Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Büntetőeljárás indul a Mol vezetői ellen

Hernádi Zsolt vezérigazgató ellen bennfentes információkkal való visszaélés a vád, a feljelentést a horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) tette.
A horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) feljelentése alapján büntetőeljárás indított a horvát főügyészség (DORH) a Mol néhány vezetője ellen - közölte szombaton a fiumei (Rijeka) Novi List napilap internetes kiadása.

A lapnak a HANFA megerősítette az információt, hogy mások mellett Hernádi Zsolt, a Mol és Áldott Zoltán, az INA vezérigazgatója ellen indult eljárás, "bennfentes információkkal való visszaélés" miatt. A horvát tőkepiaci felügyelet már április óta vizsgálta INA-részvények ciprusi cégeken keresztül történt vásárlását, a főügyészség pedig "piaci manipuláció" gyanúja miatt indított eljárást.

A bennfentes információkkal való visszaélésért pénzbüntetést vagy három évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki, ha anyagi kárt is okoz valaki, akár öt évig is terjedhet a büntetés időtartama - idézi a lap.

A Novi List a főügyészségtől szerzett információ alapján közölte: a HANFA és a DORH eljárásai ellenére a horvát kormány nem tudja megakadályozni az INA részvényeivel való kereskedést.

Emlékeztet arra is, hogy a horvát kormány törvényjavaslata, amellyel szeretné megakadályozni, hogy rajta kívül bárki 49 százaléknál nagyobb tulajdoni arányt szerezzen az INA-ban, még brüsszeli véleményezésre vár, de valószínűleg az Európai Bizottság kifogást fog emelni, mert a jogszabály ellentétes a tőke szabad áramlásának elvével.

Amennyiben a horvát kormány a jövő hét péntekéig nem nyújtja be a korlátozást célzó jogszabályt a tevékenységét a közelgő választások miatt befejező horvát törvényhozásnak, a Mol a kereskedési tilalom felfüggesztését követően szabadon vásárolhat majd INA-részvényeket.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. október 22. 19:04
    „Ez is olyan amit egy éve tagadnak. De azért vettünk MOL részvényt arra van pénz. ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leíratná a magánbankokkal a görög államadósság felét az Unió

Megállapodásra jutottak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei arról, hogy megkérik a Görögországnak hitelező magánbankokat, fogadják el a görög államadósság legalább felének a leírását. Tovább olvasom