Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Chmel: Malina Hedvig esetét befolyásolta nemzetisége

A szlovák kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese szerint Malina Hedvig, a négy éve Nyitrán megvert magyar diáklány esetének nem olyan a visszhangja a szlovákiai társadalomban, mint amilyennek lennie kellene.
"Ha Hedvig szlovák lenne, az egész dolog másként nézne ki" - nyilatkozta Rudolf Chmel a pozsonyi SITA hírügynökségnek pénteken.

"Az, ahogy ebbe az ügybe a politikusok beavatkoznak, és ahogy az igazságszolgáltatás bánik vele, azzal magyarázható, hogy nemzeti kisebbséghez, pontosabban a magyar kisebbséghez tartozó állampolgárról van szó" - állapította meg a politikus, aki a magyar-szlovák Híd párt képviselője a kabinetben.

"Megtalálható ebben az ügyben valamennyi történelmi előítélet és minden nacionalista beidegződés" - tette hozzá a kormányfő-helyettes.

Hivatalba lépésekor Chmel jelentést készíttetett minden olyan ügyről, amelyben az emberi jogot vagy méltóságot érte sérelem. Malina Hedvig esetében a bocsánatkérés mellett döntött.

"Bocsánatot kértem tőle a megaláztatásért, emberi méltóságának semmibe vételéért" - mondta Chmel.

Malina Hedviget jó négy éve, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Robert Fico volt szlovák miniszterelnök szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és hangulatkeltésre. Fico szerint viszont az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította.

Arra a kérdésre, ki állhatott a kormánya lejáratására irányuló állítólagos kísérlet mögött, Fico nem adott választ.

"Nem beszélek semmiféle konkrét személyről, hanem az esettel való visszaélésről. Talán történt valami, de nem úgy, ahogy azt Malina asszony leírta" - szögezte le a volt kormányfő.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott országos felmérés szerint a szlovákiai lakosság fele elégedetlen Malina Hedvig ügyének kivizsgálásával. Az ügy kivizsgálásával a megkérdezettek 21 százaléka elégedett, 29 százalékuk pedig azt állította, hogy nem érdekli az ügy.

Olvasóink írták

 • 1. szilléri 2011. január 03. 23:04
  „Felvidék visszacsatolása után megengedjük Pozsonyban a ,,kisebbségi" szlovák nyelvhasználatot.
  Végül is Izrael 50 év alatt megváltoztatta az etnikai összetételt Palesztinában is.

  Ha nem figyelünk még a végen EU tagország lesz !

  Ez van !

  Király lép F7 !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezáratják az EBESZ minszki irodáját

Bezáratják Fehéroroszországban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) irodáját.… Tovább olvasom