Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Brit figyelmeztetés Szerbiának Koszovó ügyében

Szerbia - A német külügyminiszter után a brit diplomácia irányítója is határozott üzenetet vitt magával a szerb fővárosba; kijelentette, csak akkor mozdulhat előre a szerb EU-csatlakozás folyamata, ha Belgrád enged Koszovó ügyében.
William Hague kedden járt villámlátogatáson a szerb fővárosban, ahol tárgyalt Boris Tadic elnökkel, Mirko Cvetkovic kormányfővel és Vuk Jeremic külügyminiszterrel.

Az ENSZ-hez Koszovó ügyében benyújtott szerb határozati javaslat módosítása segítené Szerbia EU-csatlakozásának ügyét - közölte a brit külügyminiszter szerb újságírókkal belgrádi tárgyalásai után.

"Jó lenne, ha Szerbia visszavonná a határozatot, vagy módosítaná az Európai Unióval egyeztetve" - mondta Hague a belgrádi B92 adónak.

Szerbia egy hónapja tette közzé az ENSZ Közgyűlésének szeptember 9-ei, Koszovóval foglalkozó ülésén megvitatandó határozat szövegét. Ebben Belgrád burkoltan azt javasolja, hogy ismét tárgyaljanak a túlnyomórészt albánok lakta volt szerbiai tartomány jogállásáról.

A Koszovó függetlenségét pártoló nagyhatalmak - köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - hallani sem akarnak erről. Az európai országok kezdeményezték, hogy Szerbia nyújtson be olyan határozatot, amelyet Brüsszellel közösen szövegeztek meg. A szerb vezetés eleinte elutasította ezt, de Guido Westerwelle német külügyminiszter múlt heti belgrádi látogatása után már jelezte, hajlik a kompromisszumra.

Szerbia kész a kompromisszumra az ENSZ Közgyűlésében szavazásra bocsátandó, Koszovóval foglalkozó szerb határozati javaslat ügyében. Szerbia kész olyan megoldást találni, amely Belgrádnak és a nemzetközi közösségnek egyaránt elfogadható - mondta Boris Tadic szerb államfő a brit külügyminiszternek. Kizárt azonban, hogy Szerbia elismerje Koszovó függetlenségét - fűzte hozzá.

Tadic az RTS szerb közszolgálati televízió tudósítása szerint elmondta vendégének, hogy Szerbia stratégiai célja az európai uniós csatlakozás, és Belgrád számít a 27-ek segítségére a Koszovó-ügy megoldásában.

"Hajlandók vagyunk megvitatni (a szöveget), hogy a határozat minél nagyobb támogatást kapjon (az ENSZ-ben), de az előterjesztés visszavonása nem szerepel a kormány által mérlegelt lehetőségek között" - fogalmazott Vuk Jeremic, a szerb diplomácia irányítója a brit külügyminiszterrel folytatott megbeszélés után.

A szerb sajtó értesülése szerint a belgrádi kormány már megkezdte az egyeztetéseket Brüsszellel az esetleges kompromisszumos határozati javaslat szövegéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsánatot kértek a chilei bánya magyar származású vezetői

Chile - Bocsánatot kértek kedden egy parlamenti bizottság előtt annak a chilei bányának a vezetői,… Tovább olvasom