Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Bugárék Híd néven új pártot alapítanak

Híd néven a szlovák-magyar és a magyar-magyar együttműködésre törekvő új pártot alapítanak azok a politikusok, akik vasárnap jelentették be távozásukat a szlovákiai Magyar Kolaíció Pártjából (MKP).
Erről legismertebb képviselőjük, Bugár Béla előző MKP-elnök tett bejelentést az egyik legnézetebb szlovákiai kereskedelmi televízió, a Markíza vasárnap esti híradójában.

Bugár vasárnap, tehát néhány órával a szlovákiai európai parlamenti választás után közölte, hogy ő és három képviselőtársa, A. Nagy László, Gál Gábor és Bastrnák Tibor, valamint az országos és regionális pártszervek több tisztségviselője is távozik az ellenzéki parlamenti pártból. Bugár, A. Nagy és Gál az MKP-frakcióból már április 22-én kilépett, mert elégedetlenek voltak a jelenlegi pártvezetés politizálási stílusával.

Korábbi sajtóértesülések szerint a Híd szlovák politikusokat is meg akar szólítani.

Az MKP jelenlegi elnöke, Csáky Pál 2007 tavaszán váltotta Bugárt a párt élén.

Az MKP 1998-ban jött létre a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, az Együttélés Politikai Mozgalom és a Magyar Polgári Párt egyesülésével. Az egységes pártot a többi közt az 1994 és 1998 közötti, Valdimír Mečiar ((vlagyimír mecsiar)) vezette kormány választójogi törvénymódosítása miatt hozták létre. Azzal ugyanis a parlamentbe jutás küszöbét öt százalékban állapították meg, s bizonytalanná vált, hogy a három párt bejut-e a parlamentbe, mivel a szlovákiai magyarság számaránya tíz százalék körüli. Az MKP-t megalakulásától kilenc éven át Bugár vezette.

Olvasóink írták

  • 2. walaki 2009. június 09. 09:13
    „Na ezek is akkor húznak szét, amikor össze kéne tartani....”
  • 1. Zejko 2009. június 08. 10:32
    „Mit erokodik mar ez a kovulet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociáldemokrata győzelem a romániai EP-választásokon

A Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt (PSD-PC) alkotta szövetség nyerte a romániai… Tovább olvasom