Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Brit miniszterelnök: sokkal rosszabb a gazdaság helyzete, mint gondoltuk

A brit miniszterelnök szerint a korábban gondoltnál sokkal rosszabb a brit gazdaság helyzete, és jó eséllyel nem tarthatók az előző kormány előrejelzései.
David Cameron a The Sunday Timesnak azt mondta: "súlyos problémák" vannak a korábbi munkáspárti kormány jövőre már robusztus, 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítő prognózisával.

A konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy még nem látta a gazdaság állapotáról készülő jelentést, amelyet az új kormány által létrehozott testület, a Költségvetési Felelősség Hivatala állít össze. Parlamenti képviselők várakozása szerint azonban a jelentésben a független közgazdászok előrejelzéseinek átlagához közelebbi, 2 százalék körüli jövő évi növekedési prognózis szerepel majd - írta a vezető vasárnapi brit lap.

Cameron az interjúban kijelentette: a május választások után megalakult konzervatív-liberális brit kormánykoalíció "vad mértékben eltúlzott derűlátásra valló" előrejelzéseket örökölt a munkáspárti elődtől; ezek egyike a 3 százalékos jövő évi gazdasági növekedés, a másik pedig az a várakozás, hogy "a kamatszint mindig alacsony marad".

A brit kormányfő szerint "a legsokkolóbb" az államadósság kamatköltsége. "Ha nem teszünk ez ügyben semmit, (a kamatköltség) elérheti az (évi) 50-60-70 milliárd fontot is ... többet fordítanánk a kamatokra, mint az oktatásra vagy a védelmi kiadásokra".

Cameron szerint "teljes felelőtlenségre" vall, amit az előző kormány az újra hagyott.

Hasonló képet festett az átvett gazdasági-költségvetési örökségről nemrég a brit pénzügyminiszter is.

George Osborne néhány hete a Financial Timesnak azt mondta, hogy az új kormány "különböző szekrényekben mindenféle csontvázakra lel". Osborne szerint a Munkáspárt vezette előző kormány megbízatása végére "teljesen felelőtlenné vált (...) és abszolút borzalmas közfinanszírozási helyzetben hagyta hátra az országot".

A recessziós brit gazdaság élénkítésére és a bankok megmentésére fordított csillagászati összegek békeidőben soha nem mért szintre, előzetes becslések szerint a hazai össztermék (GDP) 11,6 százalékára duzzasztották a márciussal zárult pénzügyi évben a brit államháztartási hiányt. Ez messze a legmagasabb hiány a hét vezető ipari hatalom (G7) országcsoportján belül.

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard Ú Poorís már kilátásába helyezte a lehetséges legjobb, "AAA" szintű brit államadós-osztályzat rontását az átfogó költségvetési konszolidáció elmaradása esetére.

Nagy-Britannia a legnagyobb, "AAA" elit besorolással ellátott gazdaság, amelynek adósosztályzatára valamely hitelminősítő negatív kilátást jelentett be.

A konzervatív-liberális kormány nemrég bejelentette, hogy június 22-én új "vészköltségvetést" terjeszt be.

Olvasóink írták

  • 2. jq 2010. június 07. 11:14
    „neki szabad ilyet mondani ? Bloomberg mit szól hozzá? Nem félti a font árfolyamát?”
  • 1. unknown 2010. június 06. 22:46
    „A britek aggódnak amiatt is, hogy megeshet, szinte veszni fog az a 100 milliárd fontjuk, amellyel megtámogatták a csődközeli görög, spanyol és portugál államokat. (Forintban: 30.000 milliárd Forint) Európa igen nagy bajban van, a mi hazai hibásan kommunikált helyzetünk csak "permet" volt a tőzsdék uraira. Csak emlékeztetek, hogy pénteken a francia miniszterelnök mondta azt, hogy jobb lenne, ha az euro-dollár árfolyam inkább 1:1 lenne, mint a jelenlegi 1,2dollár=1euro. A francia miniszterelnök értékelte volna le 20%-kal az eurot.
    Ezt a brit hírt csak azért kommentáltam, hogy tisztábban lássuk a mi (magyar) rossz szólásunk kisebb jelentőségét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztattak két dzsihádista terroristát

Letartóztattak két dzsihádista terroristát New York egy repülőterén, aki amerikai katonákat… Tovább olvasom