Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Breivik-per: az állítólagos Templomos Lovagokról kérdezték a vádlottat

Szerdai tárgyalásán sem nevezte meg állítólagos társait Anders Breivik a muzulmánellenes Templomos Lovagok szervezetében.

A norvégiai tömeggyilkos, Anders Behring Breivik nem volt hajlandó feltárni szerdai bírósági vallomásában, hogy név szerint kik tartoznak még ahhoz az állítólagos, muzulmánellenes szervezethez, amely tagjának vallja saját magát.

A tárgyalás harmadik napján az ügyészek közölték: nem hiszik, hogy a Templomos Lovagok abban a formában léteznének, amelyben a vádlott leírja őket. Breivik viszont ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy léteznek, csak a rendőrség mindeddig nem volt képes a nyomukra bukkanni.

Az állítólagos szervezet létezése vagy nem létezése kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy Breivik épelméjűnek nyilvánítható-e, mert ha igen, börtönbüntetés vár rá. Ha viszont nem épelméjű, akkor pszichiátriai kezelésnek kell alávetni őt.

Bejer Engh ügyész részleteket kért a vádlottól az állítólagos szervezetre, annak tagjaira és találkozóira vonatkozóan. Breivik erre elmondta, hogy 2001-ben az interneten "véletlenül" kapcsolatba került egy külföldön élő személlyel, akivel elhatározta, hogy megalakítják a Templomos Lovagok szervezetét. Ezenkívül egy külföldi útján, Libériában találkozott egy szerb "háborús hőssel", aki száműzetésben él az afrikai országban, de nem volt hajlandó közölni, hogy milyen célból találkoztak, és egyik szóban forgó embert sem volt hajlandó megnevezni. "Nem akarok kiadni olyan információkat, amelyek alapján újabb embereket tartóztatnának le" - jelentette ki.

"Hova akarnak kilyukadni?" - kérdezte Breivik, de rögtön meg is válaszolta ezt, mondván, az ügyészek kétségbe akarják vonni a szervezet létezését.

A vádlottnak az az érdeke, hogy épelméjűnek nyilvánítsák, mert ha nem ez történik, hiteltelenné válik politikai érvelése.

Januárban a bíróság által kijelölt két pszichiátriai szakértő megállapította, hogy a férfi paranoid skizofréniában szenved, tetteit pedig téveszmék által vezéreltetve követte el. Az áldozatok fellebbezését követően azonban a testület két újabb szakértőt kért fel, akik szerint Breivik a támadás idején korántsem volt elmebeteg vagy értelmi fogyatékos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A V4 szerint létfontosságú érdek a transzatlanti partnerség megőrzése

Az Észak-Amerika és Európa közötti szoros kötelékekre alapozott, kollektív védelmet nyújtó NATO… Tovább olvasom