Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Brüsszel eltökélt Szerbia uniós tagságát illetően

Szerbia - Az Európai Unió (EU) bővítési biztosa szerdán kijelentette Belgrádban, hogy Brüsszel elkötelezett Szerbia EU-tagsága mellett. Olli Rehn egyúttal arra biztatta a szerbeket, hogy mélyítsék el kapcsolataikat a nyugat-balkáni térségben.
"Rendkívül fontos, hogy Szerbia elkötelezett maradjon a regionális együttműködésben, hiszen ez is az integrációhoz vezető út része"- mondta a bővítési biztos. Borisz Tadics államfő leszögezte: a balkáni háborúk után Szerbia most a kapcsolatok erősítésén dolgozik. Belgrád viszonya szomszédaival nem felhőtlen, elsősorban Koszovó függetlenségének elismerése miatt.

Rehn a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködésre szólította fel Szerbiát. Emlékeztetett arra is, hogy ez a kitétel az egyik kulcsa Belgrád integrációjának. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az akadályok akkor hárulnak el a balkáni állam csatlakozása elől, ha Hágába kerül a volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Ratko Mladics, és a horvátországi szerb vezető, Goran Hadzsics.

A bővítési biztos belgrádi látogatásán kapott egy új, biometrikus szerb útlevelet is. A tervek szerint Szerbia polgárai január 1-től utazhatnának ilyen útlevéllel, vízum nélkül a schengeni övezetbe. Az útlevélben a finn Olli Rehn neve mellett az áll, hogy szerb állampolgár, és Belgrád egyik elegáns kerületében, Vozsdovacon lakik.

Olvasóink írták

  • 2. mentelmi-jog 2009. július 23. 19:13
    „Sajnos nincs az már olyan messze, elég csak belegondolni, hogy Románia is rögtön Schengen része lesz! Hová tart ez az EU! Egyre rosszabb, lassan már az albánokkal tárgyalnak a részletek egyeztetéséről, a szerbek már a spájzban vannak!”
  • 1. bo 2009. július 23. 08:47
    „Szegény Mars téri cigiárusoknak el kell majd menni Ukrajnáig olcsó áruért, ha tényleg belépnek, de addig sok víz lefolyik még a Tiszán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párizs közelében 47 külföldi diákot helyeztek karanténba

Franciaország - Negyvenhét, zömében spanyol diák került szerdán karanténba az új influenza miatt… Tovább olvasom