Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Clinton: az Egyesült Államok külpolitikája a gazdaság felé fordul

Az Egyesült Államok nagyobb hangsúlyt helyez külpolitikájában a gazdaságra a két háború által meghatározott utóbbi évtized után - jelentette ki az amerikai külügyminiszter szombaton Szingapúrban.
A városállam egyik egyetemén tartott előadásában Clinton rámutatott, hogy az amerikai külpolitika egyik központi eleme mindig a külső fenyegetésekre adandó válasz, de a diplomácia nem szorítkozhat csak erre. Az utóbbi tíz évben hatalmas figyelmet, időt és forrásokat igényelt az afganisztáni és az iraki háború, de az Egyesült Államok globális vezető szerepe nem annyira katonai, mint inkább gazdasági erejétől fog függeni - fejtegette az amerikai diplomácia vezetője, aki létfontosságúnak nevezte, hogy megállapodásra jussanak az amerikai költségvetés égető kérdéseiben.

Clinton fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok erősítse kapcsolatait az ázsiai-csendes-óceáni térség országaival, s növelje külkapcsolataiban a gazdaság súlyát. Rámutatott, hogy Barack Obama elnök küszöbönálló ázsiai körútja is azt mutatja, Washington nagyon fontosnak tartja a régiót.

Az elnökké november 6-án újraválasztott Obama szombaton indul első külföldi látogatására, egy Thaiföldet, Mianmart és Kambodzsát felölelő négynapos körútra. Hillary Clinton vasárnap Bangkokban csatlakozik az elnökhöz, aki Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnökkel és IX. Ráma királlyal tárgyal majd.

Obama, aki hivatalban lévő amerikai elnökök közül elsőként keresi fel Mianmart, a volt Burmát, hétfőn már Thein Szein elnökkel folytat megbeszélést, majd találkozik Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki vezetővel, végül előadást tart a ranguni egyetemen Burma és a kétoldalú kapcsolatok jövőjéről.

A körút utolsó állomásán, Kambodzsában kedden tartanak csúcstalálkozót a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tíz tagállama, valamint az Egyesült Államok mellett Kína, Japán, Dél-Korea, India, Oroszország, Ausztrália és Új-Zéland vezetői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek követelték a cseh kormány távozását Prágában

A Petr Necas vezette jobbközép kormány távozását követelte szombaton Prágában 20-25 ezer ember. Tovább olvasom