Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Cameron és Sarkozy is gratulált Putyinnak

A brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia államfő is gratulált az orosz elnökválasztás győztesének, Vlagyimir Putyinnak.
A brit miniszterelnök telefonon beszélt az orosz elnökválasztás győztesével, Vlagyimir Putyinnal, akit arról biztosított, hogy "alig várja a közös munka megkezdését vele".

David Cameron hétfőn este hívta fel Putyint. A beszélgetés során mindkét vezető kiemelte annak fontosságát, hogy erősíteni kell a kétoldalú kapcsolatokat, de nem kell elkendőzni a nézeteltéréseket és az aggodalomra okot adó kérdéseket sem.

Cameron hangsúlyozta, hogy le kell küzdeni a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének akadályait, erősebb gazdasági és politikai kapcsolatok kiépítésére van szükség.

A két politikus Szíria kapcsán arról beszélt, hogy egységes nemzetközi akcióra van szükség az erőszak leállítására és a helyzet további romlásának, azaz egy polgárháború kirobbanásának elkerülésére.

A nyugati politikusok hétfőn nyugtázták Putyin választási győzelmét, és arra kérték, hogy változtasson Moszkva szíriai politikáján.

Nicolas Sarkozy francia államfő hétfőn este gratulált Vlagyimir Putyin orosz kormányfő elnökválasztási győzelméhez, valamint Oroszország "gazdasági és demokratikus modernizációjának" folytatására bátorította - közölte a francia elnöki hivatal.

A közlemény szerint a francia elnök "gratulált és kifejezte jó kívánságait Oroszországnak és az orosz népnek" Putyin megválasztása másnapján.

"Most, hogy harmadszorra készül hazája legmagasabb végrehajtói tisztségének betöltésére, a legőszintébben arra bátorítom, hogy folytassa azt a demokratikus és gazdasági modernizációs folyamatot, amelynek - az orosz nép kívánságának megfelelően - ezt az új mandátumot szeretné szentelni" - fogalmaz az elnökség által nyilvánosságra hozott levelében Sarkozy. A francia elnök jelezte: "nagy jelentőséget" tulajdonít a Párizs és Moszkva közötti "partneri viszonynak és párbeszédnek, amelynek a még szorosabb kétoldalú kapcsolatokhoz és az Európai Unióval egyre erősebb kapcsolathoz kell vezetnie".

Alain Juppé francia külügyminiszter korábban kijelentette, hogy a választásokkal kapcsolatban felmerült bírálatok ellenére Putyin győzelme megkérdőjelezhetetlen, s az orosz vezető a következő években Franciaország tárgyalópartnere lesz. A francia diplomácia vezetője hozzátette, hogy Párizs célja a kapcsolatok fejlesztése a stratégiailag minden szempontból fontos Oroszországgal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen havazás miatt lebénult Franciaország északi része

Arras és Lille városa között a hirtelen érkezett havazás következtében közlekedési káosz alakult ki,… Tovább olvasom