Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

CIA-ügynökök egy afganisztáni merénylet áldozatai

Pokolgépes merényletekben egy nap leforgása alatt meghalt Afganisztánban hét amerikai polgári személy - a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottai - továbbá egy afgán ember, valamint négy kanadai katona és egy őket kísérő kanadai újságíró - jelentették különböző hírforrások.
A hét amerikait és az egy afgánt a Hoszt tartományban lévő Chapman katonai támaszpont tornatermében ölte meg egy robbanómellényt viselő öngyilkos merénylő - mondták el meg nem nevezett amerikai tisztségviselők. Korábban nyolc amerikairól szólt a hír, de ezt hétre módosították. Egyelőre nem tudni, hogy a meghalt afgán civil volt-e vagy katona, az afgán védelmi minisztérium szerint a támadásban nem vett részt afgán katona, és nem is állomásozott a támaszponton. A robbanásban további hat amerikai megsebesült. A merénylet után jelentkezett az AP amerikai hírügynökségnél a tálibok egyik szóvivője, és közölte, hogy egy olyan beépített emberük hajtotta végre a támadást, aki az afgán hadsereg tisztje volt.

A CIA megerősítette, hogy hét embere meghalt és hat megsebesült a merényletben, de kilétüket nem hajlandó felfedni, mint ahogy - tekintettel az információk kényes természetére - munkakörükről sem árul el semmit. Az ügynökség egy volt magas rangú tisztségviselője viszont - aki hivatalosan a támaszponton tartózkodik - elmondta, hogy az eldugott helyen lévő bázison katonák, CIA- és más ügynökök, valamint szerződéses partnereik dolgoznak. Elképzelhető, hogy a halottak között szerződéses partnerek is vannak - tette hozzá.

A NATO annyit közölt a támaszponttal kapcsolatban, hogy azon tartományi újjáépítési csoportok (PRT-k) tevékenykednek, amelyeknek mind katonák, mind civilek tagjai. Az afganisztáni nemzetközi koalíciós erők egy kabuli szóvivője azt állította, hogy a halálos áldozatok között nincs külföldi katona. Október óta ez volt a legsúlyosabb amerikai emberveszteséggel járó incidens az országban. A kanadaiak elleni pokolgépes merénylet a déli Kandahár tartományban történt még kedd délután - közölte Daniel Ménard tábornok, a kanadai erők parancsnoka. A katonák járőröztek, a kíséretükben lévő újságírónő pedig a kanadai kontingens és a helyi lakosok mindennapjairól gyűjtött anyagot. Páncélozott járművüket egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet repítette a levegőbe.

A kanadai hadseregnek ez volt a legnagyobb emberveszteséggel járó incidense 2009-ben. Az újságíró, a 34 éves Michelle Lang a Calgary Herald című lap egészségüggyel foglalkozó munkatársa volt. Két hete érkezett az országba, ez volt első afganisztáni kiküldetése. Ő az első kanadai újságíró, aki meghalt Afganisztánban - közölte a lap és a CBC kanadai televízió. Kanada 2800 katonát állomásoztat Afganisztánban, akik közül eddig 138 vesztette életét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elloptak egy Degas-festményt

Ellopták Marseille-ben Edgar Degas egy 30 millió euróra becsült festményét - közölték csütörtökön… Tovább olvasom