Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Ciprus szankciókat sürget Törökország ellen

Ciprus arra készül, hogy a közelgő EU-csúcson megtorpedózza Törökország közeledését az Európai Unióhoz.
A többi tagállam kormányfőinek küldött levelében, amelyet csütörtökön idéztek görög újságok, Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi miniszterelnök emlékeztet arra, hogy a török fél mind a mai napig nem nyitotta meg tengeri és légi kikötőit ciprusi hajók, illetve repülőgépek előtt. Ankara ezzel semmibe veszi azt a kötelezettségét, amelyet az EU-val szemben vállalt.

Amennyiben Törökország a következő EU-csúcsértekezletig nem "tesz pozitív lépést, úgy szankciókat kell elrendelni" vele szemben - írta a ciprusi kormányfő.

A szigetországgal kapcsolatban Törökország nem hajtja végre az úgynevezett ankarai jegyzőkönyvet, amelynek alapján vámunió jött létre Ankara és az Európai Unió között. A török álláspont szerint ciprusi hajók és repülőgépek fogadásához előbb rendezni kellene a ciprusi kérdést.

Ciprus 1974 óta megosztott, miután a Görögországgal való egyesülést (enózisz) sürgető körök államcsínykísérlete miatt török egységek szálltak partra a szigeten, elfoglalva annak északi, zömmel török ajkú népesség által lakott részét. Ankara nem ismeri el a 2004 óta EU-tag Ciprusi Köztársaság kormányát, amelynek fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki. Törökország csak az északi területen létrehozott Észak-Ciprusi Török Köztársasággal tart kapcsolatot, amelyet viszont egyetlen más állam sem ismer el.

A kérdést felvetette csütörtökön Isztambulban Karl Bildt, az unió soros elnökségét adó Svédország külügyminisztere is, aki hangsúlyozta, hogy "az ankarai jegyzőkönyv végrehajtása Törökország abszolút világos kötelezettsége".

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter azonban hajthatatlannak mutatkozott, és a válaszában leszögezte, hogy a kikötőket és reptereket nem nyitják meg mindaddig, amíg meg nem születik a megállapodás a sziget újraegyesítéséről. "Ez a probléma nem a Törökországra gyakorolt egyoldalú nyomással, hanem a ciprusi kérdés átfogó, igazságos és tartós rendezésével oldható meg" - mondta.

Olvasóink írták

  • 3. mentelmi-jog 2009. november 27. 08:49
    „Egyébként minden elismerésem az övék, talán Törökország az egyetlen nagyobb hatalom ma Európában (igen, ott) amelyik nem fekszik le örökké mindenféle idegen érdeknek, és maga akarja megoldani a belügyeit (lásd kurdok, ciprus stb.)”
  • 2. mentelmi-jog 2009. november 27. 08:47
    „Ráadásul pont nem ők azok akik rá vannak szorulva az EU-ra. Nem is igazán akarnak már csatlakozni, erre is rájöttek, csak még fenntartják a látszatot. Több hátránya lenne számukra mint előnye. Pár éven belül színt fognak vallani, a mostani hintapolitikájuk nem tarthat örökké, és ezt Ők is tudják.”
  • 1. Sisapista 2009. november 26. 23:54
    „A törököknek teljesen igazuk van, ráadásul pont nem ők azok akik majd megfognak ijedni az EU-tól :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírálták az ukrajnai választási rendszert

Európai törvényhozók csütörtökön élesen bírálták az ukrajnai választási rendszert a januári… Tovább olvasom