Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Brit bankbotrány: lemond a Barclays elnöke

Lemond az egyik legnagyobb globális bankcsoport, a londoni központú Barclays elnöke, miután kiderült, hogy a cég kereskedői az elmúlt években manipulálták a világ pénzügyi szolgáltatási szektorának irányadó nagybani kamatait.
Marcus Agius távozását a BBC vasárnap esti értesülése szerint hétfőn jelentik be hivatalosan.

A brit pénzügyi felügyelet (FSA) és a Barclays néhány napja bejelentette, hogy a bank 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírságot fizet. Ennek előzményeként az FSA feltárta, hogy a Barclays befektetési ágazatának kereskedői még a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt években manipulálták a globális, illetve az euróövezeti irányadó bankközi kamatlábakat, a Libort és az Euribort.

A manipuláció célja a hatósági gyanú szerint az volt, hogy a bank pénzügyi helyzete szilárdabbnak tűnjön.

Ez minden idők legnagyobb banki pénzbüntetése globális szinten is.
A Libor - London interbank offered rate, a kereskedelmi bankok nagybani hitelköltségbecslései alapján naponta megállapított londoni bankközi kamatláb - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába.

Pénzügyi szolgáltatói adatok szerint a Libor 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként; ez a világgazdaság teljes évi hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse. A Libor közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, és ez átszűrődhet kiskereskedelmi szintre is, hatást gyakorolva például a lakossági jelzálogkamatokra, a hitelkártya-használati díjakra, vagy akár a gépjárműhitelek kamataira.

A világ egyik legtekintélyesebb jegybankjának, a Svájci Nemzeti Banknak az irányadó kamata is a svájci frankra számított, három hónapos londoni bankközi kamatcél.

A Barclays vezetését a botrány kirobbanása óta kemény bírálatok érik a szakmai felügyeletek és a politika részéről.

Az ügyben megszólalt David Cameron brit miniszterelnök is, kijelentve: a Barclays egész vállalatvezetésének "súlyos kérdésekre kell válaszolnia".
George Osborne brit pénzügyminiszter a londoni alsóházban tartott minapi tájékoztatóján azt mondta: az FSA feltáró vizsgálata "sokkoló vádirat" arról, hogy milyen magatartási kultúra uralkodott el a bankoknál a pénzügyi válság kirobbanása előtt.

Ken Clarke igazságügyi miniszter követelte a pénzügyi bűncselekményeket elkövető bankárok bíróság elé állítását.

Nem hivatalos értesülések szerint a Barclaysra kirótt büntetés eltörpülhet a bank ellen készülő - főleg amerikai - kártérítési igények mellett, amelyek elérhetik a 70 milliárd fontot (26 ezer milliárd forintot).

Olvasóink írták

 • 6. Kulik 2012. július 02. 15:48
  „Már régen tudott, hogy a bankok manipulálnak mindent ami a pénzpiacokon történik:-(”
 • 5. lj510126 2012. július 02. 08:44
  „Ezáltal bizonyítást nyert, amit már régóta tudunk, hogy a cionista bankárok manipulálják a piacokat és a pénzügyi mutatókat, egyes országok besorolási mutatóit, ahogy éppen a pillanatnyi kényük-kedvük azt diktálja.”
 • 4. kispacni 2012. július 02. 08:12
  „3. És ha azt mondja ki egy kormány, hogy most adóval súlytsuk őket, mert ők a felelősek a válságért, akkor az a válasz a SZOCILISTA OLDALON (ugyebár a szocailsta a kisembert védi), hogy a lakosság adójával húzzuk ki a szarból az országot.”
 • 3. igazságkereső 2012. július 02. 07:53
  „Miért is nem vagyok a híren meglepve?! Minden magyarországi bank is ezt csinálta, virtuális devizaválság, banki indexálási trükk, ügyfeleik megvezetése és a sor még tovább is folytatható lenne, de nincs értelme! Értelme annak lenne, ha a PSZÁF is végre valóban azt tenné amiért annak idején a kormány létrehozta, de nagyon úgy tűnik, hogy a PSZÁF is "befeküdt" a bankoknak! Hiába, a pénz az nagy úr, embereket, családokat lehet tönkretenni és minden magyarországi bank meg is tette! Miért lennének ez alól kivételek az angolok, a különbség csak annyi, hogy nálunk Magyarországon még minden egyes bankvezér a helyén maradt, a tisztességtelensége ellenére is!”
 • 2. Egyolvasó 2012. július 02. 06:02
  „Még jó, hogy nem Magyarországon történt ez, itt ugyan is még a parlamentbe is bekerülhettek volna ilyen tevékenységgel, és még a bank is kapott volna vagy 20 millió forint segítséget, hogy nehogy véletlenül hiány mutatkozzon.”
 • 1. kumisz 2012. július 01. 22:13
  „Na akkor hogy is van ez??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi légtérben lőtték le a török vadászgépet

Ankara megismételte, hogy a nemzetközi légtérben lőtték le a gépet. Tovább olvasom