Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Bulgária ragaszkodni fog a Dél Áramlathoz

Bulgária ragaszkodni fog az Európai Bizottságnál a Déli Áramlat-projekt megvalósításához - jelentette ki Bojko Boriszov miniszterelnök hétfőn a szófiai parlament rendkívüli ülésén.
"A jövőben is támogatni fogom azt az álláspontot, hogy a Déli Áramlatnak bolgár területen kell áthaladnia, miután ez hasznos az országnak. A tervből származó közvetett bevételek sokkal nagyobbak, mint a tranzitdíjból származó, ígért 400 millió euró. Ezért holnap (kedden) Brüsszelbe küldjük Tomiszlav Doncsev miniszterelnök-helyettest és Temenuzska Petkova energiaügyi minisztert, és ragaszkodni fogunk a Déli Áramlat építésének az uniós szabályokkal összhangban történő folytatásához" - mondta Boriszov.

"A vezeték műszaki kapacitása 63 milliárd köbméter gáz évente. A fővezeték hossza mintegy 540 kilométer. A beruházás megtérülésének ideje a vezeték bulgáriai szakaszának kereskedelmi célú üzemeltetésének kezdetétől számított legfeljebb 15 év. Az orosz gázipari vállalat (Gazprom) kidolgozta és átadta Bulgáriának a hosszú lejáratú gázszállítási szerződés munkatervezetét, amelyet azonban nem írtunk alá" – tette hozzá a kormányfő.

Boriszov szerint a szerződéstervezet egyenlőtlen feltételeket - így "Bulgáriára mint részvényesre nézve kizárólag hátrányos" rendelkezéseket - tartalmaz.

A szocialista párt képviselője, Dragomir Sztrojnev volt energiaügyi miniszter leszögezte, hogy szerinte az építkezés során semmilyen uniós jogszabály sem sérül. Sztojnev szerint Bulgáriának a gázvezeték építkezésére 22 évre szóló kedvezményes hitelben kellene részesülnie, amit a tranzitdíjból törlesztenének. A díj 20 százalékának a Bulgáriai Déli Áramlat nevű vállalatnál kellene maradnia. A bolgár állam semmit sem fizet, semmilyen garanciát nem vállal, a terv minden kockázatát az orosz félnek kell viselnie - tette hozzá a képviselő.

Vlagyimir Putyin hétfőn Ankarában bejelentette, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától, és helyette Törökország felé vezető szállítási útvonalat építene ki. Az orosz elnök ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió nem támogatja a beruházást, és Bulgáriától sem kapták meg az engedélyt az építésre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa kapcsolta fel a világ legnagyobb karácsonyfájának díszkivilágítását

Mintegy 230 kilométeres távolságból Ferenc pápa kapcsolta fel a világ legnagyobb… Tovább olvasom