Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Botrány a szabadkai színházban

Nyilatkozatot adott ki a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: úgy vélik, az elmúlt hetekben méltatlan és ízléstelen szövegkörnyezetben említik a társulat nevét.
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata december 19-re tűzte ki Pozsgai Zsolt Mindszenty (Szeretlek Faust) című történelmi drámájának ősbemutatóját. Pozsgai hiánypótlónak nevezte a hercegprímásról szóló kétfelvonásos előadást. A darab történeti keretét Jávor Pál, az 1930-as évek ünnepelt színésze és Mindszenty József Magyarország utolsó hercegprímása találkozása adja.

A címszerepet játszó Molnár Zoltánt eredetileg rendezőasszisztensnek kérték fel a darabhoz, majd az első próbán kiderült, hogy nem rendezőasszisztens lesz, hanem Mindszentyt fogja játszani. Molnár szerint a darab alapvetően a hitről szól – az őszinte kiállásról, „az én esetemben a színház melletti kiállásról is. Lehet úgy értelmezni ezt, hogy az emberben van egy belső hit, ami felülkerekedik minden negatív érzésen, s ezért bevállalja hittel, hogy márpedig itt és most színházat fogunk csinálni" – nyilatkozta a színész a Vajdaság Ma délvidéki hírportálnak (http://www.vajma.info/cikk/kultura/10014/Pozsgai-Zsolt-rendezi-a-szabadkai-Nepszinhaz-kovetkezo-darabjat.html).

A délvidéki szerkesztőség a szabadkai színház magyar társulata körül gyűrűző botrány kapcsán arra az észrevételre kért választ: a társulat tagjai miért nem kaphatnak a darabokban főszerepet. Pozsgai Zsolt, aki maga rendezi a darabját, úgy véli, hogy a főszerep Molnárhoz testhezálló, ugyanakkor szerinte az más kérdés, hogy a szerepre eredetileg felkért személy azt az olvasópróba napján visszautasította. Egy másik társulati tag pedig egészségügyi problémák miatt mondta vissza a szerepet.

„Az utóbbi napokban-hetekben (ismét) közbeszéd tárgyává vált a szabadkai Népszínház magyar társulata. Ezek a narratívák gyakran méltatlan és ízléstelen szövegkörnyezetben említik a társulat nevét, csúsztatásokat, féligazságokat, valótlanságokat tartalmaznak. Ezért úgy gondoljuk, nemcsak jogunk, de egyben erkölcsi kötelességünk is tájékoztatni a közvéleményt, mi történik a színház körül, mit gondolunk erről mi, a társulat, mit szeretnénk elérni és mit megakadályozni. Ennyivel tartozunk – a közönségünknek" – fogalmaznak a szabadkai színészek a színház honlapján közzétett nyilatkozatukban.

Andrási Attilát hat hónappal ezelőtt nevezte ki a magyar társulat művészeti vezetőjének a Népszínház igazgatónője, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának javaslatára. Az azóta eltelt időszak tapasztalatait is összegezték most nyilatkozatukban az egységesen kiálló társulat tagjai: http://szabadkaiszinhaz.com/?p=27&id=192

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét rakétát lőttek ki a Gázai övezetből

A rakéta egy beépítetlen területen ért földet Eskól térségében, nem sérült meg senki és anyagi kár… Tovább olvasom