Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Brutális bércsökkentést lép meg a kormány

Romániában 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazotti béreket, miközben felszámolnak számos szociális támogatást is; a minisztériumok, költségvetési intézmények személyzetére nagy léptékű takarékossági intézkedéseket vezettek be, az önkormányzati tisztviselők közül 53 ezernek mondanak fel.
Az elemzők azt is egyértelműnek tartják, hogy ez a kormányátalakítás a Traian Basescu és a PD-L közötti feszültségek feloldását is hivatott volt enyhíteni. Az utóbbi években politikai körökben köztudottnak vélték, hogy a PD-L mögött gyakorlati irányítóként maga az államfő áll. Csakhogy az utóbbi időben a sajtó szerint kiéleződtek az ellentétek a PD-L kemény magját alkotó Berceanu és Videanu között.

A lapok tudni vélik, hogy Boc az előző napon eredetileg csak három-négy névvel állt elő. Az államfő azonban „mélyrehatóbb" átalakítást látott szükségesnek, elsősorban azt, hogy Videanu és Berceanu mindenképpen kerüljön fel a leépítendők listájára. Mivel Bocnak sikerült keresztülvinnie, hogy Sebastian Vladescu pénzügyminisztert - Basescu „kedvencét" - eltávolíthassa, kénytelen volt elfogadni a gazdasági és a szállítási tárca irányítójának a lecserélését is, ezt a párt vezetősége végül megszavazta.

Az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok ugyanakkor október második felében bizalmatlansági indítványt készülnek benyújtani a kormány ellen, bízva annak bukásában.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterei a nagy léptékű átalakítás ellenére helyükön maradtak. Román politikai elemzők felhívják a figyelmetarra, hogy a PD-L csakis az RMDSZ-nek köszönhetően képes megtartani parlamenti többségét, amelyet az ellenzék most már törékenynek tart.

Olvasóink írták

 • 3. történész 2010. szeptember 04. 16:42
  „igen ez a kapitalizmus ismérve a forradalmi helyzetig növelni a munkaerőárú értékének leszorításával a profit nagyságát,Valójában,minél jobban nyúzni a népet. Tudják ezt az új uraink is.A Metróba a sok búza raktáron elfekvése ellenére is 80 %-al emelték a finom liszt árát.Az ok pediglen állítólag EU-s követelmény,mert ők szarnak arra,hogy a magyar nép 70 ezret keres, hanem
  EU-s árnak kell lenni hazánkba is,elvégre ez is eu. Uraink -mind .- folyamatosan biztosítják ezt a cselekményt-ma is.”
 • 2. Zsoltee0716 2010. szeptember 04. 09:18
  „De ezek a Románok tudnak valamit! Náluk még is jobb a gazdasági helyzet!”
 • 1. Tapasztalt 2010. szeptember 04. 04:50
  „most még Romániában.........okt. 3 után mi jövünk? Tartok tőle....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat fiatalkorú lányt erőszakolt meg egy férfi

Legkevesebb hat fiatalkorú lány megerőszakolása miatt állítanak bíróság elé egy amis férfit. A… Tovább olvasom