Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Bugár Béla vezeti a Híd választási listáját

Szlovákiában március 10-én tartanak előre hozott parlamenti választást.
Bugár Béla pártelnök fogja vezetni a Híd magyar-szlovák párt választási listáját; az első tíz között hét magyar és három szlovák nemzetiségű jelölt lesz - vált ismertté Pozsonyban a Híd elnökségének pénteki ülése után.

Szlovákiában március 10-én tartanak előre hozott parlamenti választást. A választási jelöltlistákat a pártoknak december 11-ig kell leadniuk.

A nem hivatalos értesülések szerint a Híd-lista második helyét Simon Zsolt földművelésügyi miniszter, a harmadikat pedig Solymos László frakcióvezető foglalja el. A negyedik helyen van az első szlovák jelölt, mégpedig Rudolf Chmel, a kormány emberi jogi és kisebbségügyi elnökhelyettese.

A listáról pénteken döntött az elnökség, szombaton pedig a párt országos választmánya hagyja jóvá.

A kiszivárgott értesülések szerint az első tíz közé még két szlovák jelölt kerül: Ivan Svejna, a Híd egyik legfőbb gazdasági szakértője a hetedik, míg Andrej Hrnciar, Túrócszentmárton polgármestere a tízedik helyen lesz.

A szlovák törvényhozásnak 150 tagja van. A 2010-es parlamenti választáson a Híd 8,12 százalékot szerzett, aminek alapján 14 képviselőt küldhetett a parlamentbe. A legutóbbi országos felmérések szerint a párt támogatottsága jelenleg mintegy 7-7,5 százalék körül mozog.

A parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjában (MKP) most folyik a járási jelöltlisták összeállítása. A párt országos tanácsa december 3-án ül össze, hogy a járási jelöléseket figyelembe véve felállítsa az országos listát. Nem hivatalos értesülések szerint a választási listát Berényi József pártelnök fogja vezetni, míg a második helyen Bárdos Gyula, az országos tanács elnöke lesz.

Felmérések szerint az MKP támogatottsága mostanában 4-4,5 százalékot mutat. Tavaly az MKP 4,33 százalékot szerzett. A párt vezetése azonban bízik abban, hogy márciusban az MKP-nak sikerül átlépnie a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monti szerint Olaszország csődje az euró végét jelenti

Az új olasz kormány első intézkedéscsomagját a december 9-i uniós csúcs és karácsony között… Tovább olvasom