Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Brazília megerősíti a határőrizetet a kokaincsempészet miatt

Brazília megerősíti az ellenőrzést bolíviai, perui és kolumbiai határán, miután a gazdasági növekedés mellett virágzik a kokain és a kokainszármazékok fogyasztása.
"Országunk gazdasága fejlődik, és minél nagyobb a jövedelem, annál inkább nő a kábítószer-fogyasztás. Az ország déli és délkeleti részében a legnagyobb a kokainfogyasztás, ahol a lakosság 60 és a GDP 75 százaléka összpontosul" – mondta Oslain Santana, a szövetségi rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegének vezetője.

Az Egyesült Államok után Brazília a világ második legnagyobb kokain-, illetve crack- (rendkívül egészségkárosító, olcsó kokainszármazék) fogyasztója: a kábítószerrel élők száma 2003 és 2010 között megkétszereződött. Hivatalos becslések szerint a 191 millió brazil 1 százaléka fogyaszt kokaint vagy cracket.

A rendőrség szerint a kokain 90 százaléka Bolíviából és Peruból, 10 százaléka pedig Kolumbiából származik, míg Paraguay elégíti ki a brazíliai marihuána kereslet 80 százalékát.

Miközben az országban egyre hangosabban követelik a könnyű drogok legalizálását, Dilma Rousseff kormánya 2011 végén új programot indított a kábítószer-kereskedelem ellen a határtérségekben és a nagyvárosokban. Ennek nyomán a börtönök megteltek kis és közepes drogdílerekkel.

A programban szerepel az elkobzott drogok gyors megsemmisítését és a kábítószeresek gyógykezelését előirányzó törvénymódosítás is, valamint a szomszédos országok rendőrségével való együttműködés kétoldalú szerződések alapján, katonák bevetése és rendőrségi offenzívák a drogcsempész-bandák és a szállítási útvonalak felszámolására.

Idén összesen 3500 rendőrt mozgósították – ezerrel többet, mint egy éve – drogdílerek utáni hajtóvadászatra a határ menti övezetektől a nagyvárosi favelákig (szegénynegyedekig). Santana szerint stratégiájuk a drogbárók azonosítása és a hasznuk csökkentése.

A héten 17 ezer katona vonult fel a bolíviai, paraguayi, argentínai és uruguayi határ 3900 km hosszú szakaszán. A műveletről előre tájékoztatták a szomszédos országokat, amelyek Paraguay kivételével megfigyelőket is küldtek. A védelmi minisztérium közlése szerint 31 embert vettek őrizetbe, és hat tonna kábítószert foglaltak le.

2011-ben a szövetségi rendőrség 24 tonna kokaint foglalt le, míg 2010-ben 27 tonnát.

Mexikótól és Kolumbiától eltérően Brazíliában nem kartellek, hanem brazil állampolgárok irányította közepes méretű bűnszervezetek uralják a drogpiacot.

"A mi drogbáróink nem tanúsítanak ellenállást, amikor elfogják őket, mert tudják, hogy meg tudják fizetni a legjobb ügyvédeket, hogy kevesebb büntetést kapjanak, és folytathassák az üzletet. Ezért akarjuk csökkenteni a hasznukat" – magyarázta Oslain Santana.

Ha a szomszédos országok nem tiltakoznak is az új brazil drogellenes program ellen, az országon belül számosan bírálják. Mindenekelőtt egy 2006-ban elfogadott törvényt kifogásolnak, amely nem bünteti börtönnel a drogfogyasztót, hanem a rendőrségre bízza, hogy az illetőnél talált kábítószer-mennyiség alapján döntse el, fogyasztó-e, vagy díler.

A kábítószer miatt őrizetbe vettek száma rohamosan megnőtt: a 2006-ban 60 ezren, 2012 elején már 125 ezren voltak – közölte Rubem Fernandes, a kábítószerek legalizálásért küzdő egyik civil szervezet vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőtűz tombol Athén északkeleti részén

A görög média szerint az erdőtűz miatt átmenetileg le kellett zárni Görögország legfontosabb… Tovább olvasom