Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Brown: Pakisztánból menekül az al-Kaida

Meggyengült az al-Kaida terrorhálózat Pakisztánban, és emberei kénytelenek onnan áttelepülni olyan országokba, mint Jemen vagy Szomália - mondta vasárnap a brit kormányfő.
Gordon Brown a BBC televízió heti politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: sikerült "szétszórni az al-Kaida szervezeteit" az Afganisztánnal határos dél-vazirisztáni térségben.

Ez azzal a következménnyel jár, hogy máshol tűnnek fel terrorközpontok, de ezek már nem lesznek olyan erősek, mint amilyen az al-Kaida volt Pakisztánban és Afganisztánban - állította Brown.

A miniszterelnök ugyanakkor közölte: "világszerte éberen kell figyelni" az olyan országokra, amelyekben az állam működésképtelenné vált, vagy a működésképtelenség felé tart, mert ezekben az országokban "nyílik mozgástér" a terrorszervezeteknek.

Az elmúlt hetekben különösen Jemen került a nemzetközi figyelem középpontjába, miután kiderült, hogy a december végi amerikai légi merényletkísérlet nigériai gyanúsítottja - aki előzőleg egy neves londoni egyetemen tanult - Jemenben került kapcsolatba szélsőségesekkel.

A 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab - egy jómódú nigériai bankár fia - karácsony napján a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamból Detroitba tartott. A merényletkísérlet során lángok csaptak fel a robbanószerkezetből, detonáció azonban nem történt, és az utasok, valamint a személyzet tagjai legyűrték a súlyosan megégett merénylőjelöltet.

A londoni miniszterelnöki hivatal újév napján bejelentette, hogy Gordon Brown nemzetközi konferenciát hívott össze e hónap végére Jemen ügyében. A Downing Street közleménye szerint az értekezletet a január 28-ra korábban meghirdetett londoni Afganisztán-konferenciával párhuzamosan tartanák, tekintettel arra, hogy a két témakör "kapcsolódik egymáshoz".

A brit kormányfő újévi üzenetében leszögezte: véleménye szerint térségi és globális fenyegetést jelent most már Jemen is, amely "a terrorizmus táptalajává és terroristák potenciális menedékévé vált".

A BBC televíziónak adott vasárnapi interjúban Brown megerősítette, hogy rövid időn belül jelentősen megszigorítják a biztonsági ellenőrzést a brit repülőtereken. A kormányfő közölte: megkezdik az emberi test egészéről képet mutató átvilágító berendezések telepítését, a kézipoggyászokat robbanószer-részecskék észlelésére alkalmas eszközökkel vizsgálják meg, és az átszálló utasokat.

A The Independent on Sunday című vasárnapi liberális brit lapnak azonban egy szakértő azt mondta: a jelenlegi átvilágító technológia nem feltétlenül mutatja ki az alacsony sűrűségű - például por formájú - robbanóanyagokat, amilyent a nigériai merénylő is használt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy utasszállító gép kicsúszott a felszállópályáról

Százhatvanöt utassal és öt főnyi személyzettel a fedélzetén kicsúszott a pályáról egy utasszállító… Tovább olvasom