Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Botrány Izraelben: népirtásra buzdított egy rabbi

Az izraeli hadsereg főrabbijának távozását követeli a kormánytól egy izraeli emberjogi szervezet, a Yesh Din. Állításuk szerint a vallási vezető a katonák közt olyan röpiratot terjesztett, melyben arra szólította fel őket, hogy ne kegyelmezzenek egyetlen palesztinnak sem.
A dandártábornoki rangban szolgáló Avi Ronzki az izraeli jogvédő szervezet szerint az írásban úgy fogalmazott, hogy a hadműveletekkel "gyilkosok ellen vívnak háborút". Az üzenetben idézetek olvashatóak egy másik rabbitól, Shlomo Aviner-től is, aki a szélsőséges ciszjordániai zsidó telepesek szellemi vezetőjének számít, és mindenfajta egyezséget elutasít a palesztinokkal. Aviner-nek a röpiratban idézett szavai szerint a "palesztinok azt állítják, hogy államot érdemelnek, miközben a valóságban Izrael területén soha nem létezett semmiféle palesztin vagy arab állam".

Az izraeli emberi jogi szervezet, a Yesh Din szerint a főrabbi által osztogatott irat felbujtó, és rasszista a palesztin nemzettel szemben. Ezért a csoport levélben kérte fel a menesztését az izraeli védelmi minisztertől, Ehud Baraktól és a hadsereg főparancsnokától, Gabi Ashkenazitól.

Az izraeli Haaretz napilap hétfői hírei szerint különböző szélsőjobbos csoportok is osztogattak röplapokat az izraeli katonai bázisokon. Az üzenetek egyikének szövege arra szólítja fel a zsidó állam katonáit, hogy önmaguk és bajtársaik életének védelme érdekében ne mutassanak kegyelmet az Izraelt körülvevő és zsidóknak ártó lakossággal szemben. A Haaretz írása szerint egy röpiratban az állt: "Öljétek meg azokat, akik benneteket akarnak megölni. Így tegyetek a bűnös (palesztin) nemzetükkel is."

A Haaretz szerint a izraeli hadsereg szóvivóje azt mondta a jogvédő szervezet leveleiről, hogy minden benyújtott írást kivizsgálnak, a választ pedig csak az érintetteknek küldik majd el, a médiumoknak nem.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. flexsnake 2009. január 28. 17:08
  „Az nem baj ha nem értünk egyet, nem is kell. A talmudot nem minden zsidó fogadja el. És itt nem rabbikról beszélek hosszú pajesszal hanem hitéhez hű felsőoktatási tanulókról. A talmud azért érdekes dolog mert mindenki belerakta a maga kis okosságát amit vannak akik nem fogadnak el.
  Ettől független az hogy bizony vannak olyan vallási vezetők akik megosszák a közvéleményt és a vallást is. Nem egy kétezer éves vallásról beszélünk hanem egy olyan ősiről ami folyamatosan esett szét csoportokra miközben az eredeti mag ugyanúgy létezik tovább. Ezért van hogy a zsidó vallásnak rengeteg ágazata van.
  A postást elverő katolikus pap után sem gondoljuk ugye azt hogy a katolikusok és a papok agresszívek.
  A világnak nincsen arca mert egy vérvörös lepel eltakarja.”
 • 47. SP 2009. január 27. 21:39
  „Ez a cikk arról szól, hogy izraeliek szapulnak izraelieket.”
 • 46. aranka2 2009. január 27. 20:17
  „Ami a sok Izrael-ellenes dumát illeti: Ugyan mondjátok már meg, egy létező, polgáraiért felelősséget érző ország (állam) nap hány rakétatámadást köteles területe ellen elviselnie? Ha ez a szám 0-nál nem nagyobb, akkor mi a fene bajotok van azzal, hogy Izrael igyekszik megvédeni magát? Amennyiben persze ez pozitív egész szám, egy szavam sincs.
  A Talmudról. Flexsnake ebben nem értünk egyet. A Talmud nem kommentár, a kommentárokat Rasi, meg a többiek írták.
  Kezdjük az elején. Mózes a Sinai hegyén két tanítást kapott: az írott tant, és a szóbeli tant. Előbbi a Tóra, utóbbi szóban hagyományozódott, a prófétákon, a Nagy Szanhedrinen, a Párokon, a tanaitákon, majd az amorákon át, akik megkezdték annak leírását is, ez lett a Misna, majd a Talmud. Ez persze csak a kegyes hagyomány, a valóság az, hogy a Szentély pusztulása után a zsidóság fennmaradása érdekében törvényi, összetartást adó céllal írták sokan, nagyon sokan a Talmudot. A Talmud sok-sok vita, sok-sok eltérő nézet jegyzőkönyv-szerű leírása. Fordítása sokáig nem készült, nem volt rá szükség. Így mindenféle rosszindulatú barmok tendenciózus hamisítványokat publikálhattak Talmud felcímmel, nálunk ilyenek a hírhedett Szentesy Alfonz-féle mocskolódások. Akit érdekel, a Talmud teljes fordítását is olvashatják a neten, persze angolul, ha valakit érdekel, legközelebb belinkelem.”
 • 45. flexsnake 2009. január 27. 16:02
  „44. hozzászólás harcitomi 2009.01.27. 13:42
  Akkor nem értem hogy miért zsidózol.
  Ha egy valakivel van bajod akkor azt támadd, ne egy egész államot ahol a lakosság nagy része például nem zsidó.”
 • 44. harcitomi 2009. január 27. 13:42
  „Nem hiszek a kollektív bűnösségben. Ezért az állam alatt itt nem az összlakosságot értem, hanem a vezetést, és azok hatalomra juttatóit.”
 • 43. flexsnake 2009. január 27. 11:47
  „40. hozzászólás harcitomi 2009.01.27. 08:33
  Vigyázz hogy kit rasszistázol le. Meg hogy egy egész országot....

  42. hozzászólás comet 2009.01.27. 11:01
  Menj és tanuld meg mit jelent a cionizmus addig a szavad semmit nem jelent.
  Ne rasszistázz mert te zsidózol itt. Ami már rendesen kimerítette az uszítás és a gyűlöletkeltés tényét.”
 • 42. comet 2009. január 27. 11:01
  „39. flexsnake; Ezért becsülöm Shahakot mert it csak pár ilyen fanatikus cionista van mint te, Izraelben viszont vannak egy páran akik még rajtad is túltesznek. Yitzhak Rabin volt miniszterelnök kemény harcosa volt a Haganah-nak mégis lelőtte egy barom mert békésen akarta rendezni a területi vitát a pelesztinokkal.
  Ben Gurion amúgy a jelek szerint sokat merített az akkor divatos fasiszta eszmékből és ezt nem is tagadta. Én nem olvastam Hitler "Mein kampf" könyvét meg nem is fogom. Hitler ígérete szerint úgy átalakította az országot hogy nem lehetett felismerni.
  Shahak meg a hozzád hasonlók közt az a nagy különbség, hogy neki a tudása volt nagy nektek meg az arcotok és kettő kizárja egymást.
  "Azt sajnálom hogy amerika nem vett részt benne. Hamarabb vége lett volna, talán akkor nem hal meg izraeli."
  Ezt a mondatot te írtad . Olvasd el még egyszer és gondolkozz el azon ennek tükrében, hogy hol lenne Izrael az USA nélkül és rasszistának tartod -e magad.”
 • 41. SP 2009. január 27. 09:38
  „Most jön az üzlet. Hollandia izraeli robotrepülőket tervez beszerezni.”
 • 40. harcitomi 2009. január 27. 08:33
  „Arra mindenesetre jók flexsnake hozzászólásai, hogy magyarázatot jelentsenek az antiszemitizmusra. Pont ebből a nagyarcú, fensőbbrendűségi tudattól átszellemült, rasszista hozzáállásból kezd lassan torkig lenni az emberiség értelmes része.
  Még egy-két év, és majdcsak felteszik a kérdést az amerikai adófizetők: miért is kell nekünk dollármilliárdokkal támogatnunk egy apartheid, háborús bűnös államot? Miért is nem a saját nemzetünk egészségbiztosítására költjük az adónkat?
  Hosszú távon az USA nem fogja állandóan kirángatni a szarból Izraelt, pont elég lesz nekik a saját bajuk.
  Csak remélem, hogy addig az izraeli és nemzetközi politikában felülkerekednek a kompromisszumokra kész, tisztességes zsidók, és jól pofánvágják rasszista nemzettársaikat.
  Nem kellene megvárniuk, hogy ezt mások tegyék meg helyettük...”
 • 39. flexsnake 2009. január 27. 00:04
  „36. hozzászólás asdfghj88 2009.01.26. 21:18
  lacatoskriszti meg innen tudta meg hogy feleségül vesz valakit... ne már :D

  37. hozzászólás harcitomi 2009.01.26. 21:18
  Ott voltál? Ha rád lőnek iskolából akkor remélem minden családtagod felsorakoztatod elötte , hátha eltalál. Egyébként az említett kórház légi felvételeken is látható volt a tetején az állással. Azt még a levegőből kilőtték. Az izraeli hadsereg nem harcol gerilla harcmodorban. Bombáz majd végigtipor gyalogszerrel. Nincs ebben semmi furcsa. Majd megszokják a modern harcviselést. Vagy nincs több rakétázás. Nem gyerek aki elbír egy fegyvert és a kamera felé lövöldöz. Ez egy ilyen játék. Te se sok háborúban voltál, látom.

  38. hozzászólás comet 2009.01.26. 21:32
  Olvasgasd hitler harcaim c. könyvét, van magyar fordítása csak éppen be van tiltva.
  Még felsorolhatsz ezer agyament könyvet, ez nem változtat azon hogy én nem könyvből ismerem a zsidó vallást. Nem csak barátaim élnek kint,rokonok is. Kicsit többet tudok a zsidó irodalomról is mint az angolra fordított könyvek. Tanulj meg héberül ;)
  A talmud nem szent írat, mint ahogyan a muszlim vallásban a koránon kívül nincs szent könyv.- De léteznek magyarázó könyvek. A talmud is ilyen. De, hogy egy keresztény is felfogja: a biblia van a polcon, nem kolompárgáspár magyarázata az újszövetséghez. Mert az egyik szent könyv a másik meg magyarázatok annak akik képtelenek felfogni Mózes öt könyvét.
  Minden vallásban vannak rossz vezetők, van még a muszlimban is meg a keresztényben, na ott főleg. Egy ember nem csinál tavaszt. Fecske sem. Engem az sem érdekel ha egyenese bekaszlizzák ezt a rabbit, ettől még a háború jogos és eredményes marad. Amit elindúl egy rakéta izrael felé, a hadsereg végleg eltörli a föld színéről az országot. Senkit nem lehet sokáig terrorizálni. Azt sajnálom hogy amerika nem vett részt benne. Hamarabb vége lett volna, talán akkor nem hal meg izraeli.”
 • 38. comet 2009. január 26. 21:32
  „35. A Talmud a zsidó etikát, szokásokat, törvényeket, történelmet, ezek rabbinikus értelmezését tartalmazza és a judaizmus központi szöveggyűjteménye (ez egy majdnem hivatalos megfogalmazás).
  Ha részletesebben akarod tudni mire gondolok, javaslom Izrael Shahak: Zsidó vallás, zsidó történelem c. könyvét.
  Izrael Shahak a jeruzsálemi Hebrew egyetem kémia professzora volt (mielőtt fikáznád).
  Ahogy már írtam neked én a zsidókkal kapcsolatban zsidó forrásokra hagyatkozom, és Shahak professzort azért is tartom különösen nagyra mert izraeli állampolgárkén ilyen élesen szembe mert szállni a fanatizmussal.
  Shahak 2001-ben meghalt. Ha hallgattak volna rá most nem követték volna el a Gázai szörnyűségeket. A zsidóságra nem a Shahak és Einstein félék jelentik a veszélyt, hanem az a fanatikus katonai vezetés amit ezen nagyságok elutasítottak.
  Ja, meg ha tudod fordítsd le magadnak a Kol Nidre szövegét. Ez az amit Yom Kippurkor szokás énekelni. (nem tudom hogy magyarul éneklik-e nálunk bocs)”
 • 37. harcitomi 2009. január 26. 21:18
  „Ha egy fegyveres ember egy iskolából lövöldöz - ráadásul szinte nulla hatékonysággal - akkor semmilyen normális hadsereg nem robbanthatja fel az adott iskolát, gyerekestől. Az euroatlanti civilizációban ezt az alaptételt az utóbbi száz évben csak a nácik és a kommunisták negligálták. Most pedig Izrael hadserege szeg meg minden írott és íratlan normát, azzal a brutális kegyetlenséggel, ahogy harcol. Könyörgöm, a mai modern hadviselésben, hogyan fordulhat elő, hogy foszforbombákat alkalmazzon egy hadsereg, olyan helyeken, ahol gettóba zárt gyerekek rohangálnak?
  Ráadásul a rabbi szavai...
  Nem nagyon van már ezen mit ragozni.”
 • 36. asdfghj88 2009. január 26. 21:18
  „flexsnake

  Szerintem az már elég bizonyíték, hogy ezt a cikket a delmagyar.hu-n olvashatjuk”
 • 35. flexsnake 2009. január 26. 20:52
  „30. hozzászólás horvathi 2009.01.26. 18:44
  Megint hülyeségeket beszélsz. Ha népírtó eszközök lettek volna már egy darab palesztin sem lenne egyetlen nap let volna az egész. Ma már léteznek olyan taktikai atomfegyverek amivel viszonylag kis területeket is ki lehet írtani. Ez nem volt cél. A cél az volt hogy a mahasz ne tudjon rakétákat lőni Izraelre.

  31. hozzászólás comet 2009.01.26. 19:05

  A talmud nem szent könyv, nem Mózes öt könyve, ezért nem értem hogy mi köze a talmudnak a zsidó valláshoz. Olyan mintha a bibliád aljára jegyzeteltél volna majd egy nem keresztény arra hivatkozna állandóan hogy a keresztények buzik hiszen te egy faszt rajzoltál a bibliád egyik oldalára. Nem baj ha nem érted. A talmud nem volt szent könyv mivel nem Mózestől való vagyis csak útmutatás a régi rabbik által.
  Az izraeli hadsereg pontosan azt tette amit az önvédelem megkívánt.

  33. hozzászólás harcitomi 2009.01.26. 19:42
  Majd én válaszolok. Szélsőséges az ha iskola tetejére telepítenek állásokat, az is szélsőséges ha kórház mögül lövik a rakétát Izraelre, keress rá a netten, sokat találsz. Az nem szélsőséges ha ezeket az állásokat megsemmisítik. A hamasz előszeretettel használ élő pajzsot. Ez nem jött be. Izrael nem tűri el hogy a biztonságát veszélyeztessék. Aki ezt nem érti meg az fogjon a kezébe fegyvert és gyalogoljon a határ felé. 10 percet nem adok neki és szó nélkül lelövik.
  Auz ott nem európa. Az ott az a hely ahol ha szembe jön veled valaki, lehet hogy bomba van a testén. Az az a hely ahol nem tudhatod ki lő hátba pénzért, parancsra. Majd ha ilyen körülmények között él egy ember, akkor tudni fogja mi az amit megtesz a biztonságáért. Európából ezt nem tudják az emberek.

  34. hozzászólás harcitomi 2009.01.26. 19:48
  A cionizmusnak nincs ámokfutása, javaslom ismerd meg mi az a cionizmus, mert rohadtul nem vagy tisztában a szó jelentésével.”
 • 34. harcitomi 2009. január 26. 19:48
  „Le a kalappal a zsidó jogvédő szervezet előtt. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a cionizmus ámokfutása nem tetszik nagyon sok zsidó embernek sem. Vannak akikből még a közel-keleti helyzet sem hozza ki az állatot. Másokból meg még az itteni viszonylagos nyugalom ellenére is folyton előjön...”
 • 33. harcitomi 2009. január 26. 19:42
  „Nem tudom Aranka, számodra mi számít szélsőségesnek. Nálam kiveri a biztosítékot a gyerekekkel zsúfolt iskola lebombázása, meg a nemzetközileg tiltott fegyverek bevetése /ráadásul civilek ellen/.
  Ezek után tényleg kíváncsi lennék, nálad mi számít szélsőségesnek?”
 • 32. abrakapokusz 2009. január 26. 19:21
  „Akik nem európai értékrend szerint gondolkodnak, azokkal nincs miről vitázni.
  Azaz: soha ne vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz a színtjükre,
  és legyőznek a rutinukkal!”
 • 31. comet 2009. január 26. 19:05
  „Izrael háborús bűnöket követett el ez tény. Olmert már elkezdte a felkészülést a vádakra és katonáit nyugtatja (ld. Politaktika - Izrael fedezi katonáit). Mind az UN mind az Amnesty Internatinol bizonyított háborús bűböket rónak fek Izraelnek. Több izraeli emberjogi csoport is a katonai vezetés elszámoltatását követeli főleg a gyerek áldozatok nagy száma miatt.
  A több mint négyszáz gyereket feltámasztani már nem lehet, és az okozott fájdalmat majd az idő fogja enyhíteni. Hogy mikor az kérdés. Izrael ahogy várható volt a Hamas-nak ártott a legkevesebbet.
  Hogy ezt a gyalázatot meg tudták csinálni, elgondolkodtató. Kár hogy a zsidóság nagy része hallgat.
  Ideje lenne gór cső alá venni a Talmudot.”
 • 30. horvathi 2009. január 26. 18:44
  „abrapokusz:

  Alapvető hiba a dzsihádot hirdető iszlámot, az állami terrorizmust folytató Izraelhez hasonlítani. Alapvetően mások a kiváltó okai, ráadásul korántsem rendelkeznek annyi tömegpusztító fegyverrel, mint pl. amenmnyit Izrael a legutóbbi gázai háború folyamán bevezett.

  Ma ismerte el Izrael, hogy olyan beetiltott tömegpusztító fegyvereket is bevetett a gázai népirtás során, amelyek az áldozatul kiszemelt gyerekek esetében elviselhetetlen mértékű fájdalommal - leégette az emberi húst - járt együtt.

  De amíg a világ pénzeit és ezáltal a médiákat uraló izraeli állami terrorizmus megengedett, a palesztin nép önvédelmi joga be van tiltva!

  Kettős mérce a javából!”
 • 29. abrakapokusz 2009. január 26. 18:03
  „Minden nézőpont kérdése.

  Egy púpos panaszkodik a rabbinak:
  - Rabbi, te minden szombaton azt prédikálod a templomban, hogy minden,
  amit az Isten alkotott, az tökéletes. Hát nézzél rám!
  A rabbi alaposan megszemléli, és nem érti:
  - Miért? Hát nem vagy tökéletesen púpos?!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Integrációs gondok a törökökkel Németországban

A mintegy 2,5 milliós németországi török közösségben csupán az emberek 14 százaléka rendelkezik… Tovább olvasom