Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Civilek haltak meg az Iszlám Állam egyik fellegára elleni légi csapásokban

Huszonegy civil meghalt, több mint száz megsebesült a szíriai kormányerőknek egy, az Iszlám Állam (IÁ) által elfoglalt észak-szíriai település elleni légi csapásaiban - közölte egy emigráns szervezet. Az ENSZ különmegbízottja eközben megkezdte fáradozásait Szíriában a tűzszüneti regionális zónák kialakításán.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) beszámolója szerint a szíriai légierő több bevetésben támadta szombat este az Aleppóhoz közeli Báb városát, amelyre többek között hét hordóbombát dobott le. A halottak között egy nő és egy gyerek is van.
   
Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója úgy értesült, hogy a harci gépek tíz bevetésben támadták a települést. A londoni székhelyű szervezet helyi aktivisták segítségével szerzi be a híreket Szíriából.
   
 Egy másik forrás, az ellenzékhez közel álló, Aleppo Media Center nevű szervezet úgy tudja, hogy harmincan haltak meg és nyolcvanöten megsebesültek a légitámadásokban.
   
A robbanóanyaggal megtöltött hordókat, amelyeket nem lehet pontosan irányítani, általában a szíriai légierő helikoptereiről dobják le. Ez a damaszkuszi rendszer egyik fő fegyvere a felkelők elleni harcban, az országot több mint három éve sújtó polgárháborúban.
   
A szíriai hatóságok nem különböztetik meg a mérsékelt felkelőket és az Iszlám Állam szélsőséges fegyvereseit, mindkét csoportosulást egyformán terroristáknak minősítik, még akkor is, ha azok egymással is harcolnak.
   
A tűzszüneti regionális zónák kialakításán fáradozik az ENSZ-főtitkár Szíriában tartózkodó különmegbízottja, Staffan de Mistura. Az övezetek megteremtése lehetővé tenné a segélyek célba juttatását és hozzájárulna a konfliktus békés rendezéséhez - írta a szíriai kormányhoz hű lap, az al-Vatan. Az egyik lehetséges helyszín az északi Aleppo város lehetne, ahol megmerevedtek a frontok, és amelyre az Iszlám Állam is szemet vetett.
   
Mistura szombat este érkezett a szíriai fővárosba, Damaszkuszba háromnapos látogatásra. Bassár el-Aszad szíriai elnökön és Valíd Moallem külügyminiszteren kívül a különmegbízott találkozott a kormány által megtűrt ellenzék vezetőivel is.
   
Az olasz-svéd diplomata másodjára jár a közel-keleti országban. Idén júliusban nevezték ki az algériai Lahdar Brahimi helyére, aki májusban adta vissza megbízatását, miután a szíriai kormány és az ellenzék tárgyalásai tavasszal kudarcba fulladtak.
   
Az OSDH vasárnap kiadott összesítése szerint a török határnál fekvő Kobaninál már több mint ezer fegyveres esett el, amióta az Iszlám Állam (IÁ) szeptember 16-án rohamot indított a város elfoglalásáért. A halottak többsége a szélsőséges iszlamisták soraiból került ki: ők 609 emberüket vesztették el, míg a várost védő kurdok önvédelmi alakulatai 363 főt veszítettek. Ebbe az adatba nem vették bele azokat, akikkel az Egyesült Államok és szövetségesei légiereje végzett szeptember vége óta a térségben. Az OSDH szerint vasárnap az IÁ újabb erősítést küldött Kobanihoz.
   
Szíria déli felében az an-Nuszra Front, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya ért el sikert a kormányerőkkel szemben: elfoglalták Nava várost, és ezzel elérhető közelségbe kerültek az északot a déli országrésszel és Jordániával összekötő fő útvonalhoz, amelyet el akarnak vágni. A hadsereg harci repülőgépek és helikopterek bevetésével igyekszik visszaszorítani a térségből a lázadókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az IMF Ukrajnában tárgyal két hétig

A Nemzetközi Valutalap (IMF) szakértői keddtől két héten át Kijevben tárgyalnak - tudatta a… Tovább olvasom