Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Büntetés jár a brüsszeli iskolában a franciául beszélőknek

Elzárással és kötelező plusz nyelvórákkal bünteti a szünetben a játszótéren franciául beszélő gyerekeket egy flamand iskola Brüsszel külvárosában - írta csütörtökön a The Telegraph című brit napilap online kiadása.
A francia anyanyelvű diákok szülei tavaly decemberben levelet kaptak, amelyben a Sint-Pieterscollege általános iskola vezetősége arra figyelmeztette őket, hogy gyermekeik ezentúl nem használhatják ugyanazt a nyelvet az iskolai szünetekben, mint otthon. "Önök egy holland iskolát választottak. (...) A holland nyelv kötelező az iskolánkban, még az udvaron is. Ha gyermekét azon kapjuk, hogy franciául beszél, figyelmeztetésben fog részesülni. Ha összegyűjt három figyelmeztetést, nyelvórákra kell járnia iskola után" - áll a levélben. A Sint-Pieterscollege diákjainak mintegy kétötöde francia anyanyelvű.

Veronique Vanhercke, az iskola igazgatója szerint azért volt szükség az intézkedés bevezetésére, mert olyan sokan beszéltek franciául az udvaron, hogy veszélybe került az intézmény célkitűzése, a holland nyelv általános használata a falakon belül. "A tanárainkat már nem vették komolyan. Biztos vagyok benne, hogy Brüsszelben és a főváros környékén sok más holland iskolában is hasonló szabály van érvényben. Szerintünk ez a szabály nem büntetés" - fogalmazott az igazgatónő.

A szülök azonban másként vélekednek erről. "Ez nyelvi gonoszság" - mondta az egyik apuka egy helyi újságnak. "Ez egyáltalán nem fair, és csak a franciául beszélő gyerekeket érinti. Veszélyesnek tartom az iskola döntését" - tette hozzá.

Bár Belgiumban a holland, a francia és a német is hivatalos nyelv, vannak olyan féltve őrzött nyelvi közösségek, ahol csak az egyik nyelven zajlik a hivatalos kommunikáció. A flamand (holland nyelvű) és a vallón (francia nyelvű) politikai pártok csatározásai miatt Belgiumnak tavaly decemberig - világrekordot felállítva - 19 hónapon át nem volt központi kormánya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovákok érzik legkorruptabbnak az országukat

Az Európai Unión belül a szlovákiai lakosság körében a legnagyobb a "korrupció érzete" hétköznapi… Tovább olvasom