Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Cameron: széteshet az euróövezet, ha nem lépünk

A brit miniszterelnök szerint ha a tagállamok és valutauniós hatóságok nem lépnek, széteshet az euróövezet.
Széteshet az euróövezet, ha a tagállamok és a valutauniós hatóságok nem tesznek megfelelő lépéseket ennek elkerülésére - mondta csütörtökön a brit miniszterelnök, aki szerint az euróövezeti országok számára elkerülhetetlen a költségvetési integráció valamilyen formája.

David Cameron - aki két napon belül másodszor hívta fel a figyelmet az euróövezet létét fenyegető kockázatokra - üzleti vezetők előtt elmondott manchesteri beszédében kijelentette, hogy az euróövezet válaszút elé érkezett: vagy "rendbe teszi magát", vagy a potenciális felbomlás kockázatával kell szembenéznie.

A konzervatív párti brit kormányfő szerint a valutaunió fennmaradásához hatékony "tűzfalra", megfelelő tőkeellátottságú bankokra, valamint rendszerszintű költségvetési tehermegosztásra és támogató monetáris politikára van szükség.

E feltételek megteremtésének elmulasztása mindenki számára hatalmas kockázatokkal járna - mondta csütörtöki beszédében Cameron.

A brit miniszterelnök szerint Európát elsősorban az alacsony termelékenység és a gazdasági dinamizmus hiánya teszi sebezhetővé. Hozzátette: a legtöbb EU-tagállam versenyképessége romlik a külvilággal szemben, az uniós egységes piac nem épült ki teljes körűen, és túl sok korlátozás akadályozza a versenyt.

Cameron szerint "veszélyes tévhit" az az elképzelés, hogy a magas deficitekkel küszködő országok további hitelfelvételekkel és költekezéssel teremthetik meg a növekedés feltételeit.

A brit kormányfő már előző nap, a londoni parlamentben felszólalva is szinte ugyanezekkel a szavakkal fejezte ki aggodalmát az euróövezet jövőjével kapcsolatban.

A képviselői kérdések és az azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félórájában Cameron kijelentette: az euróövezet vagy rendezi problémáit, vagy a potenciális felbomlással kell szembenéznie. A kormányfő szerint a valutaunió számára csak ez a két választási lehetőség maradt, "és e választást már nem lehet sokáig halogatni".

Sir Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója ugyanaznap tartott sajtótájékoztatóján - részletek nélkül - kijelentette: a bank, a pénzügyminisztérium és a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) "már jó ideje egyeztetéseket folytat" az euróövezet esetleges felbomlásának következményeivel kapcsolatos készenléti tervekről.

Sir Mervyn hozzátette: a brit gazdaság teljesítményére most már "az euróövezeti nehézségek" jelentik a legnagyobb kockázatot, mivel a valutaunió Nagy-Britannia első számú kereskedelmi partnere.

"Az euróövezet darabokra szaggatja magát, anélkül, hogy bármilyen egyértelmű megoldási lehetőség látszana" - fogalmazott a Bank of England kormányzója.

A brit kormány és a jegybank vezetői most először tettek ennyire nyílt utalásokat arra, hogy immár valós lehetőségként számolnak az euróövezet szétesésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skócia függetlenségével megszűnhet Nagy-Britannia EU-tagsága

Szakértők szerint Skócia kiválásával megszűnhet Nagy-Britannia EU-tagsága. Tovább olvasom