Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Cacic-ügy: megerősítette a zágrábi bíróság a magyarországi ítéletet

A háromtagú bírói tanács egy év és tíz hónap börtönbüntetést szabott ki az ügyben, és mellékbüntetésként három évre eltiltotta a járművezetéstől.
Megerősítette a zágrábi megyei bíróság a halálos közúti baleset okozása miatt Radimir Cacic volt horvát miniszterelnök-helyettes ügyében Kaposvárott hozott jogerős ítéletet. A bíróság honlapján közzétett döntés szerint a háromtagú bírói tanács egy év és tíz hónap börtönbüntetést szabott ki az ügyben, és mellékbüntetésként három évre eltiltotta a járművezetéstől a volt politikust.
Cacic legkorábban a büntetés felének letöltése után kerülhet szabadlábra.
A zágrábi megyei bíróság döntése nem jogerős, fellebbezést lehet benyújtani a horvát legfelsőbb bíróságon.

Miután Radimir Cacic kérte, hogy hazájában tölthesse le a büntetést, a zágrábi megyei bíróság január elején megkapta a magyar igazságszolgáltatástól a Cacic-per iratait. A horvát bíróság nem vizsgálta a büntethetőséget, a tényeket, valamint a jogi minősítést a magyar ítéletben, csupán azt, hogy a büntetés mértéke megfelel-e a horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak.

A zágrábi megyei bíróság nem emelhette meg a Magyarországon kiszabott büntetés mértékét, de csökkenthette vagy feltételesre módosíthatta volna azt. Magyarország csak előzetes, nem végleges hozzájárulását adta ahhoz, hogy az elítélt Horvátországban töltse le büntetését, a magyar igazságszolgáltatás vissza is vonhatja a hozzájárulását, ha nem lenne elégedett a horvát bírói tanács döntésével. Ez esetben a volt miniszterelnök-helyettes mégis Magyarországon töltené le büntetését - közölte korábban a HRT.

Radimir Cacicot a Kaposvári Törvényszék jogerősen egy év és tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte novemberben. A horvát politikus 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó, magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten életüket vesztették, ketten megsérültek.
Cacic a novemberi ítélethirdetés után lemondott miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulhat az uniós pénzügyi tranzakciós adó

A miniszterek beleegyezését követően most az Európai Bizottságon a sor, hogy kidolgozza az FTT… Tovább olvasom