Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Cameron: hiba volt korlátozás nélkül beengedni a kelet-európai munkavállalókat

A jelenlegi konzervatív-liberális kormánykoalíció az unióhoz ezután csatlakozó új tagállamok esetében érvényesíteni fogja az átmeneti munkavállalási korlátozásokat.
A brit miniszterelnök hibának tartja a 2004-ben uniós taggá vált országok munkavállalóinak korlátozás nélküli beengedését Nagy-Britanniába, egyben jelezte, hogy az újonnan csatlakozó országokkal szemben érvényesíteni fogják az átmeneti munkavállalási korlátozásokat, és szigorítják a külföldi EU-munkavállalók hozzáférését a jóléti szolgáltatásokhoz.

Hiba volt a 2004-ben EU-taggá lett közép- és kelet-európai országok munkavállalóinak korlátozás nélküli beengedése Nagy-Britanniába - mondta hétfőn David Cameron brit miniszterelnök.

Cameron a brit bevándorlási politika reformjáról Ipswichben elmondott beszédében közölte, hogy a jelenlegi konzervatív-liberális kormánykoalíció az unióhoz ezután csatlakozó új tagállamok esetében teljes mértékben érvényesíteni fogja az átmeneti munkavállalási korlátozásokat. A miniszterelnök közölte, hogy a brit kormány ennek megfelelően élni fog e korlátozási lehetőségekkel, amikor Horvátország az idén belép az unióba.

Bejelentette azt is, hogy a kormány még az idén komoly mértékben megszigorítja a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalók hozzáférését a jóléti ellátórendszerek szolgáltatásaihoz.

A kormányfő közölte: a jövőben az EU-ból munkavállalási céllal érkezőknek bizonyítaniuk kell majd, hogy valóban keresnek munkát, ellenkező esetben elveszítik jóléti ellátásaikat.

Ráadásul a munkakeresésre is csak hat hónap áll rendelkezésükre, és ha ez letelt, mindenképpen megszűnik hozzáférésük a szociális juttatásokhoz. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha az érintettek minden kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy nem csupán aktívan keresnek munkát, de tényleges esélyük is van arra, hogy állást találnak - tette hozzá a brit miniszterelnök.

Cameron hozzátette: a brit hatóságok ennek ellenőrzésére "robusztus" rendszert dolgoznak ki, és az ellenőrzési rendszer része lesz annak megvizsgálása is, hogy nem az érintett betelepülők esetleg nem megfelelő angol nyelvtudása akadályozza-e alkalmazásukat.

Mindemellett a külföldi munkavállalók legalább két évig nem kerülhetnek fel a helyi tanácsok lakáskiutalási várólistájára, és e határidő letelte után is vizsgálni kell, hogy valóban életvitelszerűen tartózkodnak-e az adott tanács illetékességi területén.

A jelenlegi brit kormány jó ideje hangoztatja, hogy szigorítani kell a külföldi EU-munkavállalók hozzáférését a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásaihoz.

Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter a BBC-nek a minap kijelentette: a brit kormány távol akarja tartani azokat, akik csak e juttatások miatt telepednének le Nagy-Britanniában. A miniszter szerint az Európai Bizottságnak meg kell értenie, hogy az EU-n belüli szabad mozgás nem jelentheti olyanok szabad letelepedését, akik csak a legjobb szociális ellátórendszerekhez igyekeznek hozzáférni.

A kormányzó brit Konzervatív Párt vezető politikusai részéről az utóbbi hónapokban többször is elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni.

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. március 25. 22:01
    „Ez az Iain Duncan Smith és David Cameron kirekesztő, oktalan és alaptalan előítélettel súlyosan terhelt rasszista! Honnan veszik, hogy térségünkben akadnak olyan személyek akik nem munkavállalási céllal, a brit gazdaság építésének szándékával hanem a szociális juttatások kiaknázása miatt men(né)nek a szigetországba? Látott ilyet vagy legalább hallott róla??”
  • 1. Mozimasiniszta 2013. március 25. 19:54
    „nna..és akkor ki dolgozna náluk a szakiparban ? mert a színes bőrű meg délkelet ázsiai bevándorlók nem igen jeleskednek a középszintű szakmunka területén (fiatal barátom tájékoztatása szerint) , a felsőbbrendű
    ánglius ifjuság - nem is nagyon akar”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Fico sok tekintetben az EU mintaországává változtatta Szlovákiát˝

Robert Fico miniszterelnök második kormánya idején Szlovákia az Európai Unió példaadó országa lett -… Tovább olvasom