen vállal szerepet az ország stabil biztonsági helyzetének megőrzésében, a helyi fegyveres erők képességeinek fejlesztésében. Mindebben jelenleg kiemelt szerepet töltenek be a magyar katonák. Az EUFOR ALTHEA misszió parancsnokságán Szpisják József mérnök dandártábornok látja el a törzsfőnöki feladatokat, míg a NATO szarajevói parancsnokságán Farkas Ferenc ezredes szolgál ugyanebben a beosztásban.

Farkas Ferenc ezredes az MTI-nek elmondta: a NATO parancsnokság elsődleges feladata a politikai és katonai tanácsadás, továbbá az EUFOR támogatása. A szarajevói NATO-bázison összesen négy egyéni beosztású katona - a törzsfőnök mellett a NATO katonai tanácsadó testületében egy személyüggyel és humánügyekkel foglalkozó alezredes, továbbá egy hadműveleti főtiszt és egy adminisztrációs tiszthelyettes - teljesít szolgálatot.

Az ezredes Bosznia-Hercegovina lehetséges NATO-integrációjával kapcsolatban úgy fogalmazott: Bosznia-Hercegovinában "az út a NATO csatlakozásig kicsit nehéz", ugyanis van egy-két gócpont, amit nehéz lesz feloldani. Az egyik ilyen ügy a korábbi katonai létesítmények tulajdonjogának rendezése. Mint elmondta, még mindig van például olyan vita, amely arról szól, hogy mely dokumentumok tisztázzák a tulajdonjogokat, esetleg az Osztrák-Magyar Monarchia vagy a volt Jugoszlávia részéről kiállított dokumentumok, vagy az azóta kötött szerződések számítanak.

Ezzel együtt viszont az ezredes szerint az elmúlt években a bonyolult politikai helyzet ellenére a boszniai haderőnél számos előrelépés történt. A fejlődést jól mutatja, hogy a bosznia-hercegovinai haderő részt vesz a NATO afganisztáni műveletében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Hannoverbe a Németország által befogadott ötezer szíriai menekült első csoportja

Németország ötezer szíriai menekült számára nyújt ideiglenes menedéket, az első csoport szerdán meg… Tovább olvasom