Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Ciprus szankciókat sürget Törökország ellen

Ciprus - Ciprus arra készül, hogy a közelgő rendkívüli EU-csúcson megtorpedózza Törökország közeledését az Európai Unióhoz.
A többi tagállam kormányfőinek küldött levelében, amelyet csütörtökön idéztek görög újságok, Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi miniszterelnök emlékeztet arra, hogy a török fél mind a mai napig nem nyitotta meg tengeri és légi kikötőit ciprusi hajók, illetve repülőgépek előtt. Ankara ezzel semmibe veszi azt a kötelezettségét, amelyet az EU-val szemben vállalt.

Amennyiben Törökország a következő EU-csúcsértekezletig nem "tesz pozitív lépést, úgy szankciókat kell elrendelni" vele szemben - írta a ciprusi kormányfő.

A szigetországgal kapcsolatban Törökország nem hajtja végre az úgynevezett ankarai jegyzőkönyvet, amelynek alapján vámunió jött létre Ankara és az Európai Unió között. A török álláspont szerint ciprusi hajók és repülőgépek fogadásához előbb rendezni kellene a ciprusi kérdést.

Ciprus 1974 óta megosztott, miután a Görögországgal való egyesülést (enózisz) sürgető körök államcsínykísérlete miatt török egységek szálltak partra a szigeten, elfoglalva annak északi, zömmel török ajkú népesség által lakott részét. Ankara nem ismeri el a 2004 óta EU-tag Ciprusi Köztársaság kormányát, amelynek fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki. Törökország csak az északi területen létrehozott Észak-Ciprusi Török Köztársasággal tart kapcsolatot, amelyet viszont egyetlen más állam sem ismer el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladta magát a mészárlás fő gyanúsítottja

Fülöp-szigetek - Feladta magát csütörtökön a minapi Fülöp-szigeteki véres leszámolás fő… Tovább olvasom