Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Cameron: Ferenc pápa téved a Falklanddal kapcsolatban

Jorge Mario Bergoglio tavaly, a Falkland-szigetékért vívott brit-argentin háború 30. évfordulóján egy tömegrendezvényen azt mondta, hogy Nagy-Britannia "elbitorolta" a területet.
David Cameron brit miniszterelnök pénteken kijelentette: Ferenc pápa tévedett, amikor tavaly azt mondta, hogy Nagy-Britannia "elbitorolta" Argentínától a Falkland-szigeteket. Hozzátette: minden tisztelete mellett nem osztja az új egyházfő véleményét.

Argentin médiajelentések szerint a szerdán pápává választott Jorge Mario Bergoglio tavaly, a Falkland-szigetékért vívott brit-argentin háború 30. évfordulóján egy tömegrendezvényen azt mondta, hogy Nagy-Britannia "elbitorolta" a területet. 2010-ben a média szerint "a miénknek" nevezte a szigeteket.

A brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón tartózkodó brit kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, egyetért-e a volt Buenos Aires-i érsek ezzel kapcsolatos kijelentésével, kijelentette: "Minden tiszteletem mellett más a véleményem." Hozzátette: az Atlanti-óceán déli részén fekvő szigetek lakói a múlt héten tartott népszavazáson egyértelműen kinyilvánították, hogy brit fennhatóság alatt akarnak maradni.

A Falkland-szigetektől 500 kilométerre nyugatra fekvő Argentína közel 200 éve követeli magának a szigetcsoportot, amelyet csak Islas Malvinas (Malvin-szigetek) néven emleget. A Buenos Airesben hatalmon lévő katonai junta 1982-ben lerohanta a szigeteket, ám a brit hadsereg 74 napos háború során kiűzte az argentin katonákat.

"A Falkland-szigetekről felszálló füst igencsak világos volt" - mondta tréfásan Cameron az új pápa megválasztásakor a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló fehér füsthöz hasonlítva a falklandi népszavazás kimenetelét.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2013. március 15. 22:48
  „Szerintem ha az Argentinok oda telepítenének ötszáz birkapásztort, és népszavazás útján, ismét csak maguknak követelnék - akkor sem engednének a Britangok...Argentína helyében én sűrűbben hergelném
  őfelsége hadseregét villám akciókkal, had egye a fene őket 8000 km távolából...”
 • 2. x 2013. március 15. 22:45
  „Ebben a briteknek van igazuk.
  Az argentinok tanulmányozhatnák a magyar, osztrák, német, szerb stb. népek XX. századbeli történelmét.”
 • 1. történész 2013. március 15. 17:24
  „Már kezdi ő fenesége világuralmi terveit ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vatikán baloldali rágalmazásnak minősítette az új pápa elleni vádakat

Egyes argentin lapok Ferenc pápának az argentin katonai diktatúra alatt játszott szerepével… Tovább olvasom