Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Civileken gyakorolják a célzást a kormánykatonák

Egy brit orvos szerint gyerekeket és terhes nőket lőnek a katonák egy doboz cigiért.
Civileken, gyakran gyerekeken és terhes nőkön gyakorolják a célzást a szíriai kormányhadsereg mesterlövészei - mondta egy neves brit sebész a szombati The Timesnak.

David Nott, az egyik legnagyobb londoni oktatókórház, a Chelsea and Westminster Hospital sebészprofesszora - akinek páciensei között volt mások mellett Tony Blair egykori brit kormányfő - rendszeresen dolgozik önkéntesként szíriai frontkórházakban. Legutóbbi, öthetes önkéntes szolgálatából visszatérve a tekintélyes konzervatív brit lapnak elmondta: kollégáival felfigyeltek arra, hogy a beszállított sérültek nagy többsége nő és gyermek, akiknek naponta változó, de egy-egy napon belül mindig ugyanazt a testrészét érte lövés.

Nott elmondása szerint volt olyan nap, amikor mindegyik sérült ágyéki lőtt sebbel érkezett, a következő napon csak olyan sérülteket vittek be, akik mellkasának baloldalát találták el, a harmadik napon kizárólag nyaki lőtt sérülések fordultak elő. Volt olyan nap, amikor egymás után fél tucat terhes nő érkezett, akiknek a hasukra céloztak, és több esetben el is találták magzatukat.

A The Times elsőoldalas cikke közöl egy röntgenfelvételt, amelyen egy magzat látszik, lövedékkel a koponyájában.

A lapnak nyilatkozó brit orvos szerint "az első páciens sérüléséből szinte meg lehetett mondani, hogy aznap milyen jellegű sérülések lesznek". David Nott elmondta: hallottak olyan információkat, hogy a szíriai kormányhadsereg mesterlövészei cigarettát "nyerhettek", ha megfelelő számban eltalálták a kijelölt célokat.

Az orvos szerint olyan értesülések is keringtek azokban a térségekben, ahol ő dolgozott, hogy e lövészek között kínai és azeri zsoldosok voltak, akik Bassár el-Aszad elnök rezsimjének szolgálatába szegődtek.

A szombati The Times hangsúlyozta, hogy ezt az információt nem lehet független forrásból megerősíteni.

Nott ugyanakkor elmondta azt is, hogy az általa kezelt sérültek 90 százaléka civil volt.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Lacusch69 2013. október 22. 13:29
  „26.Őszintén sajnálom a feleséged és a kislányod (2.5 éves lányom van nekem is), valószínűleg én is így gondolkoznék, mint Te.
  De légy szíves, mesélj nekünk pár szót Deir Jaszinról, Lord Moyne - Walter Guinnessről, Folke Bernadotte-ról, a jeruzsálemi Kind David Hotelről, Ahmed Bochikiről, stb...
  Csak ezért, hogy kerek legyen a történet...”
 • 27. tucat 2013. október 22. 13:20
  „26. asheralexander
  Köszönöm, hogy őszintén feltárta az indulatokkal telített motívumait és az attitűdjét, amelyek a gondolatait és a cselekedeteit formálják és mozgatják!
  Ezek sajnos az emberiség egész, eddig megismert történelmében meghatározták fajunk életét, sorsát, és - ismét csak sajnos - könnyen kiszámíthatóvá teszik a várható jövőnket is, hacsak nem tudunk javítani a tetteinket vezérlő programunkon - úgy fest, hogy belátható időn belül semmiképp.
  Sajnálatos az is, hogy a veszteségei miatti - ha nem táplálja és hizlalja, hanem feldolgozással csendesíti őket, rövid távon természetes és érthető - indulatai okán nem sikerült az elméje mélyebb régióiba beengednie és megértenie a mondataimat, ezért ennyit még feltétlenül szükségesnek vélek hozzátenni: nem vagyok senki talpnyalója, nem is voltam és nem is leszek soha, míg eszemnél vagyok. Ám ha bárki, megismétlem: bárki barátsággal, kissé felfelé fordított tenyérrel a jobbját (így szokás, de lehet a balja, vagy mindkét keze is akár, bár az utóbbi már intimebb szándékot jelent, amelyet azonban szintén nem szokásom elutasítani) felém nyújtva közeledik hozzám, annak én is nyújtom a kezem, és az asztalomhoz ültetem, hogy megoszthassam vele a szerény étkemet, vagy bármit, amiben szükséget szenved. Egyszerűen azért, mert boldogító élmény, hogy segíthettem, és messze nem a viszonzás üzletileg kalkulált reményében, noha így akár ennek az esélyét is növelhetem, de nem tudok már rég megrekedni az "értelmesen együttműködő, kölcsönös önzés" színvonalán sem, míg az emberek többsége eddig sem képes felemelkedni sajnos. Bocs, ha ez öntömjénezésnek tűnik, higgye el nyugodtan, nem az, s ha figyel, világosan beláthatja, hogy nem is magamról beszélek.
  Nekem is van hadviselt múltam, és a fájdalmas, soha nem felejthető, ám feldolgozható veszteségek és félelmek pszichotikus emlékei is leizzasztanak olykor még mindig, főleg a szélcsendes forróságtól zaklatott álmú, külső ingerekben szegény, nyári éjjeleken, de már régóta nem engedem, hogy az általuk keltett érzelmek revánsvágyát elégítsék ki a gondolataim és a tetteim, és az igazat megvallva a félelmeim és veszteségeim előidézőit is egészen más színben látom ma már: egyszerűen értem őket, tisztán látom, mit, miért és hogyan tesznek. Erről azonban, úgy vélem, elhamarkodottan korai lenne Önhöz szólnom, mert egészen biztos, hogy a kívánatossal épp ellenkező hatással lenne Önre a magyarázat, feltéve, hogy egyáltalán hajlandó lenne napokig, hetekig figyelemmel kísérni a gondolatokat. Talán majd később, évek múlva lehet ennek értelme. Azt is elismerem, nem volt könnyű az út, amelyen idáig elvergődtem, de ma már látom: megérte emberré válnom. Annak megmaradni sem éppen könnyű feladat, tudom, mert most meg ezzel a kihívással bajlódom naponta, szakadatlanul. Remélem, sikerrel, de a napi rutinom eredménye mindig csak másnapra derül ki, és, hogy őszinte legyek, többnyire legfeljebb a "megfelelt" minősítést írom be magamnak az ellenőrzőkönyvembe, ha nem akarom erkölcsileg megsebezni magam. Azt is tudom ma már, hogy e tárgyból, élő emberként, példás, vagy kitűnő sosem leszek, és az sem igen vigasztal, hogy nagyon kevés kisdiák ellenőrzőjében szerepelhet a szerény "megfelelt" osztályzat is. Sőt, nemhogy nem vigasztal, hanem olykor fájdalmasan el is keseredem emiatt, bár tudom, hiába, feleslegesen büntetvén magam, senkin és semmin nem segítve ezzel.

  A korábbi reakciói után nem tudom, ebből mennyit és hogyan ért, de számomra tanulságos volt az Önnel folytatott beszélgetés, amelyért, búcsúzásképpen, ismét szeretném a hálámat kifejezni!
  Az elköszönés üres és talmi frázisa helyett mindkét kezemet előre nyújtva és enyhén széttárva induló gesztussal:
  ({)
  Tucat”
 • 26. asheralexander 2013. október 22. 07:48
  „tucat!
  csak nem........................oooohhhh,........ugye nem.............a "shalom akshav" fedonevu organizacio egyik oszlopos epuletesen nagy palastinaiseggnyalo-ja vagy te is??!!
  -nekem speciel a felesegem es a 8honapos kislanyom veszett oda egy terrorista mertenyletben a rehov ben-yehudah-n tel avivban!
  gondolod hogy en hajlando lennek-leszek leulni targyalgatni barmirol is azokkal akik erre adtak parancsot,ezt helyeseltek??
  hat NEM!!!!!”
 • 25. adamantium 2013. október 21. 21:51
  „20. asheralexander 2013.10.21. 10:19
  nem kell sugdosódni hanem szépen adj egy linket hozzá, és a többihez is a biztonság kedvéért”
 • 24. tucat 2013. október 21. 15:34
  „23. asheralexander
  A soha fel sem épült, és mégis szakadatlanul szitává lőtt és földig rombolt bizalom törmelékhegyei közt, bizony, uram, a fényesen fehér gyolcsinget viselő szeretet kimerült vándora is nehezen tör utat magának a leselkedő mesterlövészek puskacsövei közt. És mégis őt kellene támogatnunk, ha valóban békére vágyunk, amely, úgy tűnik, az ember természetétől teljesen idegen, noha csodás poémákba és himnuszokba foglalva énekli meg az önámító epekedését e csoda iránt. Persze, mindez attól is függ, mit értünk pontosan "béke" alatt. Tudom, arrafelé már az is annak számít, ha eltelt egy nap utcai merényletek, lövöldözés, folyton rohanó mentők és tűzoltók, sebesültek és halottak meg gyászoló emberek vigasztalása nélkül - mindkét oldalon. De ez nem az, ez nem a fenntartható, stabil, kikezdhetetlen, az emberek belülről fakadó vágya és acélos akarata által megformált, szentül és éberen őrzött szeretet magától értetődő erőszakmentessége, hanem a lőszerhiány, a taktikai csend, a csapásra készülődés, vagy egyéb fortély okozta, átmeneti fásult feszültséggel teli, kiszámíthatatlan fegyvernyugvása...

  Salom! Szálem! Béke! Pax! Peace! Mir! Stb, mint a legtöbb vallás távoli, inkább csak "odaát" megélhető ígérete... Pedig ideát is lehetne, ha tényleg, de igazán akarnánk, ám ehhez meg kellene jönnie az eszünknek is, hogy ne legyen nevetséges ez a törekvésünk se többé: intelligens TÁRSAKAT keresünk a világegyetemben. Mert ez jelenleg igencsak a melldöngető gorillákat idézi nekem valamiért, és nem az in-tel-li-gens földlakót.

  Béke!”
 • 23. asheralexander 2013. október 21. 14:27
  „tucat!
  egyetlen skulot se kell kiloni....!
  teved!!!!
  ugy egy hete Abbas facebook oldalan megjelent a kovetkezo iras!
  forras,; Palastinai Media Watch,;-" Abbas felicite le sniper le quel a tue une fillette juive de 9 ans au bout portant a Hevr´On!!Abbas a encourrage cette "acte h?roique de resistante palastinai"-
  -es ennek ellenere higyjuk el hogy bekerol targyalnanak mi??ugyan-ugyan!!”
 • 22. tucat 2013. október 21. 12:06
  „20. asheralexander
  Ha valamiért az iménti mondatok olvastán nem sejlene fel Önben, a felesleges kioktatást megelőzendő, hozzáteszem, hogy tisztában vagyok a ténnyel: a térség messze nemcsak izraeli kontra arab (tehát önmagában is több, mint palesztin), hanem nagyhatalmi ütközőzóna is egy sor, elég jól ismert oknál-célnál fogva. Ez roppant bonyolulttá teszi a helyzetet, de a katonai megoldás, mint talán Ön is sejti a lelke mélyén, ez ügyben sem lehetséges, legfeljebb a konfliktus folyamatos revánsokkal történő eszkalálását eredményezheti, amelynek azonban elsősorban, ha nem is kizárólag, az ott élők szenvedik meg naponta a tragikus és fájdalmas következményeit, míg az igazi haszonélvezőinek a többsége az Ön hazájától messze, viszonylagos biztonságban üldögél.
  Nehéz, bonyolult ügy, amelyet csak hosszadalmas és áldozatos munkával lehet kezelni és megoldani, tudom, de mély meggyőződésem, hogy messze nem lenne reménytelen, ha Önök, mint a térség legerősebbike, "airsoftra" váltanának végre.”
 • 21. tucat 2013. október 21. 11:33
  „20. asheralexander
  A tárgyalóasztalhoz invitáló szép szó és a folyamatos baráti gesztusok úton-útfélen is hatásos fegyverek, ráadásul egyetlen civil áldozatot sem szednek, és egyetlen rohadt skulót sem kell kilőni ehhez senkire, még katonai célpontra se! Talán épp ez a baj, ezeregy okból is..., sejtem, értem én.
  Örömömre szolgálna, ha Izrael is elsősorban ezzel próbálkozna, és a párbeszédre invitálás hitelét nem rendítené meg pl. a gázai és más övezetben létesülő, a régóta ott lakó palesztinokat joggal és jogtalanul, sokszor az éj leple alatt, milicista támogatással vagy passzivitással évtizedek óta kiszorító kolóniák agresszív terjeszkedése sem. E fegyverrel talán még a palesztin ultrákat és a térség fundamentalistáit is meg lehetne szelídíteni. Kitartással, együttműködéssel, a kiválasztott nép szent földhöz való kizárólagos jogának az önkritikus, a kompromisszumokat nem kizáró felülvizsgálatával, amely amúgy is csak cukormáz a feltüzelhető, ifjakat és nőket is csatasorba regulázó, hazafiúi tömeg cumiján. Nem érv, hogy a másik oldal is ezt teszi: ők már Izrael állam megalakulása előtt is ott éltek, többé-kevésbé békében, s köztük, mint nyilván tudja is, zsidók is voltak, nemcsak "őspalesztinok".
  Valahogy így, ha már szóba hozta, hogy mi mindent kellene tudnunk Izraelről, kiemelve folyton a gyilkos csúcsszerszámaikat, amelyekkel azonban az idők végezetéig sem tudnak békét teremteni az olajfák hegyén. Másutt sem. Soha. Önöknek pedig, és még sok más embernek, ezt kellene egyszer megérteniük. Nem fog menni, tudom, tekintse úgy, hogy az őseik által üldözőbe vett, Ábrahám Izsák és Jákob istenét káromló ("te mondád") Messiás attitűdjeit szólaltattam meg egy kiadós sóhajban. De ilyen ügyekben, "alaphangon", a Tóra is hasonló szellemiségű, s ha ismeri az Úr mózesi interpretációját, akkor tudja jól.
  Végül, mielőtt farkast kiáltana, tájékoztatom, hogy számomra Izrael állam kül-, bel- és katona politikája centiméterre pontosan akkora távolságra van a hazai (magyar) zsidóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől, röviden: rohadtul nem vagyok antiszemita, sőt, rémesen el tud fogni a nem is "airsoft" harci kedv, ha a gyenge helyzetűeket méltatlanul kóstolgatják, legyenek bár zsidók, melegek, cigányok, szír asszonyok és kölykök, vagy bárkik is a gyakorlócél. De ha a szövegértéssel nincsenek komoly problémái, akkor ezt amúgy is világosan értheti a mondataimból.

  Salom! De komolyan, és a francba a fegyverekkel! Hacsak nem tisztán önvédelemről van szó, de ezt, ugyebár, nem is olyan könnyű eldönteni, főleg nem az érintettek haditudósításaiból, és, mint tudjuk, a történészek is hajba kapnak az efféle kérdéseken, még sok idővel a szervezett gyilkolászás után is vitatva, ki az agresszor, és ki az "igaz".
  Ez egy "airsoft" változata volt az indulatkitörésemnek, tehát ismét: salom!”
 • 20. asheralexander 2013. október 21. 10:19
  „adamantium!
  megsugom neked is!!
  az ARES M200 egy 20mm-es mesterlovo puska,aminek letezik-(mint sok-sok masiknak)-airsoft valtozata!!
  de majd te jobban tudod mint mi itt izraelben hogy milyen fegyvereink vannak!”
 • 19. tucat 2013. október 20. 20:46
  „Ha a brit orvos gyanúja az ölés fegyvertechnikai vitájává fajulhat, akkor a helyzet akár sokkal rosszabb is lehet, mint gondoltam.
  Akkor inkább x-faktor. Az is harc - by the way -, de nincsenek halottak, és igazából vesztesek se. Primitív, ösztön-vezérelt küzdelem, mint minden show és sportmérkőzés, de legalább az életről, és nem a kioltásáról szól. És egészen jól is szól, itt-ott keményen világszínvonalon. Pedig magyar. Hiába, sok van, mi csodálatos, de a zembernél...
  Ma este én is gyakorló céltábla voltam: a sörözőben kiderült az egyik ifjú asztaltársamról, hogy nemcsak meleg, hanem tetszem is neki valamiképp. A magam módján én is kedvelem őt, és a rokonszenvemet az sem rombolja le, hogy olyasmit tett, amit nem sok fickónak néznék el: megölelt, és civil gyakorlócélként homlokon csókolt, amikor elbúcsúztam a társaságtól. Nem hiszem, hogy ettől meleg leszek, de az igaz, hogy a homlokomat óvom a zuhanytól ma este, és amíg a szeretet és tisztelet csókja infra-nyomokat hagyhat rajta, addig gyakorló, civil céltáblának sem ajánlom. Se AMD 7,62-es, se egyéb, büszke gyilkolásra alkalmas, egyéni lőfegyvereket használó, igazi, vagy hencegő és rivalizáló, önjelölt mesterlövészeknek. Most roppant értékű a homlokom, és óvom is minden erőmmel!
  Túldumáltam a dolgot, mint rendesen.
  Ja, és én szégyellem magam, én kérek elnézést! Minden felhasznált, és minden potenciális, ártatlan gyakorlócélpont nevében! Legyen bár a skuló szír, palesztin, izraeli, magyar, réz-, vas- vagy ideológiai magos, vagy bármiféle, hegyes, vagy reszelt végű akár, hogy rohadna bele mind a pityu csövébe! Vagy sülne el visszafelé - bár ez is az elveim ellen való, de most dühös vagyok, nem kicsit, nagyon!

  Kilőttem a táramat, tűzszünet, jó´ccakát!”
 • 18. Lacusch69 2013. október 20. 20:37
  „16. Igazad van, xarul fogalmaztam.

  Egyébként 2-vh-s szovjet puskák is használták ezt a lőszert, de az már nem valószínű, hogy Szíriában azokat is használnák.
  (Bár amióta egy fekete-afrikai harcos(?)nál StG-44-t láttam...)”
 • 17. adamantium 2013. október 20. 19:15
  „15. asheralexander 2013.10.20. 16:29
  az ARES M200 egy airsoft mestrlövész fegyver 6mm -es BB golyókkal.
  20 mm es mesterlövész fegyver az Anzio, de nem használja senki, már egy 0.50 es BMG is csak nyílt terepen használható, 800m-nél közelebbi célokra jellemzően kisebb kalibert használnak.
  a Galil az nem karabély hanem gépkarabély, és szerintem nincs is 9mm-es verziója csak 5.56×45mm NATO és 7.62×51mm NATO
  a Jericho 941 az meg egy félautomata pisztoly és van neki 9x19mm Parabellum, .40 S&W, .41 Action Express, .45 ACP verziója, melyik ezek közül a 11mm?
  20mm es kaliberű mesterlövész fegyvert egyébként meg nem igazán emberek ellen használnak.”
 • 16. adamantium 2013. október 20. 18:55
  „11. Lacusch69 2013.10.20. 11:49
  egy kis kiigazítás: hasonló kaliberükbe nem használható csak 7,62-be
  azért jellemzően az általad említett típusokat kevés katona használja, ezek ugyanis könnyű géppuskák, nem lehet velük csak egy testrészre célozni mert ehhez túl nagy a szórásuk, ugyanazt a lőszert használják beléjük csak teljesen más céllal, AK-47-tel gyakrabban találkozol az utcai harcokban. itt a kérdés az volt, hogy ha bejön 10 darab jobb térd lövés egy nap alatt akkor az 10 szer véletlenül AK-47 volt vagy valaki egy dragunovval jobb térdet lő aznap.”
 • 15. asheralexander 2013. október 20. 16:29
  „na most megsugom hogy a legtobb mesterlovesz itt izraelben,az ARES M200/21-est hasznalja ami viszont 20mm-es!
  nekem speciel egy 9mm-es Galil karabelyom,es egy 11mm-es Yericho fullautomatam van!!
  -es hat ugye beszapodas utan.........................azert van nem-("arnyalatnyi")-kulombseg egy 7,62 es egy 20 as caliber kozt!!”
 • 14. tucat 2013. október 20. 13:49
  „Az alábbiakhoz, pro és kontra: a patkány tanulékony, jól idomítható állat.”
 • 13. DOOMER 2013. október 20. 13:45
  „háborús zónában lenni életveszélyes, soha nem lehet tudni kiből mit hoz elő, ha fegyvert kap a kezébe. sajnos ha civilként valaki nem akar így járni, inkább hagyja el a területet a saját érdekében! a lemondás sokszor egyelő a túléléssel.”
 • 12. rózsakert 2013. október 20. 12:11
  „A felkelők is ugyan ezt teszik---szóval eben- guba...ja és mindkét fél Allahot kéri segítségül...hát???”
 • 11. Lacusch69 2013. október 20. 11:49
  „7. A 7.62x54R nemcsak az SzVD-be (Dragunov) használható, hanem a hasonló kaliberű szovjet (orosz) géppuskákba (pl. PKM, PKMSz, PKT) is.
  De ha rákeresel a wikin a 7.64x54R kifejezésre, sok-sok találatot kapsz, milyen fegyverekben alkalmazzák (-ták).

  Én most megyek, és cal. 0.68 festékgolyókkal osztom majd az áldást... :)”
 • 10. nelek 2013. október 20. 11:47
  „Ha nem kitalált a történet, akkor bizony nagyon jól lőhetnek azok a lövészek, ha még véletlenül sem találnak el mást mint az aznapra kijelöltet. Bár a történetben szerepel a "brit orvos" szó, és a brit tudósok óta tudjuk....”
 • 9. queenmargareth1 2013. október 20. 09:21
  „remélem, csak kitalált történet...:(”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatvédők csaptak össze rendőrökkel Brazíliában

Az aktivisták előző nap betörtek a Sao Roque városában működő laborba, ahonnan magukkal vittek 178… Tovább olvasom