Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Cameron: ezerszer fontosabb számomra az ország, mint az EU

"Az Egyesült Királyság megőrzése szívügy, az EU-hoz fűződő viszonyban a pragmatizmus érvényesül" - fogalmazott a kormányfő.
"Ezerszer" fontosabbnak tartja a brit miniszterelnök a brit uniót, mint az Európai Uniót.

David Cameron a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusának keddi munkanapján nyilatkozott a BBC rádiónak. A riporter felidézte, hogy Cameron a skót függetlenségi népszavazás előtt azt mondta: megszakadna a szíve, ha Skócia távozna a brit unióból. Arra a kérdésre, hogy milyen kifejezést használna, ha miniszterelnöksége alatt Nagy-Britannia távozna az EU-ból, Cameron kijelentette: "hozzávetőleg ezerszer" erősebb érzelmek fűzik az Egyesült Királysághoz, mint az EU-hoz. "Az Egyesült Királyság megőrzése szívügy, az EU-hoz fűződő viszonyban a pragmatizmus érvényesül" - fogalmazott.

Hozzátette: ha nem érzi úgy, hogy az EU-tagság Nagy-Britannia érdekében áll, akkor nem fog az uniós tagság fenntartása mellett érvelni.

Cameron már korábban is jelezte, hogy a brit EU-tagságról általa megígért, 2017-ben esedékes népszavazás kampányában csak a London által követelt uniós reformok megvalósulása esetén fogja támogatni Nagy-Britannia további uniós tagságát. A BBC televízió hétvégi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: ha a Brüsszellel tervezett tárgyalásokon nem sikerül elérnie ezeket az EU-reformokat, akkor a brit választók dolga lesz eldönteni a referendumon, hogy hazájukat az Európai Unióban, vagy azon kívül szeretnék-e látni.

Hozzátette: a bevándorlás az EU-brit kapcsolatrendszer London által igényelt újratárgyalásának "abszolút központi kérdése", mivel a brit kormány megítélése szerint nem lehet korlátlan jognak tekinteni az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást. A brit miniszterelnök szerint meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a régi tagállamok csak akkor engedhessenek be munkavállalókat az EU-hoz újonnan csatlakozó országokból, ha azok gazdasági fejlettsége az övékéhez hasonló szintet ér el.

Cameron az előzetes brit sajtóértesülések szerint a Konzervatív Párt kongresszusát bezáró szerdai felszólalásában részletes terveket jelent be az EU-társállamokból érkezők letelepedési és munkavállalási szabályainak további szigorítására.

A BBC-rádiónak adott keddi nyilatkozatában a brit kormányfő kijelentette: Nagy-Britannia szempontjából az Európai Unió "jelenleg nem működik megfelelően". Cameron szerint az euróövezet megteremtése például olyan változások folyamatát indította el, amely sokakat elidegenített az EU-tól, és ő azon kevés uniós vezető egyike, akik ezeket a problémákat megoldani szeretnék, nem pedig a szőnyeg alá söpörni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A női egyenjogúságról rendez ENSZ-konferenciát Izland kizárólag férfiaknak

A női és a nemi egyenjogúsággal foglalkozó ENSZ-konferenciát rendez Izland és Suriname, kizárólag… Tovább olvasom