Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Breivik elmebetegként is börtönben maradna

Erről nyilatkozott csütörtökön az ország egészségügyiminiszter-helyettese.
A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik akkor is börtönben marad, ha elmebetegnek nyilvánítják. Erről nyilatkozott csütörtökön az ország egészségügyiminiszter-helyettese.

A 33 éves Breivik tavaly júliusban Oslóban és a norvég főváros közvetlen közelében fekvő Utoya szigetén összesen 77 személyt gyilkolt meg. Tettét - amely nemcsak Norvégiában, de a világ számos országában megdöbbenést és felháborodást váltott ki - azzal indokolta, hogy a gyilkosságokkal a multikulturalizmus, illetve a külföldiek bevándorlása ellen akart tiltakozni. Breivik pere több hónapja tart, az ítéletet nagyban befolyásolhatja a vádlott elmeállapotával kapcsolatos végső szakértői vélemény. Az első előzetes orvosi állásfoglalás a tömeggyilkost elmebetegnek nyilvánította, egy második azonban amellett foglalt állást, hogy a szélsőjobboldali beállítottságú Breivik beszámítható.

Amennyiben a bírói testület az utóbbi véleményt fogadja el, Breiviket a Norvégiában maximálisnak számító 21 évi börtönnel sújthatják, ez azonban ötévenként - korlátlan ideig - meghosszabbítható. Amennyiben viszont a gyilkost elmebetegnek nyilvánítják, akkor pszichiátriai intézetbe kerülne, ami Norvégiában máris erős ellenérzéseket váltott ki.

Robin Koss egészségügyiminiszter-helyettes csütörtökön úgy foglalt állást: Breivik lényegében akkor is börtönben marad, ha a bíróság azt mondja ki, hogy tettének elkövetésekor nem volt beszámítható. Koss szerint ebben az esetben sem szállítják el őt jelenlegi, "szuperbiztonságosnak" tartott, Oslo melletti börtönéből, csak épp a börtönt egyfajta pszichiátriai "szárnnyal" bővítik ki. Ehhez ugyan szükség van a parlament jóváhagyására, az azonban formális dolognak számít - állította a miniszterhelyettes.

Értesülések szerint a tervezett döntés mögött az áll, hogy a hatóságok úgy vélik: a történtek fényében egyetlen norvég pszichiátriai intézet sem elég biztonságos Breivik ott-tartózkodása szempontjából. Ebből kiindulva az illetékesek szerint csakis az Oslo melletti Ila börtön "pszichiátriai kibővítése" jöhet szóba.

Az ítélet várhatóan július végén születik meg.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2012. június 09. 05:28
    „Mit kell ezen ennyit rugózni?
    Minden teketória nélkül életfogytig, akár őrült, akár nem, teljes elszigeteléssel, teljes hírzárlattal.
    Még mielőtt szélsőséges vadbarmok piedesztálra nem emelik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agresszív mértékben leminősítette Spanyolországot a Fitch Ratings

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal leminősítette Spanyolországot csütörtökön a Fitch… Tovább olvasom