Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Brit zavargások - Rendkívüli ülést tartott a parlament

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön a parlament, ahol David Cameron miniszterelnök ígéretet tett arra, helyreállítják a rendet az országban, ahol az utóbbi napok zavargásai után mind a fővárosban, mind vidéken nyugodtan telt az éjszaka.

David Cameron közölte, a hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét az utcákon, és ha szükséges, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevethetnek a rendbontók ellen.

A kormányfő elmondta: eddig több mint 1200 embert vettek őrizetbe a zavargásokkal kapcsolatban Angliában. Folytatódnak az őrizetbe vételek - ígérte a miniszterelnök, hozzátéve: a felelősök nem bújhatnak el a törvény elől, a bíróságok továbbra is éjjel-nappal működnek, hogy eljárjanak az őrizetbe vettek ügyében.

Bizonyítékok vannak arra, hogy bandák állnak a fosztogatások mögött - közölte. Megjegyezte: elképzelhető, hogy a bandák vezetői a rendőrök elleni támadásokban is együttműködtek.

Cameron elismerte: a rendbontás első napjaiban "túl kevés" rendőr volt szolgálatban, és az általuk alkalmazott taktika nem volt hatékony. Az egyszerre több helyen elkövetett fosztogatások újfajta kihívás elé állították a rendőrséget - vélte.

Mint mondta, a zavargások okozta károk a 200 millió fontot is elérhetik. A kormány 10 millió fontot fordít az érintett városrészek helyreállítására, a kárt szenvedett vállalkozásoknak pedig hosszabb határidőt szabnak az adók befizetésére. A kormányfő kifejtette: ki kellene lakoltatni azokat a szociális lakásokból, akik kapcsolatba hozhatók a zavargásokkal.

Cameron úgy fogalmazott, megvizsgálják a közösségi weboldalak zavargásokkal összefüggésbe hozható tartalmait.

Ed Miliband munkáspárti vezető szerint mindenképpen meg kell vizsgálni az okokat, amelyek a zavargásokhoz vezettek. A képviselő egyúttal hangsúlyozta, a jelen helyzetben nem szerencsés a rendőrségre fordított kiadások csökkentéséről beszélni.

A munkáspárti képviselők mellett Boris Johnson londoni polgármester is arra kérte a kormányt, álljon el ettől a szándékától.

Cameron a parlamentben hangoztatta: a tervezett kiadáscsökkentések végrehajtása után is lehetséges lesz az elmúlt napokhoz hasonlóan a rendőri jelenlét megerősítése az utcákon.

Theresa May belügyminiszter az ülésen kijelentette: a zavargásokat illetően "sok kérdés merül fel", és "nincsenek könnyű válaszok", de az oktatási és a szociális rendszer reformja "nem várhat". Az elmúlt napok eseményei túl vannak a tetőpontjukon, mert az emberek már az egész országban azt mondják, "ami sok, az sok" - vélekedett.

Az alsóházzal egy időben a felsőház is tanácskozott a zavargásokról. Az ülésen Rowan Williams canterburyi érsek kijelentette: a "remény és a bizalom" elvesztése a legsúlyosabb hosszú távú következménye a történteknek.

Időközben 100 ezer aláírás gyűlt össze annál a petíciónál, amely azt szorgalmazta, hogy a zavargásokkal kapcsolatba hozhatóktól vonjanak meg minden állami támogatást. A petíciót azon a - múlt héten létrehozott - kormányzati weboldalon indították, amelyen ha egy kezdeményezéshez csatlakozik 100 ezer aláíró, a kérdés egy összpárti bizottsághoz kerül, amely eldönti, megtárgyalják-e azt a képviselők a parlamentben.

Korábban:

Bár az elmúlt napok fosztogatásai és gyújtogatásai után az éjjel nyugalomban telt Anglia városaiban, David Cameron brit kormányfő a várakozások szerint további intézkedéseket jelent be csütörtökön a parlament zavargások miatt összehívott rendkívüli ülésén.

A miniszterelnök először a kormány tagjaival egyeztet a helyzetről, majd délelőtt felszólal a parlamentben, ahol várhatóan részletes javaslatot tesz a zavargások károsultjainak pénzügyi támogatására.

A brit parlament egy hónapon belül másodszor tart rendkívüli ülést. A képviselők legutóbb a News of the World című lap lehallgatási botrányáról tanácskoztak.

David Cameron szerdán keményt fellépést ígért a zavargások résztvevőivel szemben, leszögezve, hogy a rendőrség minden szükséges támogatást megkap, és saját belátása szerint válogathatja meg az eszközeit, így ha kell, vízágyúkat is bevethet a fosztogatók ellen.

Az utcákra vezényelt hatalmas rendőri erőnek és az ország több helyén zuhogó esőnek köszönhetően szerda éjjel nyugalom volt Angliában.

Birminghamben virrasztást tartottak annak a három férfinak az emlékére, akiket szerdára virradóra, a zavargások idején gázoltak el. A 21 éves Haroon Jahanra, a 30 éves Shahzad Alira és a 31 éves Abdul Musavirra emlékezve 200 ember gyűlt össze, az esemény rendzavarás nélkül ért véget. A rendőrség előzőleg előállította és kihallgatta a gázolás 32 éves gyanúsítottját.

Időközben mintegy 90 ezer ember írt alá egy petíciót, amelyben követelik, hogy vonjanak meg minden állami támogatást azoktól, akik kapcsolatba hozhatók a zavargásokkal.

Londoni zavargások: tárgyalják a letartóztatottak ügyeit. Fotó: MTI (galéria)

A kormány weboldalt hozott létre, amelyen tanácsokkal látja el a lakosságot a zavargásokkal kapcsolatban.

A szombat este kezdődött rendbontások miatt a fővárosban a rendőrség már csaknem 900 embert vett őrizetbe, s közülük több mint 370 ellen emeltek vádat.

Közben élénk vita bontakozott ki a kormány korábbi tervéről, amely szerint csökkentenék a rendőrségre fordítandó kiadásokat. Munkáspárti képviselők és Boris Johnson londoni polgármester arra kérte a kormányt, álljon el ettől a szándékától. Yvette Cooper munkáspárti politikus kijelentette: "Leépíteni 16 ezer rendőrt, éppen annyit, amennyi London utcáin volt az elmúlt éjjel, ezekben az időkben nagy felelőtlenség." Nick Clegg helyettes miniszterelnök ugyanakkor azt mondta, "egyszerűen nevetséges" olyan intézkedéssel összefüggésbe hozni a zavargásokat, amely még életbe sem lépett.

Korábban írtuk:

A több napig tartó randalírozások, gyújtogatások és fosztogatások után viszonylagos nyugalom volt csütörtökre virradóra a nagy-britanniai városokban, ahol rendőrök ezrei ügyeltek a biztonságra.

Habár az éjszaka folyamán nagyobb incidensek nem történtek, a feszültség tapintható maradt. Az elmúlt napok zavargásai miatt David Cameron miniszterelnök szerda este rendkívüli parlamenti ülésre hívta össze másnapra a nyári szabadságukat töltő képviselőket.

London nagy részén az éjszaka nyugalomban telt, erős rendőri jelenlét mellett. A főváros déli Eltham részében megdobálták a rendőröket, de a hatóságiak rendet teremtettek, és feloszlatták randalírozókat.

A vidéki városokban, ahol a rendbontók ugyancsak jókora pusztítást végeztek az elmúlt napokban, az éjszaka jórészt békés volt, de kisebb incidensekről érkeztek hírek Walesből, amelyet eddig elkerült az erőszak.

A rendőrség közben folytatja zavargásokkal kapcsolatos őrizetbe vételeket. Egyedül Londonban már 820 embert állítottak elő. Az őrizetbe vett személyek között van egy tanársegéd, egy 11 éves fiú, illetve egy jótékonysági szervezet alkalmazottja is. A rendőrségi fogdák zsúfolásig megteltek, a bíróságok pedig éjt nappallá téve dolgoznak, hogy megkapják méltó büntetésüket a randalírozók.

David Cameron szerdán fogadkozott, hogy mindenkit azonosítanak, és mindenkit elfognak, aki részt vett az elmúlt napok zavargásaiban, s ehhez a rendőrség minden támogatást megkap.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat terroristát öltek meg Dagesztánban

Az egyik terrorsitának köze volt egy tavaly elkövetett, 56 katona halálát okozó merénylethez.

Tovább olvasom