Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Cameron visszautasítja Andor László bírálatát

Cameron José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek panaszkodott csütörtök este a vilniusi EU-csúcstalálkozón és erről pénteken számolt be Twitter-üzenetben.
David Cameron brit miniszterelnök "nagyon helytelennek" nevezte az Andor László európai biztos által megfogalmazott bírálatot arra vonatkozóan, hogy kormánya szigorítani akarja a külföldi európai uniós munkavállalók jogosultságát a brit szociális ellátáshoz.

Cameron José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek panaszkodott csütörtök este a vilniusi EU-csúcstalálkozón és erről pénteken számolt be Twitter-üzenetben.

"Nagyon helytelen, hogy nem választott tisztségviselők bírálják a jogos aggodalmak felvetését" - írta a brit kormányfő.

Cameron Downing Street-i hivatalának szóvivője ehhez hozzátette: "Ha választott európai vezetők valódi és lényegi aggályaikat hangoztatják egy olyan ügyben, amely érinti az embereket, akkor nem helyes, hogy más tisztségviselők vita nélkül elutasítják ezeket".

Cameron szerdán jelentette be megszorító terveit, amelyek válaszul születtek azon brit lakossági aggodalmakra, miszerint bolgár és román munkavállalók tömege érkezik az országba január elsejétől, amikor feloldják szabad mozgásuk korlátait az unióban.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos "sajnálatos túlreagálásnak" nevezte a brit terveket.
Kijelentette: az Európai Bizottság mindig tényekre alapozott vitát szorgalmaz a munkaerő-áramlás ügyében. Ha bármilyen EU-szabályozással kapcsolatban probléma merül fel, azokra együtt kell megoldást keresni, mert az egyoldalú fellépés és retorika nem segít ebben a helyzetben, és azzal a kockázattal jár, hogy Nagy-Britannia az EU "utálatos országának színében tűnik fel". A munkavállalók szabad mozgásának szabályait az EU-tagállamok együtt dolgozták ki, beleértve Nagy-Britanniát - tette hozzá.

Cameron a vilniusi csúcson csütörtök este azt javasolta, hogy az EU a jelenleginél hosszabb ideig korlátozza az új tagország munkavállalóinak szabad mozgását, megakadályozandó a szegényebb országok állampolgárainak tömeges átáramlását a fejlettebb országokba. Mint mondta, mindazonáltal támogatja az EU további bővítését - közölte a londoni miniszterelnöki hivatal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös nyilatkozatban reagáltak a V4-es országok Cameron nyilatkozatára

A visegrádi négyek hangsúlyozzák, hogy a négy alapszabadság az Európai Unió alapja és az egységes… Tovább olvasom