Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ciprasz újra nekirontott az EU-nak

Alexisz Ciprasz ismét az Európai Uniót támadta. Most Görögország megfélemlítésével és az ország tönkretételével vádolta.
Görögország megfélemlítésével és az ország tönkretételével vádolta az Európai Uniót a vasárnapi választások egyik fő esélyesének tartott Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) elnöke.

Az Athénban csütörtök késő este tartott, többezres választási nagygyűlésen Alexisz Ciprasz azt hangoztatta, hogy Görögország nem akar mindenáron az euróövezetben és az Európai Unióban maradni. "Igent mondunk az euróövezetre, igent mondunk az euróra, de nem minden áron" - fogalmazott a radikális baloldali vezető, akinek pártja a második helyen végzett a teljes politikai patthelyzetet eredményező, május elején tartott parlamenti választásokon.

Három nappal a patthelyzet miatti újabb választások előtt Ciprasz arra szólította fel a görög baloldalt, hogy álljon a Sziriza mögé. Pártja megnyeri a választásokat, és valamennyi görög kormányát alakítja meg - fogalmazott magabiztosan a politikus, aki az elmúlt napokban többször is utalt arra: pártja elutasítja a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt megszorításokat.
Legutóbb pedig azt hangoztatta, hogy az uniós mentőcsomagot a vasárnapi választások után már végleg el lehet felejteni.

A csütörtök esti nagygyűlésen Ciprasz elutasította, hogy pártja a hitelcsomagot támogató konzervatív Új Demokrácia párttal, valamint a szocialista PASZOK-kal nemzeti egységkormányt alakítson. A nemzetközi mentőcsomagot ezúttal is határozottan elvetette, és az új francia elnök, a szocialista Francois Hollande megválasztására utalva annak a nézetnek adott hangot, hogy Európában új szelek fújnak. Ezen kívül Spanyolország példája azt bizonyítja, hogy szigorú takarékossági feltételek nélkül is az euróövezetben lehet maradni - jelentette ki Ciprasz. Egyidejűleg meggyőződését fejezte ki, hogy a takarékossági intézkedések eltörlése Görögországban hozzájárul a gazdaság talpra állásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Offenzívával fenyeget Damaszkusz

A szíriai kormány katonai offenzívával fenyegette meg a felkelőket. Tovább olvasom