Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Bulgária ragaszkodik Zseleva biztosi jelöléséhez

A bolgár kormány ragaszkodik az általa uniós biztosnak jelölt Rumjana Zseleva személyéhez - szögezte le Bojko Boriszov miniszterelnök csütörtökön.

Egy nappal azután, hogy az Európai Parlament több képviselője is kifogásolta a bolgár jelölt hiányosnak ítélt vagyonnyilatkozatát, Boriszov azt mondta, megvárja az Európai Bizottság jogi szolgálatának hétfőre ígért döntését.

"Ha a jogászok azt mondják, hogy nincs szó semmilyen érdekütközésről, akkor nem lesz semmi probléma" - mondta Szófiában a bTV kereskedelmi televíziónak. Kijelentette emellett, hogy nincsen "B-terve" - azaz másik jelöltje - Zseleva elutasításának esetére.

Az Európai Parlament előzőleg kilátásba helyezte, hogy az új Európai Bizottság egészének hivatalba lépését hátráltatni fogja, amíg a Zseleva elleni kifogásokat nem tisztázzák.

A nemzetközi együttműködéssel, humanitárius segélyezéssel és válságkezeléssel foglalkozó EU-biztos posztjára jelölt, jelenleg külügyminiszterként szolgáló Rumjana Zselevának keddi EP-bizottsági meghallgatásán képviselők a szemére vetették, hogy vagyonnyilatkozatában elhallgatott bizonyos üzleti érdekeltségeket.

A jobbközép GERB párt élén tavaly hatalomra jutott bolgár miniszterelnök első reagálásában az ellenzéki szocialisták és liberálisok rágalmának nevezte és visszautasította a Zselevával szembeni vádakat. Hozzátette, hogy az ügyről "fontos emberekkel" tárgyalt Brüsszelben.

Az EP konzervatív néppárti frakciója szilárdan kiállt Zseleva mellett, aki az Európai Néppárt egyik alelnöke. A frakció nevében Szájer József (Fidesz) is figyelmeztetett: megvédik a jelöltet, ha az ellene szóló vádaskodások alaptalannak bizonyulnak. Újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, Zseleva alkalmas a biztosi feladatra, és a meghallgatáson bizonyíthatta volna szakértelmét, ha az normális körülmények között folyik.

A Financial Times Deutschland című német lap keddi száma szerint Zseleva, aki 2007 és 2009 között EP-képviselő volt, és ebbéli minőségében szintén nyilatkoznia kellett üzleti érdekeltségeiről, elhallgatta a Global Consult Ltd. tanácsadó cégben való, 2006 és 2009 közötti ügyvezetői, illetve tulajdonosi szerepét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberben is csökkent a cseh ipari termelés

Novemberben éves szinten 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés Csehországban - a végleges… Tovább olvasom