Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Clinton: ígéretes Netanjahu építkezési moratóriumának terve

USA - Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban dicsérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, amiért kormánya elé terjesztette az új amerikai javaslatcsomagot, amelynek alapján diplomáciai és biztonsági ellentételezésekért cserébe Izrael 90 napra felfüggesztené az építkezéseket a ciszjordániai zsidó településeken.
"Ez egy nagyon ígéretes fejlemény, és komoly erőfeszítés Netanjahu miniszterelnök részéről" - mondta Clinton. Az amerikai külügyminiszter nem osztotta meg a tervezett moratórium részleteit, de elmondta, hogy szoros kapcsolatban áll az izraeli és a palesztin vezetés képviselőivel.

Netanjahu vasárnap ismertette kormányával az Egyesült Államok új ötpontos, az izraeli-palesztin béketárgyalások újrafelvételének előmozdítására tett javaslatcsomagát. Washington a ciszjordániai zsidó telepbővítések újabb, 90 napos befagyasztását indítványozta, s ehhez "ösztönző javaslatcsomagot" csatolt. Ennek értelmében az újabb telepbővítési moratórium nem vonatkozik Kelet-Jeruzsálemre. Washington ígéretet tett arra is, hogy többé nem kér hasonló önkorlátozást Izraeltől, miután lejárt az új moratórium.

A terv diplomáciai források és sajtóértesülések szerint biztonsági garanciákat ígér Izrael számára a békemegállapodás aláírása utáni időszakra. Washington kötelezettséget vállal arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában és más nemzetközi szervezetekben megakadályozza az Izrael-ellenes határozatokat, és megakadályozza az ilyen állásfoglalásokat. Ezen felül az amerikai kormányzat 20 darab F-35-ös "lopakodó" vadászgépet ajánlott fel a zsidó államnak.

A palesztin vezetés hétfőn jelezte, hogy nem kapott hivatalos értesítést az amerikai kezdeményezésről.

Olvasóink írták

 • 2. szilléri 2010. november 15. 21:49
  „A lényeg !
  ,,Ezen felül az amerikai kormányzat 20 darab F-35-ös "lopakodó" vadászgépet ajánlott fel a zsidó államnak."”
 • 1. szilléri 2010. november 15. 21:23
  „Hát igen ! Hitler is megkötötte az orosz-német meg nem támadási szerződést, miközben elrendelte a ,,Barbarosa terv" készítését!
  Clinton azt sem vette észre, hogy a férje a nappaliba dugja a titkárnőt.
  Irakban meg kb tíz éve keresik a nem létező tömegpusztító fegyvereket. ( mellesleg Izraelnek van atomja a spájban )

  Azért jó cikk ! MTI-hez méltó !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lufthansa leállított egy felszállni készülő Airbust

Frankfurt - A Lufthansa német légitársaság hétfőn leállította tokiói járatának Airbus A380 típusú… Tovább olvasom